1045
Verlichting voor de badkamer
Gepubliceerd: 17-08-2015 Laatste update: 07-05-2017

Bij het maken van een lichtplan voor een woning hoeft u bij de meeste ruimtes zoals de woonkamer, keuken en slaapkamers geen rekening te houden met speciale eisen in verband met veiligheid. Bij de badkamer en bijbehorende badkamerverlichting is dit even wat anders, het betreft hier namelijk een vochtige ruimte.

Een vochtige ruimte stelt evenals bij buitenverlichting andere eisen aan uw verlichting, de stof -en waterdichtheid van een armatuur bepaalt mede waar deze mag worden geinstalleerd in de badkamer. De stof -en waterdichtheid komt tot uitdrukking in de IP-waarde van een armatuur, veel voorkomende IP-waarden zijn IP21, IP23, IP44 en IP65.

Het spreekt voor zich en is eigenlijk logisch dat de waterdichtheid van een armatuur hoger moet zijn naarmate het dichter bij de douche of het bad geplaatst wordt. Voor bijvoorbeeld badkamer inbouwspots die geschikt moeten zijn voor boven de douche, adviseren wij 12 volt (veilige lage spanning) IP65 badkamerspots.

Naast inbouwspots voor de algemene verlichting van uw badkamer is het belangrijk om het juiste licht te hebben bij de spiegel, voor heren om goed te kunnen scheren en voor dames om make-up te kunnen aanbrengen. Meest prettige hierbij is dat uw gezicht van voren aangelicht wordt, en bij voorkeur door diffuus licht. Een inbouwspot boven de spiegel die u van boven aanlicht is niet het meest ideaal, hierbij kan schaduwwerking optreden waardoor u het niet goed kunt zien.

Omdat een badkamer ook steeds meer gezien wordt als een soort van wellnessruimte, u wilt immers 's avonds lekker rustig kunnen genieten van een bad, kunt u ook kiezen voor sfeervolle badkamerlampen. Hierbij moet u denken aan (dimbare) wandlampen met up&down lichteffect, een inbouwspot ergens in een nis of ledstrips in een koof.

Het is soms niet mogelijk om een plafond te verlagen in de badkamer en gebruik te maken van inbouwspotjes, de optie die u dan nog heeft zijn badkamer plafondlampen. Deze zijn opbouw en eenvoudig te installeren op het lichtpunt. Als u op zoek bent naar badkamerverlichting van Philips, bekijkt u dan eens de complete serie Philips myBathroom.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide