2158
Siemens
Gepubliceerd: 04-09-2012 Laatste update: 05-05-2017

Met nare kookluchtjes in huis doe je niemand plezier. Zeker niet de visite die na het eten komt. Vaak te laat wordt bedacht de afzuigkap aan te zetten. Met de nieuwste afzuigkappen loopt u dat risico een stuk minder. Die zijn zo uitdagend - zowel wat betreft vormgeving als techniek -dat u ze met plezier gebruikt en beslist niet vergeet.

Personal touch
De afzuigkap mag weer worden gezien. En terecht, want de modellen zijn wondermooi en vormen de finishing touch van uw keukeninterieur. Professioneel ogende designmodellen van glas, roestvrij staal, of nog moderner: aluminium, zijn helmaal in. Ook een combinatie van de drie materialen kan. In de neutrale grijstint of juist kleurrijk. Maar wellicht heeft u een keuken met landelijke charme en vindt u een grote, houten schouw het summum. Of kiest u toch voor bijna weg in de vorm van een flinterdunne onderbouwversie of een kap van slechts enkele centimeters dik. Uw smaak bepaalt in belangrijke mate de uiteindelijke keuze. Technieken zoals tiptoetsen verhogen het bedieningsgemak en een designschouw met schuin geplaatste glazen draagplateaus houdt rekening met de ergonomie van lange mensen. Of wat dacht u van afstandsbediening? Klinkt misschien wat overdreven, maar bij een roestvrij stalen kap scheelt het u veel vingerafdrukken.

Wel zien, niet horen
Wist u dat een afzuigkap naast de wasem ook de verbrandingsvetten en -gassen die bij koken vrijkomen, wegzuigt? Reden te meer, hem aan te zetten. Dat kan tegenwoordig overigen steeds geruislozer. Wel zien, niet horen, is het motto van de moderne afzuigkap. Nog een voordeel van een afzuigkap: het verbetert uw zicht bij het koken. Vooral halogeenverlichting is hiervoor ideaal. Bij bepaalde modellen brengt dimlicht na gedane arbeid de sfeer en gezelligheid terug. Of u kiest voor een model waarbij de lichtintensiteit geleidelijk wordt in- en uitgeschakeld. Overigens worden ook de filters steeds ingenieuzer zodat het schoonmaken hiervan gewoon in de vaatwasser kan. N?g een belemmering minder.

Innovatieve technieken
Via aanzuigopeningen, randafzuiging en automatische na-ventilatie wordt vrijwel alles afgevoerd. Sommige fabrikanten hebben zelfs een extra ventilator aan de voorzijde ingebouwd. Luchtjes kunnen niet meer ontsnappen. Vooral bij open keukens van belang. Ook zijn er kappen met een intensief-stand die na tien minuten automatisch terugschakelt. Handig bij het aanbraden van gerechten. Interval luchtreinigingssytemen schakelen de afzuigkap elk uur een paar minuten in. Resultaat: altijd schone lucht in uw keuken. Het nieuwste van het nieuwste is een sensorautomaat met dampherkenning die automatisch in- en uitschakelt en zorgt voor de meest optimale ventilatiestand. Via overzichtelijke displays wordt u tot slot geïnformeerd welke functie is ingesteld en hoe het staat met de verzadiging van uw vet - en actiefkoolstoffilter.

Modellen
Ook afzuigkappen kennen inmiddels een diversiteit aan uitvoeringen.


De schouwkap wint op dit moment snel terrein.Uitgevoerd in roestvrij staal, aluminium of glas onderscheiden ze zich door allerlei technische snufjes, een grote afzuigcapaciteit, professionele uitvoering en de prachtigste designs. Bevestigd aan de muur of los hangend boven een kookeiland. Er is op dit moment zelfs een kap op de markt met een losse schacht en vijf los verkrijgbare glazen luifels, zodat u de mogelijkheid heeft om flexibel om te gaan met uw keukendesign

De integreerbare kappen worden tussen twee bovenkasten of tussen een muur en een kastje bevestigd.

Vlakschermkappen worden vrijwel helemaal in de bovenkastjes geïntegreerd Als de kap moet werken, trekt u een gedeelte van het dampscherm naar voren, waarbij zowel de motor als de verlichting automatisch wordt ingeschakeld.

Tot slot zijn er de onderbouwafzuigkappen die onder een bovenkastje worden gemonteerd. Een ruimtebesparende en minder in het oog springende oplossing.

Technische mogelijkheden
Het is verstandig u vooraf te laten informeren over de technische mogelijkheden in uw keuken. Die bepalen mede het systeem dat u kunt gebruiken: luchtafvoer, recirculatie of motorloos. Luchtafvoer is het meest effectief omdat de stoffen via metaalfilters de buitenlucht ingaan en frisse lucht wordt aangezogen. Let daarbij vooral op voldoende luchtcompensatie: wat u afvoert moet ook weer worden aangevoerd. Als u een open haard stookt en tegelijkertijd de afzuigkap op volle toeren laat draaien, is een roostertje in het kozijn zeker niet meer voldoende om de verbruikte lucht te compenseren. De meest voorkomende fout is dat de verschillende leveranciers wel kijken of er voldoende luchttoevoer aanwezig is voor het door hen geplaatste toestel, maar vergeten dat er vaak meerdere luchtverbruikende toestellen tegelijkertijd moeten kunnen werken.

Bij recirculatie reinigen actiefkoolstoffilters de lucht en blazen deze terug. De meeste afzuigkappen zijn tegenwoordig ook geschikt om als recirculatiekap te fungeren. Als uw huis is voorzien van een centraal afzuigsysteem, kan daarop meestal een motorloze wasemkap worden aangesloten.

Bron: Vereniging Confortabel wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide