1872
Verlichting
Gepubliceerd: 05-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

De lampen gaan in de avond alweer eerder branden en als straks de Wintertijd van start gaat zullen de lampen nog eerder nodig zijn. Overdag wordt je huis verlicht met natuurlijk licht. In de ochtend is er een andere lichtinval dan in de middag of aan het begin van de avond. Het licht in de woning verandert continu. In de avond hebben we vaak dezelfde verlichting aan, omdat we te weinig lichtbronnen hebben of omdat we te weinig spelen met het licht. Door middel van het gebruik van dimmers kunnen we lichtbronnen ook een andere functie geven en een andere sfeer creëren. Bijvoorbeeld de hanglamp boven de eetkamertafel kan met behulp van een dimmer veranderen van leeslicht naar schemerlicht bij een romantisch diner. Hetzelfde geldt voor een vloerlamp bij de zithoek, welke je met een dimmer kan veranderen van leeslicht naar schemerlicht om gezellig bij te praten met een wijntje.

In een verlichtingplan is het belangrijk dat er zoveel mogelijk lichtbronnen gepland zijn, want met voldoende lichtbronnen kun je steeds een andere sfeer creëren en het lichtplan aanpassen aan elk jaargetijde. Alle lichtbronnen hoeven namelijk niet altijd tegelijkertijd te branden. Het is leuk om te spelen met licht, met schaduw en verlichte plekken, met indirect (sfeer) licht en met direct (functioneel) licht. Een goed lichtplan speelt zich af op verschillende hoogtes in het interieur. Met het uitlichten van interieurdetails worden accenten gemaakt en geven het interieur sfeer en karakter. Met licht creëren we als het ware een emotie.

Zonlicht maakt mensen vrolijk. Een diner met kaarslicht is romantisch. Denk ook eens aan een zonsondergang. Een perfecte verlichting bestaat uit contrasten. Contrastwerking is te vergelijken met een zonnige dag met verlichte- en schaduwplekken. Door met contrasten te durven werken voeg je decoratieve accenten toe aan het interieur.

In bijvoorbeeld de slaapkamer zie je vaak één lamp aan het plafond die de gehele kamer moet verlichten en twee tafellampen op de nachtkasjes. Echt sfeervol en spannend is dit niet. Probeer met diverse spotjes in het plafond accenten toe te voegen, dus hier een beetje meer licht en daar een beetje minder licht. Geef reproducties,prenten of schilderijen accentverlichting door er licht op te richten. Denk ook eens aan een lichtslang onder het bed of achter het hoofdbord van het bed te bevestigen. Spotjes gericht op de gordijnen of tussen de planten. Verlicht een nisje of plaats verlichting bovenop of onder een kast. Met licht zijn zoveel creatieve mogelijkheden te verzinnen.

Natuurlijk zullen veel mensen denken "Ja, leuk maar niet voor mijn energierekening".Toch is daar ook een oplossing voor. Philips introduceerde op 1 september drie compleet nieuwe series van energie-efficiënte LED-lampen en -spotlampen. De Econic-, Accent- en Novallure-series bestaan uit een unieke reeks lampen voor zowel algemene verlichting als sfeerverlichting in een scala van prachtige kleuren en stijlen. Lampen die passen in standaardfittingen en slechts een fractie van de energie verbruiken ten opzichte van andere lampen.

Econic - praktische, algemene verlichting
De Econic-serie geeft de praktische, algemene verlichting die nodig is voor de dagelijkse activiteiten. De serie bevat een GU10 spotlamp met een normale 2-pins lampvoet en een matte versie met een conventionele vorm en een E27 lampvoet. Deze lamp heeft een lichtopbrengst die gelijk is aan een gloeilamp van 25W terwijl de spotlamp een lichtopbrengst heeft die gelijk is aan een halogeenlamp van 35W. Hun energieverbruik daarentegen is slechts 5W respectievelijk 3W, waardoor ze het milieu minimaal belasten en tot wel 80-90% energie besparen. Marktadviesprijs:€ 29,99

Novallure - cool, sprankelend design
De Novallure LED-lampen zijn ontworpen om gezien te worden - hun lichttechnische prestatie in combinatie met een hippe, gestroomlijnde stijl heeft al tot heel wat nominaties voor designprijzen geleid. De witte lampen zijn beschikbaar in zowel helder als mat glas, in kaars- en kogelvorm. Allebei hebben ze een E14 lampvoet, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik in kroonluchters. Novallure-lampen produceren 10W uniek, sprankelend licht. Met een vermogen van slechts 2W bieden ze een besparing van rond 80% ten opzichte van gloeilampen. Marktadviesprijs: € 19,99

Accent - mooi, kleurrijke atmosfeer
De Accent-reeks biedt het type verlichting dat stijl en sfeer geeft in iedere kamer in huis en bestaat uit vier verschillende typen lampen. AccentWhite bestaat uit twee witte, mat-glazen lampen; één met een standaardvorm en een E27 lampvoet, de andere met een kaarsvorm en een E14 lampvoet. Beiden geven 10W gloeiend, warm-wit licht. AccentColor maakt het mogelijk om licht te personaliseren in iedere kamer, met kleurvolle, decoratieve accenten - bijvoorbeeld tijdens een feest, of in een kinderkamer om een zachte geruststellende gloed te produceren. De reeks bevat een spotlamp en een matte lamp die beschikbaar zijn in rood, groen, blauw, geel en kleurveranderende modellen. Marktadviesprijs: AccentWhite € 9,99/AccentColor € 7,99 - € 9,99

Deze nieuwe, energie-efficiënte lampen bieden je een unieke manier om de sfeer in huis te personaliseren, op een duurzame manier. De nieuwe Philips LED lampen zijn vanaf september beschikbaar in de winkel. Wil je een professioneel verlichtingplan laten maken? Neem dan gerust contact met mij op. Meer informatie: www.iisdinterieurontwerp.nlWonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide