1582
Trend: vintage lampen in het interieur
Gepubliceerd: 02-03-2022

Er zijn veel trends op het gebied van verlichting. De vintage stijl is al een tijdje populair en blijft ook in 2022 een hele trendy keuze. Vintage lampen voegen sfeer en karakter toe aan jouw interieur. Het zijn echte blikvangers! Ondanks de specifieke uitstraling kun je vintage verlichting combineren met vrijwel iedere interieurstijl.

Vintage verlichting verwerken in je interieur

Vintage lampen horen echt niet enkel thuis in een retro interieur. Ook als jouw huis een hele moderne, stoere of landelijke inrichting heeft, past de verlichting er mooi bij. Kijk voor een goede match altijd naar het materiaalgebruik en het kleurenpalet. Als er één element van de vintage lamp ook op een andere manier terugkomt in het interieur, zit je zeker goed. Hoewel je natuurlijk ook kunt kiezen voor een echte tegenhanger als interessant contrast. Wees niet bang om te experimenteren en eens uit je comfort zone te stappen.

Vintage lampen voor iedere ruimte

De woonkamer is een prachtige plek voor een vintage lamp. Of je nou kiest voor een hanglamp, subtiele tafellamp, een wandlamp of grote vloerlamp. Je kunt de verschillende soorten verlichting bovendien mooi met elkaar combineren. Misschien kun je wel een mooie lampen set scoren in een (online) vintage lampenwinkel! Kijk ook eens rond in de rest van je woning. Kan de hal, keuken of slaapkamer misschien nog een karakteristieke touch gebruiken? Ga creatief aan de slag en geef de lamp eventueel een nieuwe functie. Een wandlamp kun je bijvoorbeeld prima inzetten als nachtlampje naast het bed.

Echt vintage of een vintage look?

Door de grote populariteit van vintage lampen zijn er tegenwoordig ook veel nieuwe lampen op de markt met een ‘oude’ uitstraling. Natuurlijk kunnen deze moderne lampen het nooit helemaal winnen van de authentieke vintage verlichting. Een product is officieel vintage als het minimaal 25 jaar oud is. Wat betreft lampen kun je het beste kijken naar items die afkomstig zijn uit de jaren 1900 tot 1970. In deze tijd werd er veel aandacht besteed aan hoge kwaliteit.

Nieuwe lampfitting voor vintage verlichting

Bij een echte vintage lamp kan het gebeuren dat er beschadigingen ontstaan. Vaak kun je dit prima (laten) restaureren. Je kunt oude lampfittingen bijvoorbeeld gemakkelijk zelf vervangen. Het vervangen van een lampfitting is ook voor het gebruiksgemak aan te raden. Sommige oude lampen kunnen nog een bajonet fitting hebben. Deze kun je beter vervangen voor een standaard E14 of E27 fitting, zodat je er gewone lampen in kunt draaien.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide