2103
De juiste lamp voor de juiste sfeer
Gepubliceerd: 18-03-2020 Laatste update: 01-04-2020

Heb je weleens in een pashokje kleding gepast, terwijl er boven je een grote tl-balk voor verlichting zorgde? Grote kans dat je behoorlijk ongelukkig was toen je in de spiegel keek. Dit soort felle verlichting zorgt ervoor dat je er over het algemeen niet op zijn flatteust uitziet. Gelukkig zien steeds meer winkels dit in, en kiezen zij voor verlichting die er weliswaar voor zorgt dat je alles goed kan zien, maar dan wel op zo’n manier dat je je niet rot hoeft te schrikken als je in de spiegel kijkt.

 

Verlichting kan de sfeer maken of breken

Licht speelt een grote rol in ons leven, sterker nog, we hebben ons leven er als mens grotendeels op aangepast. We slapen als het donker is, en zijn productief als het licht is. De zon voorziet ons voor een groot deel van het licht dat we nodig hebben, maar omdat onze dagen vaak langer duren dan de zon licht geeft, ‘smokkelen’ we een beetje door lampen te gebruiken.

Waarschijnlijk sta je er niet iedere dag bij stil, maar welke soort en kleur lamp je gebruikt is van groot belang. Waarschijnlijk zal je in huis daarvan al voorbeelden terugzien. In je badkamer wil je graag heldere verlichting, zodat je genoeg licht hebt om je haar en make-up te doen, en niet in het half schemer naar spullen hoeft te zoeken. In je slaapkamer zal je echter eerder kiezen voor een wat subtielere verlichting. Hier kom je tenslotte vooral als je bijna gaat slapen of juist net wakker bent, beide geen momenten waarop je heel fel licht kan gebruiken.

Ook in je woonkamer zal je eerder voor sfeerverlichting kiezen, al kan het prettig zijn om deze af te wisselen met een lamp die wat feller licht geeft wanneer je bijvoorbeeld in de avonduren een boek wilt lezen.

Wat we allemaal in ons huis doen qua verlichting, zie je eigenlijk overal om je heen terug. In een fijn restaurant verwacht je een zachte verlichting, geen spotlights of tl-balken: dat zou de sfeer flink verpesten. Op kantoor of school zal je echter juist wél wat fellere verlichting treffen; hier is het belangrijk dat je alles goed kan zien en lekker wakker blijft.

Variatie is wel zo handig

Omdat je niet iedere ruimte altijd op dezelfde manier gebruikt, is het handig om te kunnen variëren met verlichting. Het eerdergenoemde sfeervolle restaurant moet na sluitingstijd ook gewoon worden schoongemaakt, en dat gaat een stuk beter met helder licht. En in je slaapkamer wil je ook weleens het licht wat feller kunnen zetten, bijvoorbeeld als je je kledingkast aan het uitmesten bent.

In dat geval zijn GU 10 LED spots een ideale oplossing, zeker als je kiest voor een variant die je kunt dimmen. Zo kun je zelf bepalen hoe helder en fel je het licht in een ruimte wil hebben. Kleine ruimtes zijn met deze inbouwspots ideaal: ze nemen geen extra ruimte in, en geven je alle soorten licht die je maar wilt. Zo heb je in 1 klap het juiste licht voor iedere situatie binnen handbereik.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide