2185
Afzuigkappen
Gepubliceerd: 04-09-2012 Laatste update: 25-04-2017

Wie kent het niet, nare kookluchtjes in huis. Net te laat, bedenk je vaak de afzuigkap aan te zetten. Met de nieuwste afzuigkappen loopt u dat risico een stuk minder. Die zijn zo uitdagend, zowel wat betreft vormgeving als techniek, dat u ze met plezier gebruikt en beslist niet vergeet.

Personal touch
De afzuigkap mag weer worden gezien. En terecht, want de modellen zijn wondermooi en vormen de finishing touch van uw keuken interieur. Professioneel ogende designmodellen van glas, roestvrij staal, of nog moderner: aluminium, zijn helmaal in. Ook een combinatie van de drie materialen kan. In de neutrale grijstint of juist kleurrijk. Maar wellicht heeft u een keuken met landelijke charme en vindt u een grote, houten schouw het summum. Of kiest u toch voor bijna weg in de vorm van een flinterdunne onderbouwversie of een kap van slechts enkele centimeters dik. Uw smaak bepaalt in belangrijke mate de uiteindelijke keuze. Technieken zoals tiptoetsen verhogen het bedieningsgemak en een designschouw met schuin geplaatste glazen draagplateaus houdt rekening met de ergonomie van lange mensen. Of wat dacht u van afstandsbediening? Klinkt misschien wat overdreven, maar bij een roestvrij stalen kap scheelt het u veel vingerafdrukken.

Wel zien, niet horen
Wist u dat een afzuigkap naast de wasem ook de verbrandingsvetten en -gassen die bij koken vrijkomen, wegzuigt? Reden te meer, hem aan te zetten. Dat kan tegenwoordig overigen steeds geruislozer. Wel zien, niet horen, is het motto van de moderne afzuigkap. Nog een voordeel van een afzuigkap: het verbetert uw zicht bij het koken. Vooral halogeenverlichting is hiervoor ideaal. Bij bepaalde modellen brengt dimlicht na gedane arbeid de sfeer en gezelligheid terug. Of u kiest voor een model waarbij de lichtintensiteit geleidelijk wordt in- en uitgeschakeld. Overigens worden ook de filters steeds ingenieuzer zodat het schoonmaken hiervan gewoon in de vaatwasser kan.

Innovatieve technieken
Via aanzuigopeningen, randafzuiging en automatische naventilatie wordt vrijwel alles afgevoerd. Sommige fabrikanten hebben zelfs een extra ventilator aan de voorzijde ingebouwd. Luchtjes kunnen niet meer ontsnappen. Vooral bij open keukens van belang. Ook zijn er kappen met een intensiefstand die na tien minuten automatisch terugschakelt. Handig bij het aanbraden van gerechten. Interval luchtreinigingssytemen schakelen de afzuigkap elk uur een paar minuten in. Resultaat: altijd schone lucht in uw keuken. Het nieuwste van het nieuwste is een sensorautomaat met dampherkenning die automatisch in- en uitschakelt en zorgt voor de meest optimale ventilatiestand. Via overzichtelijke displays wordt u tot slot geïnformeerd welke functie is ingesteld en hoe het staat met de verzadiging van uw vet - en actiefkoolstoffilter.

Typen
Ook afzuigkappen kennen inmiddels een diversiteit aan uitvoeringen. De schouwkap is eigenlijk de moderne variant van de vroegere schouw uit grootmoederstijd. Bevestigd aan de muur of los hangend boven een kookeiland. Ook bestaan er draaibare modellen die u boven meerdere kookzones kunt plaatsen. De integreerbare kappen worden tussen twee bovenkasten of tussen een muur en een kastje bevestigd. Tot slot zijn er de onderbouwafzuigkappen die onder een bovenkastje worden gemonteerd. Een ruimtebesparende en minder in het oog lopende oplossing. Het is verstandig u vooraf te laten informeren over de technische mogelijkheden in uw keuken. Die bepalen mede het systeem dat u kunt gebruiken: luchtafvoer of recirculatie. Luchtafvoer is het meest effectief omdat de stoffen via metaalfilters de buitenlucht ingaan en frisse lucht wordt aangezogen. Bij recirculatie reinigen actiefkoolstoffilters de lucht en blazen deze terug. Maar wat uw keuze ook wordt, een afzuigkap verhoogt uw kookplezier in dubbele betekenis.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide