3184
Welke soorten lampen zijn er
Gepubliceerd: 07-05-2018

Verlichting kennen we in vele soorten. Voor elke functie is er wel een aparte soort verlichting verkrijgbaar en naast de functie kijken we ook naar de sfeer. Verlichting is een belangrijk onderdeel van je interieur maar welke soorten zijn er nou eigenlijk en wat zijn de eigenschappen van de verschillende soorten lampen.

 

Voordat we ingaan op de diverse soorten lampen die er zijn kijken we eerst eens naar welke soorten verlichting we kennen. De soorten zijn verdeeld in 4 categorieen.

1. Basisverlichting
De basis oftewel de algemene verlichting in je interieur zijn eigenlijk de lampen die je als eerste aandoet als je een ruimte in je woning binnengaat. De knop van de basisverlichting zit vaak naast een deur en de lamp hangt vaak aan het plafond in het midden van de kamer. We zien daarom ook vaak dat voor algemene verlichting vaak plafondlampen, TL-lampen, plafonnieres of spotjes worden gebruikt.

2. Sfeerverlichting
De naam zegt het al, sfeerverlichting is bedoeld om een bepaalde sfeer te creeeren in een ruimte. Dit is vaak dan een deel van een ruimte, bijvoorbeeld de zithoek in de woonkamer. Bij sfeerverlichting kan je ook denken aan een lamp met een bepaalde kleur. Verlichting hoeft immers helemaal niet altijd wit te zijn. Met een gloed van een mooie kleur op de muur kan je een hele persoonlijke sfeer uitstralen. Denk bijvoorbeeld eens aan de ledverlichting die je met een afstandsbediening in alle kleuren en lichtsterktes kan zetten die je maar wenst.

3. Functionele verlichting
Met functionele verlichting creeer je een bepaalde hoeveelheid licht op een bepaalde plaats zodat je daar een activiteit kunt uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan de lamp boven de eettafel die je eigenlijk alleen aandoet als je er gaat zitten eten. Of een leeslampje in de leeshoek die je nodig hebt bij het lezen van je favoriete boek. Onder functionele verlichting vinden we bijvoorbeeld de bureaulampen, leeslampen en de zaklampen. De lamp wordt aangedaan om een bepaalde taak uit te kunnen voeren.

4. Accentverlichting
Accentverlichting zit eigenlijk een beetje in de hoek van de sfeervelichting maar met accentverlichting kan je bijvoorbeeld een schilderij aan de muur uitlichten. Dit draagt bij aan de sfeer in het interieur. Veelal zien we bij accentverlichting dat er gebruik gemaakt wordt van spots of ledstrips bijvoorbeeld aan de treden van een trap op de traptreden uit te lichten.

Bij de keuze van het soort verlichting is ook de keus van het soort lamp niet geheel onbelangrijk. Er zijn een aantal soorten verkrijgbaar met ieder zijn eigen specifieke eigenschappen. De lampen die we het meest terug zien in het interieur vind je hieronder.

Ledlampen
Waar een paar jaar geleden een LED lamp nog een dure lamp was en niet te betalen was voor de gewone burger is LED verlichting nu een van de goedkoopste manieren van verlichten geworden. LED lampen gebruiken weinig energie en hebben een lange levensduur. Wanneer je een LED lamp aanzet is deze gelijk op volledige sterkte.

Spaarlampen
Een andere soort lampen zijn de spaarlampen. Dit zijn eigenlijk kleine opgevouwen te-buisjes en ze worden vaak lelijk gevonden. Als je een LED lamp vergelijkt met een spaarlamp dan verliest een spaarlamp het op bijna alle froten. Spaarlampen gebruiken veel energie, hebben een minder lange levensduur en wanneer je een spaarlamp aanzet duurt het even voordat deze op volle sterkte is.

Halogeenlampen
Een halogeenlamp is nog minder energiezuinig dan een LED of een spaarlamp. Ook de levensduur is korter dan een LED lamp. Wat wel een groot voordeel van een halogeenlamp is, is dat deze gemakkelijk te dimmen is. 

Wil je meer weten over de verschillende soorten lampen of je verlichting gemakkelijk online bestellen? Neem dan eens een kijkje op de website van Budgetlight. Hier vind je alle soorten lampen die je maar kunt wensen overzichtelijk op een rijtje.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide