1609
4 tips voor goede verlichting
Gepubliceerd: 06-11-2015 Laatste update: 07-05-2017

Een gebrek aan degelijke verlichting is een van de meest voorkomende klachten van huiseigenaars. Of het nu gaat om werklicht in de keuken of sfeerlicht in de leefruimte: veel huizen kunnen een beter lichtdesign gebruiken. Maar hoe begin je daaraan? Hieronder vind je vier begintips om je lichtdesign te verbeteren.

1. Bepaal de schaal
Over het algemeen kan gezegd worden dat je de grootte van je elektromaterialen best in overeenstemming brengt met de grootte van je ruimte. Lusters of grotere, hangende lampen zijn doorgaans geen goed idee in kleinere ruimten. Hier kies je beter een onopvallende of zelfs indirecte oplossing. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde spots of andere ledverlichting. Zij zullen je ruimte een meer 'open' gevoel geven, terwijl hangers de ruimte net afbakenen of, in dit geval, afsluiten. Kan je ruimte wel iets theatraal en groots verdragen? Dan ga je voor grote, opvallende lichtornamenten.

2. Gebruik de muren
Lichtelementen installeer je uiteraard op een vaste plaats, maar niets moet je beletten om ze van daaruit doorheen de ruimte te laten reizen. Indirect licht kan bijvoorbeeld heel wat oppervlakte bestrijken door projectie op (lichtgekleurde) muren. Zachte accentlichten kunnen dan weer bepaalde plekjes uitlichten.

3. Accentueer je architectuur
Qua sfeerlicht is weinig efficiënter dan gebruik te maken van de architecturale troeven van je woonst. Heb je bijvoorbeeld mooie zuilen of een haard, aarzel dan niet om neer- of opwaartse spots te gebruiken om deze beter te integreren in je interieur. Vergeet hier overigens ook zeker je exterieur niet. Weinig dingen zijn 's avonds zo uitnodigend als goed verlichtte tuinen en gevels.

4. Mix and match
Soms heeft een ruimte verschillende types licht nodig. De keuken en de badkamer zijn hier de beste voorbeelden. Hier wil je immers zowel praktisch als sfeervol licht: praktisch tijdens het koken en opmaken, sfeervol tijdens het eten en ontspannen. Keukens worden dan bijvoorbeeld vaak algemeen verlicht met indirect licht, terwijl werkbladen onopvallend van onder de bovenkasten bediend worden. Kookeiland en eettafel maken eerder gebruik van hangende verlichting of van (mono-)rail verlichting.

Op zoek naar ledverlichting of elektromaterialen? Surf naar Elektroshop.nl.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide