3030
Behangtrends 2015
Gepubliceerd: 27-12-2014 Laatste update: 08-06-2023

Na wat een tijdperk lijkt waarin glad gestucte muren in wit of natuurlijke tinten thuis de toon zetten, is het nu behang dat floreert. Letterlijk. Met rijke flora en fauna prints, marmer- of houteffect, grafische lijnen of juist illustratieve prints tellen de muren weer mee in het interieur. In plaats van een non-descripte achtergrond, zijn de wanden nu de ultieme backdrop om te laten zien wie jij bent. Hier wordt het verhaal over jouw interieur in een groots gebaar verteld. Wie kiest voor deze selectie dessins verzekert zich ook van een interieur dat helemaal on-trend is.

Wanderlust

Wanderlust staat voor een reislust die verder reikt dan in een warm land op het strand neerploffen. Waar het wel voor staat is het ontdekken van nieuwe culturen en de verhalen achter producten. Dat kan ver weg, maar ook om de hoek op de rommelmarkt of in het museum. Dit weerspiegelt zich in het interieur, waarin alles decoratief is en kleuren en stijlen onverschrokken worden gecombineerd. Souvenirs spelen een hoofdrol naast erfstukken, ambacht, bijzonder design en groene planten. Wie decoratief zegt, zegt behang, en daarom is een bijzonder patroon op de wand binnen deze woonstijl een must.

Flora & Fauna

behangtrends-2015

BN Wallcoverings, Edward van Vliet voor collectie No Limits: v.l.n.r. behang iKebana, Tropical Leaf

Nederlandse ontwerper Edward van Vliet is een bekende naam in de internationale hospitality industrie waarvoor hij hotels inricht en bijzondere concepten ontwikkelt, maar dit fotobehang ontwierp hij voor zichzelf. Met foto’s van palmbladeren, insecten, tropische bloemen en vogels ontwikkelde hij drie variaties op een behang voor BN Wallcoverings. Dat zorgt voor een tropische oogopslag, maar door de uitgebalanceerde plaatsing van de beelden op de teal- of pistachegroene achtergrond is dat niet druk maar stijlvol. Dit is een ultiem statement behang dat verder weinig nodig heeft. Dat maakt het perfect voor een grote wand in de gang of woonkamer, waarop je telkens iets anders ontdekt en dus niet snel uitgekeken raakt.

Botanische tuin

behangtrends-2015

Zoffany, collectie Jaipur: behang Peacock Garden

Exotisch en eclectisch: dit moet het ultieme wanderlust-behang zijn! De Indiase botanische tuin werd geschilderd door de Engelse frescokunstenaar Melissa White en is voorzien van pauwen en tempels. White liet zich inspireren door de Mughal schilderkunst die in de 16de eeuw ontstond uit de versmelting van Perzische en Indiase invloeden, en die werd toegepast in miniaturen en prentjes. Er is nog steeds een klein aantal kunstenaars die miniaturen in deze stijl maakt. Zij bevinden zich in het Indiase Jaipur, wat de reden is dat Zoffany de hele collectie die naam meegaf. Naast Peacock Garden bestaat Jaipur uit nog negen behangpatronen, bekledingsstoffen en borduurwerk om het hele interieur mee aan te kleden.

Cabinet of Curiosities

behangtrends-2015

Graham & Brown, collectie Illusions van Marcel Wanders: behang World Heritage

Dit honinggraad behang wekt de illusie van een betegelde wand, maar wie beter kijkt, ziet dat er van alles te ontdekken valt in dit behang. Schaakstukken, speelkaarten en bolhoeden, maar ook versierde schedels, parapluutjes, kronen en gothic aandoende vogels. De zeshoekjes fungeren als kleine rariteitenkabinetjes, ontsproten uit het brein van Marcel Wanders. De Britse referenties in dit behang World Heritage zijn geen toeval. Wanders ontwierp een hele collectie voor het Engelse Graham & Brown, een samenwerking waar hij trots op is: “aangezien we dezelfde passie delen voor behangontwerpen die een statement maken.”

behangtrends-2015

Arte, collectie Galena: behang Picta

Tribal tintje

De brick en terra tinten van dit Galena Picta-behang van Arte hullen de kamer in een warme gloed. De strepen hebben een natuurlijk verloop en het papier is voorzien van een ruw reliëf. Daardoor lijkt de muur opgetrokken te zijn uit klei en waan je je hier in een resort dat zich vlakbij de evenaar bevindt. Het behang is de perfecte backdrop voor de verzameling tribal art die een beetje gypsetter bij elkaar heeft verzameld. Maskers uit de Kongo, schilden uit Nieuw-Guinea of hoofddecoraties uit Timor hang je aan de wand en combineer je met meubels in donker hout voor een mysterieus en imposant interieur. De horizontale streep laat de ruimte breder lijken, maar voor wie juist wat hoogte nodig heeft, is het behang ook verticaal te plakken.

De grote lijnen van je interieur

Houd je het graag net wat neutraler op de muur, maar wil je het interieur wel aankleden, dan kies je voor een structuurbehang met een subtiel grafisch patroon: uitermate geschikt voor interieurpuristen en klassiek-connaisseurs die toe zijn aan wat kleur. In rijke edelsteentinten of specerijkleuren laat het behang neutraal en unikleurig textiel van bekleding, tapijten en gordijnen sprankelen. Zo zit je nooit vast aan een overheersend thema in de kamer maar creëer je toch een sfeervolle setting waar jouw meubels optimaal in uitkomen.

behangtrends-2015

HOOKEDONWALLS, collectie Delicate Chic: v.l.n.r. behang Delicate Lines, Ornament Chic

Subtiel gestileerd

De uitvergrote ruitvormen, gestileerde hibiscusbloemen, waterachtige strepen, schakelmotieven en moiréeffecten in de Delicate Chic-collectie van HOOKEDONWALLS zijn wars van rage en even prominent als subtiel. Zo wordt het meubilair niet overstemd, de slechte akoestiek en kou wel. Perfect voor in je elegante thuispaleis dus.

behangtrends-2015

Arte, collectie Galena: behang Elements

Grafisch en een klein beetje retro

Het uitgangspunt voor de Galena-collectie van Arte is een geribbeld betonpatroon, dat als ruw reliëf ook voelbaar is. Dat geeft de muren een stoere textuur en karakter mee. Daarbij zorgt het ruitmotief, op behang Element ook voor een retro invloed, maar let wel: die van het chique mid-century designkaliber, niet die van de zitkuil uitgevoerd in hoogpolig bruin tapijt. In blauw, groen, camel, rood en ivoor leg je de grafische basis voor het interieur in de muur en voer je de subtiele retro-invloed verder door met hoogwaardige meubels in rijk velours, mahoniehout, glas en messing.

Waanwanden

Behang geeft je de mogelijkheid illusies te creëren, om de indruk te wekken van iets wat er niet is: meer ruimte, textuur of warmte, en om zo meer karakter aan de kamer te geven. We zien steeds meer behang dat niet bang is om op te vallen. Met 3D-effecten, optische illusies en materiaalimitatie hebben we het hier niet over muurbloempjes, maar over behang dat een hoofdrol claimt in het interieur. Origami of marmereffect: durf jij?

behangtrends-2015

Bespoke behang van Tracey Tubb

De muren komen op je af

Iemand die graag een groot statement maakt, is de Engelse Tracey Tubb. Haar ontwerpen zijn zo imposant dat ze direct in het oog springen. Dat komt doordat ze letterlijk de kamer in komen: haar gevouwen 3D dessins zitten niet plat op de muur geplakt. Tubb gebruikt origamitechnieken om texturen en patronen te creëren uit grote vlakken behang. Ze werkt ter plekke en in opdracht aan unieke installaties waarbij ze vouwt en plooit om doorsnee muren te transformeren in een driedimensionaal visueel festijn.

behangtrends-2015

Graham & Brown, collectie Illusions van Marcel Wanders: behang Wall Flower

Hetzelfde effect, maar makkelijk te onderhouden en zonder dat je er een Engelse kunstenaar voor in hoeft te vliegen, bereik je met het Wallflower behang dat Marcel Wanders voor Graham & Brown ontwierp. Dit design betreft een optische illusie en lijkt op uitgehouwen steen, maar de lotusbloemen en stervormen zijn zo plat als een dubbeltje. Natuurlijk vind jij het niet erg wanneer het bezoek denkt dat je het interieur in luxe kalksteen liet optrekken.

behangtrends-2015

Eijffinger, collectie Bloom: behang 340092

Dagdroombehang

Thuis zijn is heerlijk, maar wanneer we binnen zijn, hoeven we er niet telkens aan herinnert te worden dat we driehoog-achter wonen. De wanden laten je dagdromen, over een authentiek strandhuis, wanneer je ze hult in dit behang met houtpatroon van Eijffinger uit de collectie Bloom. De ontwerpstudio liet zich inspireren door huizen aan een ruige Scandinavische kust, machtige fjorden, vriesblauwe tinten en noorderlicht schijnend op natuurlijke materialen. In een handomdraai verander je een kale muur in een ruige wand met een hip kleurverloop: van ijsblauw onder het plafond, tot flessengroen boven de vloer.

behangtrends-2015

Eijffinger, collectie Venue: behang Venue 342073

Zou je liever in een majestueuze palazzo wonen in het warme Italië, waar de vloeren en wanden zijn opgetrokken in koel marmer? Ook die wens laat je – een beetje – in vervulling gaan met het juiste behang. In de collectie Venue van Eijffinger zijn verschillende ontwerpen met marmereffect opgenomen. Ook is er een behang waarbij een geometrische print is toegevoegd aan het geaderde steeneffect. Voor een ultiem hip huis combineer je met veel koper en kleinere accessoires in marmer. Alsof het altijd zomer is!

behangtrends-2015

Drie eeuwen behang

Behang kent een rijke historie. En was het in de 18de eeuw de Londense en Parijse elite die zijn handbeschilderde papier op bestelling en ambachtelijk liet maken, in de daaropvolgende industriële periode werd behang betaalbaar en toegankelijk dankzij nieuwe mogelijkheden om complexe behangsels in meerdere kleuren te bedrukken en in rollen te produceren. Het betekende het eerste wereldwijde succes van behang en een samenvloeien van Engelse en Franse ontwerpstijlen. Little Greene blikt terug op wel drie eeuwen vol hoogtijdagen voor behang en dook de Franse en Britse archieven in. Daar zitten bergen kennis in verscholen: vaak is duidelijk welke behangsels in bijzondere huizen zijn toegepast en is zelfs de kamer te herleiden. Little Greene maakt dankbaar gebruik van deze informatie en blaast de ontwerpen nieuw leven in.

Drie eeuwen innovatie

behangtrends-2015

Little Greene, Révolution Papers collectie: behang Piccadilly

Piccadilly is een ontwerp uit 1760. En ook al werd het bedrukken van behang toen nog volledig met de hand uitgevoerd, toch bestond er al een scala aan innovatieve printtechnieken. Zo moest dit papier de indruk wekken van een duur veloursbehang met reliëf, maar is het eigenlijk de bedrukking in plaats van de textuur die voor dit effect zorgt en betreft het hier een ‘mock-flock’.

behangtrends-2015

Little Greene, Révolution Papers collectie: behang Bonaparte

Bonaparte is een ontwerp uit 1850 dat recentelijk is ontdekt als een geschilderd kunstwerk in een Parijse studio. Het is een revisie van een authentieke 19de eeuws Franse damast. Terwijl er vaak wordt gedacht dat men vroeger alleen saaie en sombere kleuren gebruikte voor decoraties, is het tegendeel waar. De rijke kleuren in dit behang zijn volledig trouw aan het origineel.

behangtrends-2015

Little Greene, Retrospective Papers collectie: behang Fern

Patroon Fern uit 1960 illustreert de populariteit die zeefdrukken in die tijd genoot. Plots was het mogelijk heel veelzijdig te werken in expressieve kleuren. Vooral in decoratieve vormen kwam dat goed tot zijn recht en daarom waren varens en bladeren in trek als patroon.

Waar je ook voor kiest, laat de muren spreken en vertel wie jij bent!

Bron: Perscentrum Wonen, www.woonmodetrends.nl

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide