2272
Inbouwspots voor uw woning
Gepubliceerd: 31-08-2015 Laatste update: 07-05-2017

Overweegt u inbouwspots te nemen voor de verlichting van verschillende ruimtes in uw woning, houdt dan rekening met de tips die wij u hieronder geven. Als u op zoek gaat naar inbouwspots voor uw woonkamer / keuken en slaapkamer dan kunt u volstaan met gewone 12 volt, 230 volt of led inbouwspots, zoekt u specifiek badkamer inbouwspots?

Dan worden er andere eisen gesteld omdat het in geval van een badkamer een zgn. vochtige ruimte betreft. Het is dan aan te bevelen om te kiezen voor 12 volt (laagspanning) inbouwspots. Deze spots worden dan door middel van een transformator (afgekort trafo) van 230 volt omgevormd naar een 12 volt veilige spanning. Komen de spots dicht in de buurt van bad of douche, of zelfs boven de douche? dan is een badkamer spot met ip-waarde aan te bevelen.

De ip-waarde van een verlichtingsarmatuur betekent de mate van stof -en waterdichtheid van een armatuur. Voor binnenverlichting is het verder nauwelijks relevant, voor een badkamer spot boven de douche zouden wij IP65 adviseren, op korte afstand van de douche volstaat ook IP44.

Zoals gezegd kunt u voor alle andere ruimtes m.u.v. de badkamer zelf uw keuze maken voor 230 volt inbouwspots die u zonder trafo kunt aansluiten met halogeen lampen of losse led lampen. Indien kiest voor halogeen blijven er 2 opties open, 12V of 230V, 12 volt halogeen lampen hebben als voordeel dat ze langer branden oftewel meer branduren hebben, als nadeel wordt vaak gezien dat de spots dan met behulp van een trafo moeten worden aangesloten.

Kiest u voor duurzaamheid en bent u op zoek naar een zeer laag verbruik met hoge lichtopbrengst, dan zijn led inbouwspots een uitkomst. We kennen 2 soorten die nagenoeg dezelfde voordelen bieden. Led inbouwspots met geïntegreerde led's, zijn niet vervangbaar en aan het einde van de levensduur moet de gehele spot vervangen worden. Tweede optie is om te kiezen voor bijvoorbeeld een GU10 inbouwspot, die u installeert en voorziet van een losse GU10 led lamp. Mocht de led lamp onverhoopt stuk gaan, kunt u eenvoudig de lamp verwisselen en het inbouwarmatuur behouden.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide