1355
Waar moet ik op letten bij het kopen van LED verlichting?
Gepubliceerd: 02-08-2019 Laatste update: 07-08-2019

Je hebt de keuze gemaakt om over te stappen naar LED verlichting. Voor het schap in de winkel zie je wel tientallen verschillende soorten LED lampen, waarbij de prijsverschillen vaak erg groot zijn. Door de grote hoeveelheid aanbieders van LED lampen kan het vaak lastig zijn om een keuze te maken. Het is dan ook niet graag dat je jezelf afvraagt waar je precies op moet letten bij het kopen van LED verlichting. In dit artikel geven we je een aantal tips, waarmee je eenvoudig zelf de goede LED lampen kunt onderscheiden van die kwalitatief slechtere LED lampen. 1. Dimbaar of niet dimbaar?          
  Wanneer je kiest voor het aanschaffen van een LED lamp, dan heb je de keuze uit een dimbare en een niet dimbare variant. Natuurlijk zegt dit doorgaans niets over de kwaliteit van de LED lamp en is je keuze hierin volledig afhankelijk van hoe jij de LED lamp wilt gaan gebruiken. Wel is het belangrijk om jezelf te realiseren dat een dimbare LED lamp niet altijd zal werken met dezelfde halogeen- of gloeilampdimmer als die je voor normale lampen gebruikt. Om gebruik te kunnen maken van dimbare LED lampen, is het daarom vaak nodig om een LED dimmer te kopen. 

 2. De fitting van de LED lamp
  Een belangrijke punt waar je op moet letten bij het kopen van LED verlichting is de fitting. LED lampen bestaan met verschillende soorten fittingen. Controleer voordat je een LED lamp kiest daarom goed welke fitting in de lamp past. Het zou immers zonde zijn als je dadelijk een LED lamp koopt die achteraf niet in de lamp blijkt te passen.

  guilherme-stecanella-qm4JW1wULnk-unsplash.jpg

 3. Kleurtemperatuur (Kelvin)
  De kleurtemperatuur van een LED lamp kan een waarde tussen de 1200 en 6500 hebben. Hierbij staat een kleurtemperatuur van 1200 Kelvin ongeveer gelijk aan de kleurtemperatuur van een kaarslicht. Een hoge score van 6500 betekent dat de kleurtemperatuur erg kil is en het licht blauwig zal uitvallen. De kleurtemperatuur van een gloeilamp is ongeveer gelijk aan 2800 Kelvin. Hoewel de ideale kleurtemperatuur volledig afhankelijk is van jouw eigen wensen, kiezen veel mensen voor een kleurtemperatuur tussen de 2200 en 5000 Kelvin.

 4. Vermogen (Watt) en lichtopbrengst (Lumen) 
  Een ander belangrijk punt waarop je moet letten bij het kopen van een LED lamp is het vermogen. Veel consumenten die voor het eerst een LED lamp kopen, laten zich misleiden door het gerapporteerde lage vermogen. Wanneer een LED lamp bijvoorbeeld een vermogen heeft van 12 Watt, dan staat dit ongeveer gelijk aan dezelfde lichtopbrengst van een 100 Watt gloeilamp. Doordat de lichtopbrengst van een LED lamp een heel stuk hoger ligt dan die van een gloeilamp, voldoet een LED lamp met een stuk minder vermogen vaak prima. Om een LED lamp met het juiste vermogen te kiezen, is het daarom handiger om een selectie te maken op basis van de lichtopbrengst, uitgedrukt in Lumen.

 5. Colour Rendering Index (CRI)
  Eén van de onderdelen waarop je een LED lamp kunt beoordelen is de Colour Rendering Index (CRI). Zeker wanneer je een LED lamp van een bekend merk bekijkt, zal de CRI altijd worden gerapporteerd op het label. De Colour Rendering Index geeft aan hoe natuurgetrouw het licht van de lamp is. De maximale CRI score voor een LED lamp is 100, hetgeen echter niet vaak voorkomt. Je zult merken dat de meeste LED lampen een Colour Rendering Index tussen de 80 en 90 hebben, wat ongeveer gelijkstaat aan de CRI van een gloeilamp. Het is aan te raden om in ieder geval geen LED lamp te kopen met een CRI score onder de 80.
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide