2209
Raamdecoratie en gordijnen
Gepubliceerd: 11-09-2012 Laatste update: 07-05-2017

Aan raamdecoratie worden veel eisen gesteld. Ze moeten tegenwoordig geschikt zijn voor hoeken tot bogen, en van dakvensters tot serres. Producten, materialen en stoffen moeten geschikt zijn voor een optimale lichtregeling tot een absolute verduistering, voor bewegende ramen, en om toe te passen in vochtige ruimtes.

Elke woning heeft ramen, om daglicht binnen te laten. Maar soms houden we het licht liever buiten, bijvoorbeeld als het daglicht te scherp is. Dat doen we met raambekleding, het geeft ons privacy, en is ook nog eens sfeerverhogend. Voor de decoratie van het interieur, is raambekleding net zo belangrijk. Voor elk type inrichting, van klassiek tot modern, is er een passende raamdecoratie te vinden. De bekendste zijn de kamerhoge stoffen gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissé gordijnen, horizontale jaloezieën, verticale lamellen paneelgordijnen en shutters. Het is belangrijk om de raamdecoratie in stijl te houden met de rest van het huis. Gedrapeerde rijke stof heeft een andere uitstraling dan een strak rolgordijn.

Spelen met licht

Door te spelen met licht creëert u een bepaalde sfeer. Met raamdecoratie bepaalt u hoeveel licht er binnen komt: van zacht gefilterd licht tot totale verduistering. Als u raamdecoratie gaat uitzoeken dan is het belangrijk uzelf een aantal vragen te stellen. Voor welke ruimte is het?

inspiratiebrochures1.png

Hoeveel licht moet er tegen gehouden worden? Houd u van gefilterd licht of juist meer van verduistering? Zit het raam aan de zuidkant? Hoe goed wilt u overdag naar buiten kijken? Als het buiten donker is, hoe belangrijk is uw privacy?

Speciale vormen

Hoe zien de ramen eruit? Wilt u raamdecoratie die binnen het raamkozijn valt ( in de dag ) of liever van muur tot muur en/of van plafond tot vloer ( op de dag )? Voor alle ongewone raamvormen, van recht of schuin tot rond, is er een mooie raamdecoratie. Met beugels of zijgeleiding als optie, waardoor de raamdecoratie veilig blijft vastzitten, zijn er mogelijkheden om sommige raamdecoraties te plaatsen op ramen die worden gekanteld of bewogen. Ook zijn er mogelijkheden voor hellende ramen, zoals van een serre.

Mogelijkheden

De top-down en bottom-up opties bieden de volgende mogelijkheden: van boven naar beneden, van beneden naar boven, of een combinatie van beide. Gewoon het beste van twee alternatieven, natuurlijk licht en privacy tegelijkertijd. Top-down en bottom-up is een uitstekende keuze om de mate van inkijk perfect in te stellen, voor badkamers, ramen aan de straatkant en kantoren.

In kamers die worden blootgesteld aan vocht en condens kunnen jaloezieën of andere raamdecoratie die niet geschikt zijn voor zulke omstandigheden na verloop van tijd schade oplopen. Bij diverse mogelijkheden voor raamdecoratie zijn er vochtbestendige opties voor keukens, bijkeukens of badkamers die voortdurend aan dampen worden blootgesteld. De duette- en plissé shades zijn producten die de meeste mogelijkheden en opties voor toepassing en plaatsing bezitten.

Kleur

Als u een keuze heeft gemaakt voor het soort raamdecoratie en het te gebruiken materiaal, dan moet er nog een kleur gekozen worden. Bekijk de ruimte waarvoor u raamdecoratie gaat uitzoeken. Welke kleuren komt u tegen in de ruimte? Wilt u een kleur die daarbij past of kiest u meer voor een neutrale kleur? Moeten muren en raamdecoratie een kleureenheid vormen?

Raamdecoratie kan een flinke investering zijn, en raambekleding beslaat vaak een groot oppervlakte. Een opvallende kleur of stof met drukke patronen valt erg op en is misschien nu precies afgestemd op het interieur. De vraag is dan of u dit over een paar jaar of bij wijziging in het interieur nog mooi zal vinden.

Tips  • Natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld katoen en linnen, verkleuren en verteren snel in het felle zonlicht. Dit is met een goede voering te verhelpen.


  • Een raam lijkt breder door het gordijn royaal aan beide zijden van het raam door te laten lopen voor de muur. Het mooiste effect wordt bereikt wanneer dit van muur tot muur mogelijk is. Een raam lijkt hoger door het gordijn van vloer tot plafond te laten lopen.
  • Plaats een uni overgordijn aan de raamzijde en de transparante vitrage aan de kamerzijde. Overdag is alleen de transparante vitrage zichtbaar en in de avond schuift u het overgordijn achter de transparante vitrage langs waardoor het uiterlijk in de kamer hetzelfde blijft, maar de kleur en/of patronen intenser worden.
  • Heel decoratief is het om twee verschillende stoffen te gebruiken in één overgordijn. Aan de boven- en/of onderkant van het gordijn een andere gekleurde strook aanbrengen zorgt voor een speels effect. Hierbij is het nodig een voering te gebruiken.
  • Een vouwgordijn krijgt een stoer effect wanneer deze versierd is met bijvoorbeeld houtje touwtje of met ingeslagen zeilringen.
  • Houten jaloezieën zijn helemaal aan eigen smaak en inrichting aan te passen. U kunt keuzes maken in nerf, vlam van het hout en in een reeks kleurtinten. Ladderband is er in meer dan 50 opties, zoals effen tinten, strepen of bloemmotieven, suède, fluweel en nepbont. Maak gebruik van mooie natuurlijke of juist contrasterende kleuren om een eigen, unieke jaloezie te creëren in combinatie met het Evolution of Fusion design.
  • Paneelgordijnen van stof of Japans papier ( Washi) zijn decoratief en kunnen gebruikt worden bij vensters, maar ook voor bijvoorbeeld scheidingswanden, coulissen en als wanddecoratie. Verticaal gestreepte raamdecoratie laat een ruimte hoger lijken, en horizontaal gestreepte raamdecoratie een smalle ruimte breder lijken.
  • Matglasfolie op glazen wanden en ramen is een decoratieve manier om inkijk te voorkomen. Voor bedrijven is een ontwerp in matglasfolie een stijlvolle toepassing, in de vorm van belettering, logo of als full color design. Van matglasfolie kunnen de meest uiteenlopende patronen gesneden worden. Met zonwerende folie op uw raam kunt u de warmte tot 90 procent buiten houden. Ook is het mogelijk om een inbraakwerende folie aan te brengen. Bij poging tot inbraak wordt het raam door de folie als één geheel in zijn sponning gehouden.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan mijn hulp in.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide