2016
Ontspannen strijken: dit moet je weten over strijkijzers
Gepubliceerd: 28-09-2020 Laatste update: 28-04-2024

Het kopen van een strijkijzer lijkt eenvoudig, maar er schuilt meer achter dan je denkt. Of je nu een fervent strijker bent of iemand die zo nu en dan de strijkplank tevoorschijn tovert, het juiste strijkijzer kan je huishoudelijke klussen aanzienlijk vereenvoudigen. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten strijkijzers, hun voordelen en nadelen, enkele praktische strijktips, en verrassende andere toepassingen van een strijkijzer.

Verschillende soorten strijkijzers

1. Stoomstrijkijzers
Deze zijn het meest gebruikelijk en werken door stoom te gebruiken om kreuken snel en effectief te verwijderen. Ze zijn ideaal voor de meeste stoffen en bieden snelle resultaten.

2. Droogstrijkijzers
Dit type is simpeler dan het stoomstrijkijzer en heeft geen stoomfunctie. Het is geschikt voor stoffen die gevoelig zijn voor vocht.

3. Reisstrijkijzers
Compact en vaak opvouwbaar, zijn deze strijkijzers perfect voor mensen die veel onderweg zijn. Ze werken goed voor snelle touch-ups.

4. Stoomgeneratoren
Deze zijn krachtiger dan gewone stoomstrijkijzers, met een aparte watertank voor langere strijksessies zonder bijvullen. Ideaal voor grote gezinnen of veel strijkwerk.

Voordelen en nadelen van verschillende strijkijzers

Voordelen:

 • Stoomstrijkijzers: Snelle verwijdering van kreuken, geschikt voor bijna alle stoffen.
 • Droogstrijkijzers: Goed voor delicate stoffen die niet nat mogen worden.
 • Reisstrijkijzers: Gemakkelijk mee te nemen en handig voor last-minute strijkwerk.
 • Stoomgeneratoren: Efficiënt voor grote hoeveelheden wasgoed.

Nadelen:

 • Stoomstrijkijzers: Kunnen lekken of kalkaanslag vormen.
 • Droogstrijkijzers: Minder effectief op hardnekkige kreuken.
 • Reisstrijkijzers: Minder krachtig dan full-size modellen.
 • Stoomgeneratoren: Duurder en nemen meer ruimte in.

Praktische Strijkhacks

 1. Gebruik aluminiumfolie: Leg een stuk aluminiumfolie onder de strijkplankovertrek om de warmte te reflecteren. Dit kan de strijktijd halveren doordat beide kanten tegelijkertijd gestreken worden.
 2. Verticaal strijken: Gebruik de verticale stoomfunctie van je stoomstrijkijzer om gordijnen of hangende kledingstukken te strijken zonder ze van de hanger te halen.
 3. DIY kreukverwijderaar: Meng in een spuitfles drie delen water met één deel azijn en gebruik dit om lichte kreuken te besproeien voor het strijken.

Andere toepassingen van een strijkijzer

Je strijkijzer kan ook dienen voor andere praktische doeleinden:

 • Verwijderen van kaarsvet: Gebruik je strijkijzer op een lage temperatuur met keukenpapier om kaarsvet uit tafelkleden of tapijten te verwijderen. 
 • Behang verwijderen: Een strijkijzer kan helpen bij het verwijderen van oud behang. Door de stoomfunctie te gebruiken, kun je het behang zachter en plooibaar maken, wat het makkelijker maakt om het van de muur te trekken.
 • Deuken in hout repareren: Als je kleine deuken of putjes in houten meubels hebt, kan een strijkijzer helpen deze te verwijderen. Leg een vochtige doek over de deuk en strijk met de stoomfunctie over de doek om het hout te laten zwellen en de deuk op te vullen.

Veelgestelde Vragen

Hoe vaak moet ik mijn strijkijzer ontkalken?
Dit hangt af van de hardheid van je water en hoe vaak je het strijkijzer gebruikt. Gemiddeld is eens per maand aanbevolen.

Kan ik gewoon kraanwater gebruiken in mijn stoomstrijkijzer?
Ja, dat kan meestal wel, maar gedestilleerd water is aan te raden om kalkopbouw te voorkomen.

Wat is de ideale temperatuur voor het strijken van zijde?
Gebruik een lage temperatuurinstelling en een persdoek om direct contact van het strijkijzer met de zijde te vermijden.

Door het juiste strijkijzer te kiezen en slimme strijktechnieken toe te passen, kun je het strijken een stuk aangenamer en effectiever maken. 

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide