6429
Welke lamp past bij welke woonstijl?
Gepubliceerd: 19-06-2019

Lampen drukken een sterk stempel op je interieur: ze zijn de ideale manier om een woonstijl mee te benadrukken. Maar welke lampen gebruik je dan eigenlijk bij welke woonstijl? Er bestaan verschillende soorten verlichting; van kroonluchters tot vloerlampen en spotjes. Sommige zie je meer terug in de klassieke woonstijl, andere passen juist echt in een modern interieur. Ook het design, het materiaal en de kleuren spelen mee!

 

industriele-verlichting.jpg

Industriële woonstijl
Typische industriële lampen zijn studio-spots, met hun robuuste en stoere karakter. Voor boven de eettafel vind je in woonland veel lampen van zwart metaal met een open design, waarin de (kooldraadlook) peertjes goed zichtbaar zijn! Ook grote fabriekslampen, lampen met betonlook en wandlampjes gemaakt van waterleidingbuizen doen het erg goed.

Romantische woonstijl
De naam zegt het al: een romantisch interieur verdient romantische lampen. Kroonluchters bijvoorbeeld, of lampen met een katoenen kap die het licht een warme tint geven. Voor een moderne variant kies je een sierlijke booglamp in een zachte pasteltint.

Design woonstijl
De design woonstijl kenmerkt zich door innovatie en minimalisme: dat zie je ook in de lampen terug. Unieke ontwerpen die je nergens anders tegenkomt. Functionele designs met de lichtbron verborgen in een kunstwerk. Slimme verlichting in de douche, die je met een spraakcommando aan en uit zet. De design lampen van de toekomst!

scandinavische-verlichting.jpg

Scandinavische woonstijl
Scandinavische verlichting kenmerkt zich door een speels ontwerp met lichte en vaak natuurlijke materialen. Je vindt in deze woonstijl dan ook minimalistische lampen terug in wit, naturel hout, lichtgrijs en soms zwart. De lampen hebben een eenvoudige, geometrische vorm met vaak een origineel accent.

Minimalistische woonstijl
Bij deze woonstijl is de opdracht simpel: houd het zo eenvoudig mogelijk. Less is more. Een elegant design zonder poespas. Maar ook: een beperkt aantal lampen, zo functioneel mogelijk geplaatst. Spotjes verwerkt in het plafond of de muren doen het erg goed in de minimalistische woonstijl. Evenals slanke tafellampen en simpele plafonnières in wit of grijs.

Klassieke woonstijl
De kroonluchter is typisch klassiek. Eigenlijk kan deze koninklijke lamp niet ontbreken in je klassieke interieur! Maak het verder af met vloerlampen, voorzien van een sierlijke standaard en een eenvoudige linnen kap. Ook kun je kiezen voor tafellampen met een meer bijzondere kap, bijvoorbeeld met franjes van gouddraad.

modern-klassiek-verlichting.jpg

Moderne woonstijl
Strakke hanglampen en vloerlampen met een elegante vormgeving: die passen mooi in een moderne woonstijl. Ook vind je in een modern interieur led-strips onder de bartafel of traptreden; spots in het plafond; slimme verlichting die je met je telefoon kunt bedienen.

landelijke-lampen.jpg

Landelijke woonstijl
Typisch landelijke verlichting is het lantaarntje van zwart, wit of grijs metaal. Staande lampen nemen een belangrijke plaats in het landelijke interieur in; vaak met een stoffen kap en een klassieke of juist houten standaard. Ook kroonluchters passen in de romantische variant van landelijk wonen. Is de robuuste variant meer jouw smaak? Dan kun je kiezen voor lampen met elementen van hout, of een hanglamp gemaakt van een vintage theepot of gieter!

bohemian-verlichting.jpg

Bohemian woonstijl
De lampen in een Bohemian woonstijl zijn sierlijk en elegant, vol details en vaak gemaakt van natuurlijke materialen. Denk bijvoorbeeld aan een rotan hanglamp met fijne openingen waardoor het licht extra sfeer krijgt. Ook hout, katoen, papier en riet doen het erg goed in de Bohemien woonstijl. Met een Oosterse hanglamp maak je deze wereldse interieurstijl helemaal af!

vintage-verlichting.jpg

Vintage woonstijl
Vintage meubels zijn antiek; je moet dus de rommelmarkten afstruinen voor bijpassende lampen. Tenzij je voor een vintage look gaat, dan heb je ineens heel veel keuze in de woonwinkels! Leer, hout en metaal kunnen heel goed ‘oud’ worden gemaakt, zodat het lijkt alsof de hanglamp bij je oma vandaan komt. Typisch vintage look lampen zijn bijvoorbeeld oude gieters, muziekinstrumenten en andere oude spulletjes waarin een lichtbron is gezet.

retro-verlichting.jpg

Retro woonstijl
Een retro interieur kan kenmerken hebben uit de seventies, maar ook uit de fifties of juist de jaren ’80. Daar pas je natuurlijk ook je verlichting op aan. Gekleurd glas deed het in de jaren ’80 heel goed, en fabriekslampen zag je juist veel in de jaren ’50. Je mag het peertje in een retro lamp vaak duidelijk zien!

Oriëntaalse woonstijl
In deze interieurstijl vind je misschien wel de meest bijzondere lampen terug: Oosterse lampen met mozaïek en kleine perforaties. Daardoor zorgt het licht voor een indrukwekkend schouwspel op je plafond en muren! Vaak vind je in de Oriëntaalse woonstijl vooral veel hanglampen en tafellampen terug. Ook kroonluchters met rijke versieringen kunnen mooi staan.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide