1834
Houten jaloezieën
Gepubliceerd: 29-07-2015 Laatste update: 16-12-2021

Houten jaloezieën zijn uitzonderlijk polyvalent en kan zowel binnen als buiten dienen, horizontaal of verticaal, volgens standaard maten of op maat gemaakt. Ze kunnen verduisteren of licht binnenlaten. Ze kunnen warmte weren of bijhouden. Een naadloze integratie wordt zo mogelijk in tal van (moeilijke) contexten. Hieronder besteden wij dan ook graag wat meer aandacht aan de jaloezie, en wel in zijn meest traditionele verschijningsvorm: hout.

Wat zijn jaloezieën?
Houten jaloezieën zijn opgebouwd uit horizontale latten, lamellen genaamd. Deze lamellen geven de jaloezie zijn polyvalent karakter. Je kunt ze manipuleren om meer of minder zonlicht te vangen, of je kunt een luik in zijn geheel wegwerken of dichtklappen. Zo blinkt de jaloezie vooral uit door zijn grote bereik en multifunctionaliteit.

Houten jaloezieën
Er is eigenlijk heel wat keuze als het aankomt op het materiaal van de jaloezie. Populair zijn bijvoorbeeld materialen zoals aluminium, PVC en vooral uPVC. Hout blijft echter wel het materiaal met de rijkste traditie. Het dankt zijn reputatie aan zijn uitstekende isolerende eigenschappen. Die is zelfs door kunststoffen moeilijk te evenaren. Daarom doen zogenaamde combinatieframes bijvoorbeeld ook volop een beroep op hout als isolerende kern van de constructie. Pas daarbovenop komt een kunststoffen beschermlaag, vaak uit aluminium. Naast een uitstekende isolator is hout uiteraard ook gezegend met een bijzondere look en feel. Voor sommige consumenten is dit een absolute troef.

Onderhoud van houten jaloezieën
In combinatieframes moet de kunststoffen bovenlaag echter toch wel een historisch probleem van het hout remediëren, met name het relatief intensieve onderhoud. Zeker in vergelijking met kunststoffen zoals uPVC is dit ongetwijfeld een heikel punt. Toch moet het probleem ook weer niet overdreven worden. Met een goed protocol is een degelijk onderhoud van houten blinden niet onoverkomelijk. Begin met het afstoffen van de dichtgevouwen jaloezie, en je zult zien dat het grootste deel vlot verloopt. Enkel de buitenkanten en hoeken vragen aparte aandacht, die wel eens tijdrovend kan zijn. Extra tip: gebruik een beetje wasverzachter in plaats van allesreiniger. Die blijft wat langer rondhangen zodat er minder snel aanslag op je constructie komt. Bovendien laat hij de jaloezieën glimmen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide