51
Welke raamdecoratie past bij mijn huis?
Gepubliceerd: 14-05-2024

Iets voor het raam hebben hangen is niet alleen functioneel, maar ook heel belangrijk voor het interieur van het huis. Er zijn veel verschillende opties, en het kan soms moeilijk zijn om te weten welke optie het beste bij jouw woonsituatie past. Wij hebben in dit artikel de vier meest voorkomende soorten raamdecoratie op een rijtje gezet, zodat je de voor- en nadelen van elke soort met elkaar kunt vergelijken. Dat maakt de keuze hopelijk iets makkelijker! 

Stoffen gordijnen

Als je aan een kind vraagt om gordijnen te tekenen, dan zullen ze vrijwel altijd de klassieke stoffen gordijnen langs de zijkant van een raam tekenen. Stoffen gordijnen zijn met recht een klassieker in vele huishoudens. Stoffen gordijnen ogen vaak elegant en formeel, waardoor het interieur er wat volwassener uitziet. Met een stoffen gordijn kun je vaak precies de stijl kiezen die je wilt, omdat er veel verschillende soorten stof zijn om uit te kiezen. Helaas kennen stoffen gordijnen ook zo hun nadelen. Ze vereisen bijvoorbeeld best wel wat onderhoud, omdat ze veel vuil verzamelen en snel vies worden. Ook nemen stoffen gordijnen over het algemeen best wel wat ruimte in.

Rolgordijnen

Als je naar de nadelen van stoffen gordijnen kijkt, dan is het logisch dat rolgordijnen zijn uitgevonden. Deze spontaan ogende gordijnen hebben juist een strakke uitstraling, die goed in een moderne en minimalistische kamer past. Ook zijn rolgordijnen ruimtebesparend, omdat ze in hun geheel oprollen. Daarnaast is het mechanisme eenvoudig, en kunnen de gordijnen zonder moeite geopend en gesloten worden. Wat jammer is aan rolgordijnen, is dat er minder decoratieve opties zijn dan bij een stoffen gordijn. Ook zijn sommige soorten rolgordijn minder effectief in het isoleren van geluid.

WIN-VLOERKLEED.png

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën brengen een natuurlijke schoonheid met zich mee, die je vaak mist als je gordijnen van stof hebt hangen. Ze voegen warmte en textuur aan een kamer toe, waardoor de sfeer al snel gezelliger wordt. Ook kun je met jaloezieën exact bepalen hoeveel licht je wilt binnenlaten en hoeveel privacy je hebt, met dank aan de verstelbare onderdelen. Houten jaloezieën gaan een lange tijd mee, en zullen niet snel slijten. Let wel op dat jaloezieën wat lastiger zijn om schoon te maken, vanwege de vele stroken die onder elkaar vast zitten. Ook kan het zijn dat er nog wat zonlicht door de jaloezieën heen komt, zelfs als deze helemaal dicht zitten.

Verticale lamellen

Als laatste optie zijn er de verticale lamellen. De lamellen zijn een populaire optie voor mensen die een groot raam, of een glazen tuindeur hebben. Je kunt in zo’n geval de lamellen namelijk aan de kant halen als je naar buiten wilt lopen. Ook kunnen lamellen een kamer groter laten lijken dan deze daadwerkelijk is, doordat het verticale lijnen zijn. Verticale lamellen hebben wel de minste decoratieve opties, en zien er meestal hetzelfde uit.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide