5092
IKEA en Sabine Marcelis brengen limited VARMBLIXT collectie
Gepubliceerd: 07-07-2023 Laatste update: 20-10-2023

IKEA en de Rotterdamse designer Sabine Marcelis hebben hun krachten gebundeld en presenteren de nieuwe limited VARMBLIXT collectie. Marcelis ontwierp voor deze collectie zowel verlichting als glaswerk en IKEA vloerkleden, waarbij de opvallende vormen en warme kleuren - VARMBLIXT betekent ‘warme bliksem’ in het Zweeds - kenmerkend zijn. 

In deze collectie wordt de functie van licht in huis op onverwachte manier verkend in de vorm van schaduwspellen en lichtreflecties.. Een voorproefje van de collectie werd afgelopen zomer gepresenteerd tijdens de Milan Design Week. VARMBLIXT is vanaf februari verkrijgbaar. De verlichting wordt toegevoegd aan het IKEA assortiment, de overige producten zijn limited.

inspiratiebrochures1.png

Sabine Marcelis

Sabine Marcelis (1985) werd geboren in Nederland en groeide op in Nieuw-Zeeland. Ze studeerde industrieel ontwerpen aan de Victoria University in Wellington en vervolgde haar studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze in 2011 afstudeerde. Na haar studie is ze in Nederland gebleven en opende ze ‘Studio Sabine Marcelis’ in Rotterdam. Het is niet de eerste keer dat Marcelis samenwerkt met IKEA: ze ontwierp voor de IKEA Art Event 2021 collectie een grote wandlamp, die kunst en functioneel design combineerde.

‘Met deze nieuwe collectie wil ik mensen inspireren om de functie van licht in huis te herontdekken. Licht is bepalend voor de sfeer in een ruimte en met de VARMBLIXT collectie geef je jouw interieur een nieuwe, gedurfde en artistieke twist.’ Sabine Marcelis

Sculpturale verlichting

Met VARMBLIXT laat Marcelis op een vernieuwende manier zien hoe licht van invloed is op de sfeer en het gevoel in huis. De grote hanglamp met gebogen buizen van mat, wit glas vraagt als echte blikvanger de aandacht in de ruimte. De oranje lamp in donutvorm geeft warm licht en is elegant aan de muur, als tafellamp of in een open kast. De ronde metalen wandlamp die van de muur afbuigt, creëert een interessant schaduweffect op de muur. Hang de speelse, bordeauxrode buizen aan de muur voor bijzondere sfeerverlichting – het licht lijkt uit de buizen op de wand te vloeien. Voor alle lampen in de collectie geldt dat ook wanneer ze uitstaan, het prachtige sculpturale objecten zijn die elke ruimte karakter geven.

Meer dan glas
Marcelis werkt graag met glas en dat is te zien in deze collectie. De lichtinval door het glaswerk was het uitgangspunt in de ontwerpen. De strakke drinkglazen van helder glas vragen om kleurrijke drankjes. Hapjes serveer je op de serveerschalen met deksel in mintgroen of oranje, die lijken te stralen in het zonlicht. De schalen hebben een donutvorm die vaker terugkomt in het werk van Marcelis. De cilindervormige vaas heeft een witte bol op de bodem. Niet alleen speelt het design zo met schaduw en licht, de bol houdt ook de bloemen op hun plaats.

Uitgesproken design
De twee tapijten in de collectie zijn geïnspireerd op de kleuren van de zonsondergang en gemaakt van 100 procent handgeweven wol. Het grote tapijt loopt subtiel over van dieporanje naar ambergeel, terwijl het kleinere tapijt een mooie overgang heeft van diepgeel naar lichtgeel. De ontwerpen geven de indruk dat er twee tapijten over elkaar heen gedrapeerd zijn, wat de illusie wekt van diepte. De minimalistische bijzettafels in donkerrood en mintgroen steken mooi af tegen de tapijten en creëren opvallende kleurencombinaties.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide