4235
De halogeenlamp verdwijnt, wat nu?
Gepubliceerd: 06-05-2016 Laatste update: 07-05-2017

Vanaf 2018 geldt in Nederland en andere landen van de EU een verbod op halogeenlampen in huiselijk gebruik. In 2012 werden ook gloeilampen al verboden. De EU wil naar energiezuinigere huishoudens, en zal in de toekomst alleen nog lampen met energielabel A of B toestaan. Althans, dat geldt voor particulier gebruik. Omdat we vrijwel allemaal halogeenverlichting in huis hebben, betekent dat dat we over moeten. Maar wat houdt dat in?

Welke lampen mag je niet meer gebruiken?
Met oog op het milieu heeft de EU besloten dat energieverspillende lichtbronnen niet meer verkocht mogen worden voor particulier gebruik. Met energieverspillende lichtbronnen worden lichtbronnen bedoeld die géén energielabel A of B hebben. Als gevolg van deze regelgeving gaat na de gloeilamp (in 2012) nu ook de halogeenlamp in de ban. Enkele uitzonderingen daar gelaten.

Uitzonderingen
Waar halogeenlampen in de regel straks enkel nog mogen worden gebruikt in de industrie of het bedrijfleven, zijn er ook enkele uitzonderingen voor de particuliere markt. Zo mag je halogeenlampen of andere energieverslindende lichtbronnen wel gebruiken als deze een speciale toepassing hebben. Denk daarbij aan lampen voor ovens of koelkasten bijvoorbeeld. Ook voor de kerstverlichting hoef je niet te vrezen; halogeen kerstverlichting blijft gewoon toegestaan.

Alternatieven
Het beste alternatief voor halogeenlampen zijn LED lampen. LED lampen gaan aanzienlijk langer mee dan halogeenlampen en verbruiken ook nog eens slechts de helft van de hoeveelheid energie van een halogeenlamp. In de aanschaf zijn LED lampen wel wat duurder. De kans is alleen wel groot dat winkels als bijvoorbeeld Action ook met betaalbare LED verlichting gaan komen; de vraag zal door de nieuwe regels alleen maar toenemen. Wil jij alvast overstappen op energiezuinige lampen, dan kun je je LED verlichting gewoon online bestellen of kopen bij elektronica- en lichtwinkels. Verdiep je vooraf wel eerst even in Lumen. Namelijk, de lichtsterkte van LED lampen wordt niet in wattages uitgedrukt maar in Lumen. Dit model helpt je omrekenen!


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide