1818
Ontspannen strijken: dit moet je weten over strijkijzers

Zie jij ook altijd als een berg (was) tegen je strijkgoed op? Dan ben je niet de enige, want strijken is niet bepaald de hobby van veel mensen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om strijken tot een feestje te maken – of in ieder geval een stuk meer ontspannen. Wil jij ook lekker relaxed kunnen strijken? In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten over strijkijzers: met het perfecte strijkijzermaak jijvoortaan die berg was kreukvrij alsof het niets is.

Voor ieder wat wils: verschillende typen strijkijzers

De truc om het strijken makkelijk te maken, is om gebruik te maken van het perfecte strijkijzer. Een machine die voldoet aan al je wensen op strijkgebied. Zo wordt die strijkklus vele malen makkelijker! Het is goed om te weten dat er vele verschillende typen strijkijzers op de markt zijn – en daarbij in vele verschillende prijscategorieën. Naast de ‘normale’ strijkijzers zijn er ook andere machines op de markt die je kleding kreukvrij maken: stoomgeneratoren, bijvoorbeeld, kledingstomers of het stoomstrijkijzer. Een stoomgenerator maakt door de hoge stoomproductie in no time korte metten met kreukels. Zo kun je ook gemakkelijk grote hoeveelheden was kreukvrij maken. Fijn, als je een groot gezin hebt! Het apparaat is wel wat groter, waardoor hij meer opbergruimte nodig zal hebben. Ga je liever voor klein, handzaam en snel, dan is de kledingstomer meer wat voor jou – alhoewel je met het kleine waterreservoir vaak niet meer dan één stuk kunt stomen. Voor een professioneel resultaat gebruik je een strijksysteem: met de ingebouwde stoomgenerator en een actieve strijkplank wordt strijken een fluitje van een cent. Dit systeem is alleen minder makkelijk te verplaatsen. De keuze is reuze op het gebied van strijkijzers, dus! Maar als er zo veel verschillende soorten zijn, voor welk (stoom)strijkijzer ga je dan? Dat leggen we je in de volgende alinea graag uit.

Het perfecte strijkijzer kiezen

Om de goede keuze op strijkijzer gebied te maken, is het belangrijk om je wensen op een rijtje te zetten. Ga je het apparaat gebruiken voor grote hoeveelheden was, of wil je af en toe vlak voor die belangrijke afspraak je blouse kreukvrij maken? Ook is het goed om van tevoren in te schatten hoeveel opbergruimte je vrij kunt maken voor je strijkapparatuur: het maakt nogal een verschil of je een kleine handstomer of een groot strijksysteem aanschaft. Daarbij is het soort kleding wat je wilt strijken ook van belang: heb je veel kledingstukken van delicate stof? Dan is het goed als er een speciale functie op je apparatuur hiervoor zit. Zet dus op papier welke eisen je graag wilt terugzien in het perfecte strijkijzer. In de strijkijzer top 10 van Coolblue vind je, door middel van de filters, dan al gauw dé keuze voor jou. Strijken maar!

Je strijkijzer onderhouden

Je wilt je aankoop natuurlijk wel zo lang mogelijk goed houden. Net zoals een koffiezetapparaat moet jij je strijkijzer soms ontkalker. Je wilt natuurlijk geen bruine vlekken op je kleding door de kalkvorming! Het is daarom aan te raden om elke drie maanden je strijkijzer te ontkalken. Sommige strijkijzers hebben een eigen programma om dit te doen, maar sommige ontkalk je handmatig: met een schoon water en een doek die vies mag worden verwijder je zo het kalk. Door je strijkijzer op deze manier te onderhouden, heb je er nog langer plezier van.

Fijne strijkhacks

Nu jij je perfecte strijkijzer hebt gevonden, is het strijkwerk al een stuk leuker geworden. Helemaal een feestje maken van het strijken? Maak het jezelf dan nog gemakkelijker – en maak er letterlijk een feestje van! Zorg ervoor dat je een rustig momentje inplant om je strijkwerk weg te werken: zo wordt strijken en relaxmomentje voor jezelf. Niemand stoort je, want je bent aan het strijken – even tijd voor jezelf, dus! Zet een lekker muziekje op en schud die heupen los terwijl je je kleding kreukvrij maakt. Trouwens, wist je dat strijken heel wat calorieën verbrandt? Een work-out in vermomming, dus. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt om rustig te kunnen strijken: een lekkere soundtrack, geen stekkers in de weg, een plantenspuit met wat water om je kleding nog gladder te krijgen… Strijken is zo erg nog niet.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners