1428
Waar let je op bij het kopen van nieuwe verlichting?
Gepubliceerd: 07-08-2019 Laatste update: 29-08-2019

 De juiste verlichting is van wezenlijk belang voor gezellig, mooi en functioneel wonen. Denk daarom even na over welke lamp er nog ontbreekt in jouw huis! Weet je niet zo goed waar je op moet letten? Wij helpen je graag op weg.

 

  1. Welk type verlichting?

Een plafonnière verlicht een groot deel van je woonruimte, terwijl een zacht tafellampje vooral voor sfeer zorgt. Verschillende soorten lampen hebben een verschillende functie in huis. Is het te donker in jouw keuken? Dan zoek je basisverlichting: een heldere plafondlamp of hanglamp bijvoorbeeld. Heb je juist alleen felle lampen en mis je ’s avonds dat knusse gevoel? Daar is sfeerverlichting voor bedoeld: dat creëer je met design vloerlampen en tafellampen die zacht licht uitstralen. Taakverlichting is fijn bij het lezen of werken: daarvoor zoek je een bureaulamp of gerichte hanglamp. Tot slot kun je met accentverlichting een mooi kunstwerk of verzameling planten in het zonnetje zetten: daar zijn spotjes ideaal voor.

  1. Wat past mooi in mijn interieur?

Verlichting is niet alleen functioneel, maar zeker ook decoratief. Met een paar goed uitgekozen lampen kun je in een handomdraai een specifieke woonstijl creëren! Design lampen zijn echte kunstwerken in je interieur; je vergeet vaak dat ze ook nog licht kunnen geven.

Soms kies je het beste voor een neutrale lamp die niet opvalt; andere hoekjes van de woonkamer vragen juist om een echte blikvanger. Lampen kunnen ook subtiel en tóch bijzonder zijn. Het Italiaanse merk Flos heeft bijvoorbeeld de Skygarden collectie: stijlvolle koepels die aan de binnenzijde prachtig versierd zijn.

  1. Welke lichteffect wil je?

Wanneer je een hanglamp hebt gevonden die je qua design bevalt, let dan ook even op of het lichteffect je aanspreekt. Heb je liever directe verlichting of juist een wandlamp die het licht op het plafond richt? Een stoffen lampenkap geeft het licht een zachte en soms gekleurde tint. Ook lampen met melkglas of gekleurd glas hebben dit effect; we noemen dit diffuus licht. Oosterse lampen werpen een prachtig lichtschouwspel op je muren, maar misschien zit je daar niet elke avond op te wachten. En gericht licht, zoals van een spotje, is voor sommige mensen te fel.

  1. Welke lichtbron past bij de lamp?

Tot slot heb je zelf nog invloed op het type lichtbron dat je voor de hanglamp of tafellamp kiest. Van koele led- verlichting tot kooldraadlook led-lampen die doen denken aan de peertjes van vroeger. Of misschien kies je liever een spaarlamp. Wil je graag een dimbare lamp? Let dan goed op of de lichtbron daar inderdaad geschikt voor is!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide