1092
De 3 functies van verlichting
Gepubliceerd: 12-06-2019

Lampen zijn onmisbaar in huis. En wel om 3 redenen! Ze werpen licht op ons doen en laten, brengen sfeer én vormen een design element in je interieur. In dit artikel vertellen we meer over de 3 functies van verlichting en hoe je lampen op slimme wijze onderdeel maakt van je woning.

 

  1. Gebruik

Oorspronkelijk was verlichting puur functioneel: een hulpmiddel om te kunnen zien in de donkere nacht. Functioneel zijn lampen nog steeds, en op steeds meer manieren. Begin bij de inrichting van een woonruimte met de basisverlichting: heldere lampen die elk een groot deel van de woonkamer verlichten. Vervolgens kun je accenten aanbrengen: zet een specifieke deel van je interieur extra in het zonnetje. Hanglampen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de eettafel goed verlicht wordt. Een vloerlamp of wandlamp kan je licht geven om bij te lezen in de zithoek. In de keuken zorgt een spotje ervoor dat je jezelf niet in de vingers snijdt. Zo hebben veel lampen een belangrijke gebruiksfunctie in huis.

  1. Sfeer

Na de basis- en accentverlichting komen de sfeermakers. Lampen hebben in ons huidige bestaan namelijk nog een belangrijke functie: ze zorgen voor gezelligheid in huis! Dat doen de plafondlampen in beperkte mate; hanglampen en vloerlampen zijn al effectiever in het creëren van sfeer; en met de kleinere lampjes maak je het helemaal af. Tafellampen op het dressoir, de bijzettafel en in de vensterbank zorgen voor een knus gevoel. Ook led-strips onder meubels of slingers met kleine lampjes brengen veel sfeer. Zet ’s avonds de basisverlichting uit en laat een paar zachte lampen je huis verlichten!

  1. Design

Tot slot zijn lampen essentieel in het creëren van een bepaalde interieurstijl. Hoewel veel mensen denken dat de bank en eettafel hierin bepalend zijn, kunnen juist ook hanglampen en vloerlampen een groot stempel drukken op je woonstijl! Een stoere studiospot met een frame van metaal geeft een industriële look. Kristallen hanglampen brengen een klassiek sfeertje naar je woonruimte. Een vintagelook vloerlamp met houten voet past perfect in een landelijk interieur. En in een modern interieur vormt die unieke tafellamp een passend stukje kunst!

Heb jij al goed nagedacht over de drie functies van de lampen in jouw huis?

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide