52399
Welke lamp kies je waarvoor
Gepubliceerd: 29-09-2023

Sommige lampen zijn vooral bedoeld om de eettafel of zithoek goed te verlichten; andere zijn echte sfeermakers. Kies je een vloerlamp of wandlamp voor die kale hoek in de woonkamer? En wat voegt een tafellamp precies toe?

Plafondlamp
Een plafondlamp of plafonniere gebruik je voor de basisverlichting van je woonruimte. De lamp zit dicht tegen het plafond aan en verspreidt het licht daardoor mooi over de ruimte. Daarnaast kun je kiezen voor een plafondspot, met één of meerdere draaibare lampen waarmee je het licht op de boekenkast of zithoek kunt richten. Je vindt plafondlampen in de badkamer, de hal, de keuken, de zithoek: ze nemen weinig ruimte in, geven veel licht en je stoot er niet zomaar je hoofd tegen!

Hanglamp
De hanglamp is de decoratieve variant van de plafondlamp; design is hier minstens zo belangrijk als de hoeveelheid licht die de lamp afgeeft. Toch is ook de bijzondere vorm van verlichting voor veel mensen een reden om een hanglamp te kiezen. Het licht komt namelijk samen in een geconcentreerde bundel, die laag boven tafel voor zowel helder licht als sfeer zorgt.

inspiratiebrochures1.png

Een hanglamp kun je ook heel goed gebruiken om een woonstijl te benadrukken: er is namelijk veel keuze uit bijzondere, originele designs! Hanglampen van metaalgaas voor in een industrieel interieur, grote kappen van beton voor een moderne look, of juist een Oosterse hanglamp met perforaties voor een prachtig lichtschouwspel…

Vloerlamp
Een vloerlamp is in veel opzichten praktisch. Zo kun je deze gemakkelijk verplaatsen en zet je de lamp zonder problemen een eindje van een stopcontact vandaan. Sommige vloerlampen schijnen het licht naar boven, waardoor de kamer indirect verlicht wordt: dat brengt veel sfeer. Maar je kunt ook juist kiezen voor een vloerlamp met de kap naar beneden gericht, zodat je er goed bij kunt lezen. Ook vloerlampen vormen vaak een bijzondere decoratie in huis. Er worden steeds originelere vloerlampen ontworpen!

Tafellamp
De tafellamp is vooral bedoeld als sfeermaker en draagt niet bij aan de basisverlichting van je interieur. Wel kun je er bijvoorbeeld goed bij lezen en kun je met alleen een paar tafellampjes ’s avonds een intieme sfeer creëren! Zet een messing tafellamp op je industriële eettafel; gebruik een houten lampje in de vensterbank voor een landelijke look; of kies een kunstzinnig design om je moderne dressoir mee aan te kleden.

Wandlamp
Tot slot is de wandlamp een subtiele sfeermaker in je interieur. Ook deze hoort zelden tot de basisverlichting van je huis, maar heeft toch een belangrijke functie: als leeslamp bijvoorbeeld, of om het aanrecht in de keuken extra goed te verlichten. Een wandlamp met de lichtbron op een stang is erg handig voor boven de bank of het bed. Bovendien maken wandlampen je kale muur een stuk gezelliger!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide