1195
De kers op de interieurtaart: verlichting
Gepubliceerd: 31-12-2020 Laatste update: 03-08-2021

Als jij je woning sfeervol, gezellig en praktisch wilt inrichten, dan weet je vast dat verlichting hier echt een sleutelrol in speelt. Door mooie hanglampen, spots of stalampen op te hangen of neer te zetten geef jij je interieur net dat beetje extra eigen stijl en natuurlijk licht mee – precies wat je nodig hebt als kers op de interieurtaart. Met verlichting kun je natuurlijk echt alle kanten op; daarom vertellen we je in dit artikel alles over verlichting en hoe je dit het beste in kunt zetten om van je huis een thuis te maken. Veel leesplezier!

Lampen kiezen voor in jouw woning

Welke verlichting nu het beste bij je inrichting past, ligt natuurlijk helemaal aan wat jij mooi vindt. Dat is nou juist het leuke aan interieur: er zijn geen regels, als jij je er maar fijn bij voelt! Natuurlijk bestaan er wel verschillende woonstijlen waardoor je gemakkelijk kunt kijken welke materialen, kleuren en vormen passen. Wel zo fijn, als je wel weet wat je mooi vindt, maar als je jouw spullen graag als een mooi geheel wilt zien. Ook op het gebied van verlichting kun je zo makkelijk(er) keuzes maken. Bij een landelijke stijl past bijvoorbeeld verlichting van hout, met ronde vormen en zacht licht. In een minimalistisch of industrieel interieur kun je gaan voor kleine, strakke lampen van bijvoorbeeld staal of beton. De liefhebber van een wereldse inrichting kan zijn of haar hart ophalen bij Arabische lampen vol kleurtjes, of bijvoorbeeld grote zoutlampen. Wat spreekt jou het meeste aan?

Materiaal en mate van licht

Bij de aanschaf van goede verlichting let je natuurlijk niet alleen op het uiterlijk van de lamp, maar ook wat voor licht deze geeft en van welk materiaal de verlichting is gemaakt. Van koud licht tot helder wit tot koud – de keuze is echt reuze op het gebied van verlichting. Kijk daarom goed welke kleur licht je aanschaft; als je een gezellige, warme sfeer in je woonkamer wilt kies je voor warm licht, ben je juist op zoek naar een lamp die de productiviteit stimuleert, bijvoorbeeld op je thuiswerkkantoor, dan kies je voor neutraal. Koud wit kun je vergelijken met helder daglicht, en is dus handig op plekken waar je ’s avonds veel licht wilt hebben, zoals in je schuur.

Daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten verlichting, zoals ledstrips – die zich uitstekend lenen als trap- en kastverlichting en (extra) licht in je keuken of kast – gloeilampen of spots. Je keuze heeft alles te maken met de functie van de verlichting; zet dus eerst al je wensen op papier.

Vergeet ook de tuin niet!

Als jij je woning gezelliger en praktischer hebt gemaakt met verlichting, kun je aan de slag met de buitenruimte. Licht in je tuin of op je balkon is bijna net zo belangrijk als verlichting binnen: je wilt immers elk moment van je buitenruimte kunnen genieten. Daar hoef je echt niet heel ingewikkeld over te doen, met stekkers, draden en angst voor eventueel vocht of regen, want met speciale tuinlampen is er niets aan de hand. Met tuinlampen solar bijvoorbeeld; deze lichtjes laden zich overdag op door de zon, zodat jij in de avond zorgeloos kunt genieten van een sfeervol verlichte tuin. En dan hebben we het niet over saaie stekers die je bij al je buren in de tuin ziet. Je kunt kiezen uit schijnwerpers, led spots, staande lampen en lantaarns. Zo kun jij je tuin ook geheel in stijl verlichten.

Met een moodboard je verlichting kiezen

Verlichting is dus erg persoonlijk. Gelukkig vind je op Wonenonline meer dan genoeg inspiratie over welke lampen bij welke stijl passen. Zo kun je – ook als de reusachtige keuze in verlichting je even te veel wordt – een weloverwogen keuze maken wat je lampen betreft. Houd onze belangrijkste tip in je achterhoofd; vergeet naast het uiterlijk ook niet naar de warmte van de lamp en het materiaal te kijken. Je wilt natuurlijk dat je nieuwe lampen nog tijdenlang meegaan! Kom je er echt even niet uit? Maak een moodboard om zo een goed beeld te hebben van welke verlichting je zoekt voor welke kamer. Deze kun je voor je houden als je aan het winkelen bent, en zo kun je gericht te werk gaan. Daar gaat je licht wel van branden!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide