1686
Welke filter heb ik nodig voor mijn afzuigkap?
Gepubliceerd: 26-11-2021

Het is vandaag de dag vanzelfsprekend dat je keuken uitgerust is met een afzuigkap. Noodzakelijk om nare kookluchtjes in huis te voorkomen. Daarnaast is het ook nodig om de veiligheid in de keuken te garanderen en het vochtniveau in huis te reguleren. Wanneer de afzuiging onvoldoende werkt, kan er enorm veel condens in huis optreden. Wat uiteindelijk weer een schimmelprobleem tot gevolg kan hebben. Daarom is het noodzakelijk om de afzuigkap in optimale conditie te houden.

Afzuigkapfilters zijn hierbij van essentieel belang. Wanneer we spreken van afzuigkapfilters, kunnen we grofweg twee verschillende soorten onderscheiden: de metalen afzuigkapfilter en de koolstoffilter. Maar welke filter heb jij nodig voor jouw afzuigkap en hoe onderhoud je deze?

Verschillen in luchtafvoer

Er zijn verschillende manieren waarop een afzuigkap kan werken. Hierbij kan de luchtafvoer naar buiten worden geleid, maar dit hoeft niet. Wanneer je over een afvoer direct naar buiten beschikt, dan kan je enkel een vetfilter gebruiken. Dit is doorgaans een metalen filter. Het reinigen van een dergelijke filter is relatief eenvoudig. Dit doe je met een sopje of door hem eenvoudigweg in de vaatwasmachine te stoppen. Let natuurlijk wel op of jouw filter ook vaatwasbestendig is.

Wanneer jouw afvoer niet naar buiten kan worden vervoerd, kun je zowel kiezen uit een metalen filter als een koolstoffilter. Hierbij is er dus altijd sprake van recirculatie. Deze filters zuiveren de lucht en filteren de lucht van schadelijke deeltjes en geurtjes, alvorens dezelfde lucht weer in de keukenruimte wordt uitgestoot.

Hoe vaak moet een metalen filter worden schoongemaakt?

Metalen vetfilters kunnen langdurig worden gebruikt. Mits je deze goed zult onderhouden. Gelukkig is het onderhoud relatief gemakkelijk. Probeer dit wel op regelmatige basis te blijven doen. Wanneer je dit te vaak vergeet, kunnen vet en vuil zich ophopen in de filter. En dit is zeer brandbaar. Zodra er vlam in de pan is, kan dit dus een enorme keukenbrand tot gevolg hebben. Genoeg reden dus om dit te voorkomen.

Moet een koolstoffilter altijd vervangen worden?

Wanneer je de afzuigkap gebruikt als recirculatie, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat deze over een koolstoffilter beschikt. Een koolstoffilter is niet altijd schoon te maken. In dat geval ben je verplicht om deze minimaal om de drie maanden te vervangen. Op die manier ben je gegarandeerd van een optimale zuiging.

Kun je een koolstoffilter schoonmaken? Niet altijd. Dit hangt af van het soort koolstoffilter dat je gebruikt. Voorheen was het onmogelijk om een koolstoffilter schoon te maken. Men moest deze filter dan ook altijd geheel vervangen om de afzuigkap in optimale conditie te houden. Inmiddels is dit lang niet altijd meer het geval. In sommige gevallen gaat een koolstoffilter een stuk langer mee, omdat hij wél schoongemaakt kan worden. Wees je er wel van bewust dat dit nog lang niet bij iedere filter beschikt.

Afhankelijk van het type, kan je de koolstoffilters meestal gewoon in de vaatwasser mee wassen en daarna laten drogen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide