2458
Behang
Gepubliceerd: 29-08-2012 Laatste update: 07-05-2017

Marimekko. Die naam zegt je misschien niet veel (meer), maar als je deze collectie ziet, zeg je meteen "och ja, natuurlijk!". Marimekko is een Fins textielbedrijf dat al jaren furore maakt. Een van de bekendste designers was Ami Ratia die in 1951 voor het eerst uitpakte met een voor die tijd hyperactuele collectie. Marimekko-dessins zag je in de jaren vijftig, zestig en zeventig zowat overal. Iedereen was er dol op. Kenmerkend waren de vrolijke, soms bijna brutale kleurcombinaties en de vaak naïeve, gestileerde prints.

Vandaag zijn Marimekko-ontwerpen hipper dan ooit. Het bedrijf heeft de laatste jaren ook niet stilgezeten. Er zijn intussen zoveel licenties en copyrights verkocht, dat je nu Marimekkomotieven aantreft op de meest uiteenlopende zaken. Kleding, stoffen, handtassen, accessoires, keukentextiel en interieurelementen,... Een collectie Marimekko-behang mocht dus ook niet ontbreken. Het jonge volkje zal er dol op zijn!

Héél persoonlijk
Het vreemde is dat dit Marimekko-behang inderdaad brandend actueel aanvoelt. Sommige motieven hebben iets seventies-achtigs en net dàt maakt ze weer zo hip. De tekeningen zijn grafisch, soms met een flinke portie optisch geweld, ofwel figuratief. Maar steeds vereenvoudigd of gestileerd. Het is in feite de kleurkeuze die er de uitstraling aan geeft. En die is soms zeer gewaagd. Een aantal behangreferenties zijn nogal groot uitgevallen en staan vaak op een witte achtergrond: grote, strakke bloemmotieven, dwarrelende bladeren van de ginkgo biloba, dikke onregelmatig getekende bollen,... Sommige dessins zijn werkelijk geknipt als blikvanger en perfect om er een accentmuur mee te behangen. Kortom, met Marimekko kan je je interieur net die uitstraling geven die je altijd al wilde, maar die je moeilijk kon beschrijven. Met marimekko druk je je persoonlijke stempel op je leefwereld.

Bonte bende
Het kleurenpalet van dit behang is ronduit uitbundig: volle, levendige kleuren en knettergekke combinaties: rood, roze en oranje; zonnegeel en fel oranje; oker en gitzwart; zwart/witcontrasten die voor elkaar niet willen onderdoen; rood, paars en wit,... Te gek voor woorden. Niet alle motieven zijn overigens zo druk. Er zitten ook heel wat combinatiemogelijkheden in waardoor je de lijn wel kunt doortrekken, maar het tegelijk ook rustig kunt houden. Een uni fond bijvoorbeeld, met ton-sur-ton stippels. Het blijft vrolijk, maar is niet schreeuwerig. Er zit bijvoorbeeld ook een referentie bij die lijkt alsof je eerst een effen muur geschilderd hebt, er dan met een dikke stift, met de losse hand, lijnen op getekend hebt. Best leuk, en als je er verder af staat, geeft het bijna een effen indruk. Wat ook niet onaardig is om weten, is dat de collectie Marimekko uitgevoerd is in een soepel maar stevig vinyl (op een vlieslaag), dat perfect afwasbaar en zeer vlot te verwerken is.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide