1534
Een lichtplan voor een sfeervolle plek: zo ga je aan de slag

De kracht van verlichting wordt vaak onderschat. Lampen kunnen de sfeer in een ruimte maken of breken. Bij het inrichten van een nieuwe of bestaande woning is het maken van een lichtplan essentieel. Gebruik voor het ontwerpen van jouw lichtplan een plattegrond of schets van de ruimte. Houd hierbij dan wel enigszins rekening met de schaalgrootte.

Voor het creëren van een perfect lichtplan, zullen de verschillende stijlen, de verlichting in verschillende ruimtes en daarnaast of je moet overwegen om dimbare verlichting te kiezen belicht worden. Om er voor te zorgen dat je zelf kan gaan beginnen met jouw eigen lichtplan, wordt er afgesloten met drie gouden tips. Deze tips kan je ook gebruiken om jouw huidige lichtplan te evalueren.

Verschillende stijlen

Verlichting heb je in veel varianten, soorten en stijlen. Bij dutch home label vind je een groot assortiment lampen in verschillende stijlen. Of je nu op zoek bent naar een moderne lamp of een industriële tafellamp. Alle stijlen zijn ruim vertegenwoordigd. Laat je verrassen en inspireren door verschillende blogs of inspiratiepagina’s. 

tussenbeeld_blog3_lichtplan.jpg

 

Verschillende ruimtes

Elke ruimte heeft verlichting nodig, anders ben je continu in het donker aan het tasten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In elke ruimte kan je natuurlijk dezelfde lamp gebruiken, maar soms is dat niet mogelijk door bijvoorbeeld het type aansluiting. Als je een hanglamp, plafonnière of een wandlamp wilt ophangen met de ruimte wel over een ingebouwd lichtpunt beschikken. Veel gezien in de woonkamer, de slaapkamer en in de hal. Vloer- en tafellampen zie jij eigenlijk in veel meer ruimtes terug doordat deze type lampen voorzien zijn van een stekker. Het voordeel aan dit type lamp is dat je hem gemakkelijk kan verplaatsen en niet vastzit aan één plek. Hierbij hoef je geen constructieve aanpassingen te doen voor het verkrijgen van goed licht.

Is mijn verlichting dimbaar?

Door gebruik te maken van een dimmer, voeg je een stukje extra sfeer toe aan de ruimte. Soms heb je wel meer licht nodig, maar je hoeft niet altijd in de schijnwerpers te zitten. Maak je gebruik van een dimmer? Vergeet dan niet een dimbare lichtbron in jouw verlichting te plaatsen. Als je niet gebruik maakt van een dimbare lichtbron kan jij dat romantisch dinertje met sfeerverlichting wel op je buik schrijven ;).Op zoek naar dimbare verlichting? De meeste verlichting van dutch home label is dimbaar.


Tips

Houd dus rekening met jouw stijl, voor welke ruimtes je een lichtplan wil maken en of je dimbare verlichting toe moet passen. Gebruik daarnaast onderstaande tips. Succes gegarandeerd!

1. Bekijk goed waar het natuurlijke licht vandaan komt. Op deze plek hoef je niet direct verlichting aan te brengen.

2. Balans is key bij het aanbrengen van verlichting. Zorg ervoor dat het licht evenredig aan weerszijden wordt aangebracht

3. Denk aan verschillende hoogtes en verschillende soorten lampen. Ga voor een combinatie van verschillende verlichting zoals een tafellamp, een vloerlamp en een prachtige hanglamp


Wonenonline

Onze partners