2675
Afzuigkappen
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 05-05-2017

Zeker als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer of andere ruimtes in huis zal de noodzaak van een goed ventilatiesysteem duidelijk zijn. Kookluchtjes kunnen absoluut verleidelijk zijn, maar dat geldt meestal maar voor even.

Mechanische ventilatie waarmee de meeste nieuwbouwhuizen zijn uitgerust, is meestal niet voldoende om de lucht te verversen tijdens het koken. Daarvoor is echt een afzuigkap nodig. Aan keuze geen gebrek anno nu. En dat geldt niet alleen voor de modellen en uitvoeringen, maar ook wat betreft de technische capaciteiten. We beginnen met het eerste element. Want elk keukenontwerp vraagt om een ander model kap. Daarom zijn er eilandschouwen in alle soorten en maten. Sommige zijn nauwelijks als dusdanig te herkennen omdat ze bijvoorbeeld de optiek van een designlamp hebben. Wie liever geen kap boven zijn kookeiland heeft, wordt op zijn wenken bediend met zogenaamde werkbladschouwen die bijvoorbeeld geheel in het werkblad verzonken kunnen worden en dus alleen zichtbaar zijn als ze worden gebruikt. Ook wat betreft wandschouwen hebben de designers zich de afgelopen jaren uitgeleefd: er is een duizelingwekkende keuze. Het design is dus de minste zorg: er is altijd wel een uitvoering te vinden die naadloos in het keukenontwerp past. En zo niet, dan is er nog maatwerk mogelijk. De techniek vraagt meer aandacht want daarmee staat of valt het gebruiksgemak.

De standaard afzuigkap heeft een interne motor en een afvoerkanaal: de motor zuigt de vervuilde lucht aan langs een vetfilter. Hierna wordt de gefilterde lucht via het afvoerkanaal naar buiten geleid. Afzuigkappen met een externe motor hebben als voordeel dat je ze nauwelijks hoort, geen onbelangrijk aspect nu de keuken vaak ook een woonplek is. Een recirculatiekap zuigt vet, kookluchtjes en vocht af met behulp van een koolstoffilter. Voordeel is dat er bij dit systeem geen afvoer nodig is. Wel moeten de soms kostbare filters geregeld worden gereinigd of zelfs vervangen. Nadeel van deze techniek is dat de kookdampen niet naar buiten worden afgevoerd en er bij onvoldoende ventilatie vocht in huis kan achterblijven.

Nieuw zijn de systemen met katalysator. Eerst worden kookdampen in een speciale vetfilter ontdaan van vetten en andere verontreinigingen. In de katalysator wordt vervolgens een speciaal reactie- en oxidatieproces op gang gebracht, waardoor de geuren uiteen vallen en veelal aanwezige verontreinigingen (bacteriën, schimmelsporen, virussen) worden vernietigd. Aan het einde van dit proces wordt de gezuiverde lucht teruggegeven aan de ruimte. Een afvoerkanaal naar buiten is dus niet nodig. Voor alle systemen geldt: hoe krachtiger de motor, hoe groter het luchtreinigende effect doorgaans is. De capaciteit van het afzuigsysteem dient als basisregel tien keer en bij gebruik van bijvoorbeeld een grill, friteuse of wokbrander zelfs twintig keer de inhoud van de betreffende ruimte per uur te kunnen verversen. Bij een grote of open keuken ligt dit nog genuanceerder. Er zijn trouwens ook afzuigkappen met sensoren die de afzuigkracht automatisch instellen. Berekenen welke capaciteit waar nodig is, is iets om aan de expert over te laten. Datzelfde geldt voor de installatie. Hoe goed een kap of motor ook is, als het afvoerkanaal niet op de kap is afgestemd of andersom, functioneert een en ander niet naar behoren.

Bron: Uw Keuken | Vraag hier gratis keukenbrochures aan.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide