1348
Genieten van een koel huis
Gepubliceerd: 25-06-2015 Laatste update: 25-08-2017

De airconditioner op volle toeren zetten is ongetwijfeld de simpelste manier om koel de zomer door te komen. Voordelig is het echter allerminst en structureel kan deze oplossing ook niet genoemd worden. Daarvoor kun je beter je toevlucht zoeken tot zonweringen. Zij zorgen immers niet alleen voor een stijlvolle toetst, maar kunnen ook als geen ander de zon buiten houden.

De zon buiten houden
Experts van het US Department of Energy berekenden dat zonwering zonnehitte gemiddeld met zo'n 45% kan reduceren. Die berekening geldt zowel voor verticale als voor horizontale zonweringen. Een prototypisch voorbeeld is hier allicht het cellulair rolgordijn (met honingraten). Dankzij luchtgaten tussen de cellen wordt hier een barrière gevormd die warme lucht buiten houdt. Ook geïsoleerde gordijnen kunnen een soortgelijk effect bewerkstelligen, mits de juiste aandacht wordt besteed aan stoftype en kleur. 'Medium' gekleurde gordijnen (in een lichte kleur) met een witte, plastieken rug nemen bijvoorbeeld zo'n 33% van de warmte weg.

Rolluiken, luifels, jaloezieën
Warmte kan niet enkel van binnenuit, maar ook van buitenaf bestreden worden. Een goed 'dubbelzijdig' voorbeeld is het rolluik, dat zowel langs binnen als langs buiten zijn werk kan doen. Hun voordeel is daarbij dat zij ook de zijkanten van het raam bedekken. Een zonwering die in recente jaren weer meer opgang maakt, is de luifel. Niet alleen zorgde een explosie van nieuwe materialen voor een mode-revival van dit fenomeen, maar ook voor een verbeterde werking. Zo kan de luifel tussen 65% en 77% van alle zonnehitte afweren, afhankelijk van de oriëntatie en van de mate waarin ook de muur wordt afgeschermd van stapelwarmte. Tot slot verdient de jaloezie hier een vermelding. Jaloezieën houden tot 45% van alle warmte buiten. Met name de combinatie van jaloezieën en (isolerende) gordijnen is ideaal. Zij maximaliseert zonnebescherming in de zomer en hittebewaring in de winter.

Installatie
Uiteraard zijn er meer mogelijkheden dan we hier kunnen vermelden. Een goede tip is het daarom van je te laten bijstaan door een vakman. Hij zal je alle mogelijke keuzes aanreiken en ze bovendien op maat kunnen uitwerken. Dit is cruciaal voor optimaal renderende zonweringen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide