1282
Thuiswerken: de toekomst, maar ook vol risico’s
Gepubliceerd: 27-01-2021

Een goede (video)verbinding met kantoor maakt het steeds eenvoudiger om thuis te werken. Het is dan ook logisch dat juist op kantoor het aantal werkplekken zal afnemen. Dat vraagt zowel van leidinggevenden als werknemers enige aanpassing. Het vertrouwde rondje door kantoor om even te kijken hoe alles loopt, kan de manager niet meer doen. De werknemer mist de aanspraak bij het koffiezetapparaat en de mogelijkheid om direct te overleggen met een collega als hij of zij met een zakelijk probleem zit. Er moeten dus goede afspraken worden gemaakt, zodat thuiswerken niet het opgebouwde ritme op kantoor verstoort.

 

Een goede werkplek

Eigenlijk is eind vorige eeuw pas aandacht gekomen voor goede werkplekken op kantoor om ziekteverzuim te voorkomen. Te veel zitten is immers het ‘nieuwe roken’ en iedere goede werkgever probeert zijn personeel gezond te houden, niet alleen vanwege financiële redenen. Goede kantoormeubels zijn daarbij een noodzaak. Als iemand op kantoor de werktijd met name achter zijn bureau doorbrengt, moeten er voorzieningen zijn getroffen. Een kantoormeubel, zoals de bureaustoel, moet ergonomisch zijn en het bureau moet bijvoorbeeld op de juiste hoogte staan. Aandacht voor het licht in de kamers is ook van groot belang. Maar hoe zit het met de werkplek thuis?

Aandacht voor kantoormeubels thuis

Wat op kantoor al is geregeld, moet thuis ook vanzelfsprekend worden. De realiteit is echter momenteel dat veel kantoormedewerkers thuis nog geen vaste werkplek hebben. Dat geldt vooral als beide partners thuiswerken. Het lijkt misschien comfortabel om onderuitgezakt op de bank met je laptop aan de slag te gaan. In werkelijkheid is een goede werkhouding op die manier bijna onmogelijk te realiseren. Vaak voel je dat pas als je na een paar uur werk weer opstaat. Ook als er in huis een werkplek aanwezig is in de vorm van een bureau met een bijpassende stoel, voldoen die in de regel niet aan de normen die voor kantoormeubels gelden. Vaak is immers meer gekeken naar de stijl dan de effectiviteit. Een bureaustoel die niet lekker zit of een bureau op de verkeerde hoogte leidt vrijwel zeker tot gezondheidsklachten.

Een goed overleg helpt

Inmiddels is door ervaring al veel geregeld om het thuiswerken goed te laten verlopen. Managers besteden meer virtuele aandacht aan de medewerkers en er zijn vaak ook al virtuele koffierondjes of zelfs een vrijdagmiddagborrel achter het scherm. De kantoormeubels mogen echter beslist niet vergeten worden als het om het welzijn van de personeelsleden gaat. Nu thuiswerken steeds gewoner wordt, is het ook tijd om een professionele werkplek thuis te realiseren. Misschien een onderwerp voor de volgende koffieronde of de eerstvolgende vrijdagmiddagborrel?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide