1379
Dit moet je weten over ledlampen
Gepubliceerd: 01-04-2020 Laatste update: 20-03-2022

Je kunt je huis prachtig inrichten, maar zonder de juiste lampen en de juiste verlichting zal het aan sfeer ontbreken. Tegenwoordig gaan steeds meer mensen voor ledlampen, vanwege de vele voordelen die dit type verlichting met zich meebrengt. Maar waar moet je op letten wanneer je deze milieuvriendelijke verlichting aanschaft?

Weet hoe je de lichtopbrengst kunt inschatten

Vaak kijkt men als eerst naar de wattage, maar wie op deze manier de lichtopbrengst wil inschatten kan bedrogen uitkomen. Het beste kun je kijken naar het aantal lumen. Op deze manier kun je zien hoeveel licht je potentiële nieuwe lamp werkelijk opbrengt. Daarnaast is het belangrijk de stralingshoek van de ledlamp te overwegen. Veel van deze lampen verlichten namelijk een veel kleiner oppervlak dan de traditionele lampen. Controleer dus altijd de stralingshoek bij de productspecificaties.

Sfeer

Natuurlijk is sfeer belangrijk. Om er zeker van te zijn dat jouw lampen geschikt zijn voor een gezellige avond, moet je de kleurentemperatuur van de lamp overwegen. Deze wordt aangeduid in Kelvin. Veel mensen denken bij ledlampen al snel aan een kaal peertje met een kille verlichting, maar hoe meer Kelvin een lamp heeft, hoe warmer de kleur. Het kiezen van de juiste lichtkleur is onontbeerlijk voor de juiste sfeer in een ruimte. Let er ook op of je ledlampen dimbaar zijn. Dit is namelijk niet altijd het geval. Ledlampen die dimbaar zijn, zijn duurder. Dus hier zul je wel rekening mee moeten houden. Ook is de kans groot dat je je oude dimmer moet vervangen, omdat deze vaak een te hoog minimaal wattage heeft.

Prijs

Ledlampen zijn duurder dan andere lampen. Toch moet de prijs je niet al te veel afschrikken, want ledlampen gaan zeer lang mee. Het is aan te raden om niet de allergoedkoopste lamp te kopen, maar om echt voor kwaliteit te gaan en een lamp te kiezen met een hoog aantal branduren. Dankzij de lange levensverwachting zal je de extra kosten er al snel uit hebben, want ledlampen zijn zeer zuinig. Sla een goedkope energieleverancier aan de haak en je hebt je investering nog sneller terugverdiend. Energie vergelijk je het makkelijkst op een energievergelijkingssite.

Waterdichtheid

Onder de productspecificaties vind je ook altijd de waterdichtheid van de lamp terug onder de IP-normering. Hoe hoger deze normering is, des te waterbestendiger is je ledlampje. Wanneer je ledlampen voor in de woonkamer wilt aanschaffen, zal een normering van IP20 voldoende zijn. Voor de badkamer kies je beter voor een IP44 ledlamp (spatwaterdicht). Als je de lampen buiten of in het zwembad wilt gebruiken, ga je voor een IP65 of IP67 lamp. Deze zijn volledig waterdicht.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide