2409
Little Greene Archive Trails II
Gepubliceerd: 18-12-2017

Little Greene blijft de zoektocht naar authentieke behangontwerpen uit het archief voortzetten, waarbij het verf- en behangmerk de patronen en kleurenpaletten aanpast aan de interieurwensen van de 21e eeuw. De nieuwe behangcollectie van Little Greene, Archive Trails II, wordt in januari 2018 gelanceerd tijdens Paris Déco-Off. 

 

Net als haar zeer succesvolle voorganger, Archive Trails, bevat deze vervolgcollectie patronen, die zijn ontleend aan een reeks archiefmaterialen. Hieronder bevinden zich kostbare designoverblijfselen, die ontdekt zijn en nu bewaard worden door English Heritage en de Whitworth Art Gallery in Manchester. De designs, welke gevonden en opnieuw ontworpen zijn door een getalenteerd team van kunstenaars en historici, die nauw samenwerken met de Little Greene Studio, zijn van nieuwe kleuren en een subtiele schaalaanpassing voorzien. Hierdoor passen de designs moeiteloos in hedendaagse interieurs.

De acht behangontwerpen van Archive Trails II beslaan de periode vanaf het begin van de 18e tot halverwege de 20e eeuw. De designs vertegenwoordigen een spectrum van drukmethoden door deze eeuwen heen en zijn verbonden door de thema’s van ongerepte flora en incidentele fauna. Zoals gebruikelijk bij het behang van Little Greene, vereist elk ontwerp zijn eigen printtechniek, waaronder ook tastbare oppervlakteprint en glinsterende mica-ondergronden, om een tijdloze oppervlakteafwerking van de hoogste kwaliteit te bereiken.

Asterid (c.1964)
In tegenstelling tot het meeste bronmateriaal voor Little Greene behang, is dit ontwerp niet gebaseerd op een conventioneel patroon, maar is het een herinterpretatie van een mooi illustratief schilderij uit het midden van de 20e eeuw. Het vertegenwoordigt de toenmalige trend van handbeschilderde muurbekleding onder de hogere klassen, wat de voorloper was van commercieel behang. De fraaie detaillering van het originele schilderij, gecombineerd met de mogelijkheid dit af te drukken als een ontwerp met drie panelen, biedt een prachtig herhalend bloemenspoor met de gevoeligheid en touch van een beeldend kunstenaar. Asterid is verkrijgbaar in vier kleurstellingen.

Brooke House (c.1922)
Het document waaraan dit patroon is ontleend, werd gevonden in Brooke House in Hackney, en geïdentificeerd als daterend uit de jaren ’20. Met name vanwege de manier waarop het werd gedrukt: een ‘gravure’-techniek, die pas commercieel levensvatbaar werd na het begin van de vorige eeuw. Waarschijnlijk is het ontwerp gekopieerd van een veel ouder behang. De vijf kleurstellingen van Brook House zijn samengesteld aan de hand van de schilderachtige, gestructureerde oppervlaktedruktechniek, die typerend is voor het oudere, originele behang.

Crowe Hall Lane (c.1898)
Dit is een grootschalig, laat 19e-eeuws behang met een gedurfd patroon van exotische vogels en bloemen. Het behang was toegepast in een rond trappenhuis in Crowe Hall, een landhuis in Suffolk, waar de verticale aard van het guirlandepatroon de hoogte van de kamer benadrukte. Het is waarschijnlijk rond de eeuwwisseling opgehangen en werd jaren later ontdekt tijdens uitgebreide conserveringswerkzaamheden aan het huis. Dit ontwerp is een bestaand en veelgeprezen design uit het Little Greene portfolio. Crowe Hall Lane is verkrijgbaar in zowel drie nieuwe als vier bestaande kleurstellingen.

Loriini (c.1935)
Dit oppervlaktedrukontwerp met exotische papegaaien en oosterse bloesems is gebaseerd op een charismatisch 20e-eeuws stuk van de Whitworth Art Gallery in Manchester. Het exotische ontwerp en de bijna symmetrische herhaling heeft een typische jaren ‘30-stijl. Het weerspiegelt de aspiraties van reizen naar verre landen en straalt rijkdom uit naar bezoekers van het huis. Hoewel de designs ten behoeve van de moderne interieurs voorzien zijn van nieuwe kleuren, dragen de geselecteerde kleurstellingen het bewijs dat het gebruik van felle kleuren in de jaren ’30 alledaags was. Alleen daarom al is de papegaai misschien wel gekozen voor dit ontwerp! Loriini is verkrijgbaar in vijf kleurstellingen.

Monroe (c.1867)
Monroe is in deze collectie het tweede behang dat van Brooke House in Hackney, East London, afkomstig is. Een lange periode was Brooke House in gebruik als privéziekenhuis. Dit ontwerp ontleent zijn naam aan één van de belangrijke eigenaren uit de 19e eeuw: Dr. John Monroe. Het patroon is opnieuw ontworpen op basis van een relatief klein overblijfsel, dat gevonden is door English Heritage, voordat het huis in de jaren vijftig werd afgebroken. Het is ongetwijfeld geïnspireerd door de Arts & Craftsbeweging. De vertrouwdheid ervan zou zijn gebruikt om ziekenhuispatiënten op hun gemak te laten voelen en te steunen bij hun herstel. Dit behang is verkrijgbaar in vijf kleurstellingen.

Woodblock Mono (c.1735)
Woodblock Mono is gecreëerd door de vereenvoudiging en verkleining van het grotere ‘Woodblock Trail’ behangpatroon. Het vertegenwoordigt de eeuwenlange trend om te variëren met de schaling van designs om verschillende visuele effecten te creëren. Deze monochrome versie is delicater en toepasselijker in een kleinere ruimte. Woodblock Mono is verkrijgbaar in vijf kleurstellingen.

Woodblock Trail (c.1735)
Dit vroege blokdrukontwerp versierde ooit de muren van een kamer, hoogstwaarschijnlijk de eetkamer, op de begane grond van een historisch pand in Salisbury, Wiltshire. De eenvoudige grafische elementen zijn typisch voor een ontwerp, dat uit hout gesneden werd, en met de hand op het behangpapier aangebracht werd met behulp van een hangende blokpers. Doordat de toepassing van verschillende drukkleuren de toewijding en nauwkeurigheid van een echte vakman vereiste, behoorde decoratief behang in die tijd alleen tot het domein van bevoorrechte mensen. Als zodanig waren dure, sprekende designs meer gevraagd dan goedkopere alternatieven. Dit dessin is verkrijgbaar in vier kleurstellingen.

Wrest Trail (c.1848)
Wrest Trail is afgeleid van een interessant stuk uit het English Heritage archief. Het is vooral opmerkelijk vanwege de tekenstijl, die werd gebruikt om het all-over guirlande-effect te creëren. Een gestructureerde, slingerende tak is versierd met ongedwongen, bijna schetsachtige interpretaties van bladeren en vruchten. Op het eerste gezicht lijkt het ontwerp qua stijl misschien meer midden 20e eeuw, maar de werkelijke oorsprong is zo’n honderd jaar eerder. Wrest Trail is verkrijgbaar in vijf kleurstellingen.

David Mottershead, Managing Director van Little Greene, is enthousiast: “Fragmenten van fragiele, antieke behangen tot leven te zien komen vanuit de archieven, door de handen van een kunstenaar te zien gaan om, na een ingewikkeld proces van onderzoek en opnieuw kleuren, vervolgens van de persen te zien rollen, lijkt haast wel alchemie. Ons team van experts werkt op die zeer speciale plaats tussen trends en traditie om een wederopleving van het behang te verwezenlijken. Archive Trails II is ontworpen met het hedendaagse interieur in gedachten, maar met nog één voet trots geworteld in erfgoed en traditie.”

Met het behoud van hun historische referenties en het in stand houden van de prachtige oppervlaktekwaliteit van traditioneel gedrukt behang, zijn alle designs van ‘Archive Trails II’ opnieuw gecreëerd met behulp van een selectie tijdloze kleurstellingen. In het behangboek worden bij elk design bijpassende Little Greene verfkleuren voorgesteld en prachtige lifestylebeelden getoond.

‘Archive Trails II’ is vanaf januari 2018 verkrijgbaar

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide