6186
Veilige keuken zonder luchtjes
Gepubliceerd: 09-01-2019 Laatste update: 19-11-2019

Het is een van de grootste ergernissen in huis: vieze luchtjes. Een muffe of bedompte lucht in de keuken is niet alleen storend, maar kan ook een signaal zijn dat het binnenklimaat niet op orde is. Hoe zorg je voor een veilige keuken zonder luchtjes?

 

Afzuigsysteem
De afzuigkap is in veel gevallen de boosdoener van vieze luchtjes in de keuken. Afzuigkappen werken met filters, die op den duur verzadigd raken en vervangen moeten worden. Maar het ene afzuigsysteem vraagt eerder om vervanging van filters dan het andere; en vaak zijn we ons er niet op bedacht dat dit de oorzaak is van de muffe, bedompte lucht in de keuken! Aan een verzadigde filter heb je niets meer, want het vet wordt niet uit de vochtige kooklucht gefilterd en het filter neemt ook geen luchtjes meer op. Dus controleer bij vieze luchtjes in de keuken vooral eerst de afzuigkap! Met nieuwe filters van filterfabriek.nl is de stankoverlast dan zó opgelost.

Geurenonderzoek
Heb je alle filters al geïnspecteerd en nog steeds geen idee waar die vieze lucht in huis vandaan komt? Dan kun je een professioneel geurenonderzoek laten doen. Speciale detectie- en meetinstrumenten geven inzicht in de oorzaak van de stankoverlast, waarna deze snel kan worden aangepakt. Een geurenonderzoek levert niet alleen informatie op over het type geuren of waar deze geuren vandaan komen, maar ook of de luchtkwaliteit in huis een negatief effect heeft op de gezondheid!

Bronnen van stankoverlast
Vieze luchtjes in de keuken kunnen verschillende oorzaken hebben. Sommige oorzaken zijn riskant, zoals een lekkende gasleiding, terwijl andere onschuldig en gemakkelijk traceerbaar zijn. Behalve een verzadigde filter in de afzuigkap is ook het afvoerputje vaak een boosdoener. Als je een rioollucht ruikt maar ontstoppingsmiddelen niet werken, kan het probleem in de sifon zitten. In deze ‘zwanenhals’ hoort een laagje water te staan zodat de rioollucht niet het huis binnendringt, maar door verdamping of een slechte ontluchting van het riool gaat dit nogal eens mis.

Een verstopt filter of afvoerputje in de vaatwasser kan ook voor veel stank zorgen. Maak deze dus regelmatig schoon, net als de oven en de koelkast. Een goede ventilatie is bovendien belangrijk om vocht uit huis af te voeren: een teveel aan vocht zorgt voor schimmel met stank én een slecht luchtklimaat als gevolg. Maar misschien ligt er wel ‘gewoon’ een dode muis onder het aanrechtblok of een verrotte citroen in het bovenste keukenkastje…?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide