2042
Raamdecoratie trends
Gepubliceerd: 25-06-2015 Laatste update: 25-05-2021

Elk jaar reizen raamdecorateurs van overal ter wereld naar de International Window Covering Expo (IWCE). Daar gaan ze op jacht naar de nieuwste producten, modes en innovaties in hun vakgebied. Ook dit jaar was in deze veelheid een aantal duidelijke trends te onderscheiden. Zo gaat er veel aandacht naar automatisering, kinderveiligheid en energiebesparing. Qua modetrends blijft het werken met lagen populair.

Automatisering
Deze relatief nieuwe bedrijfstak binnen de raamdecoratie lijkt stilaan volgroeid. De meeste systemen zijn vandaag erg eenvoudig te installeren en garanderen meestal een fluisterstille werking. Bovendien zijn ze vaak moeiteloos te integreren in home automation systems zoals Nest. Zo is het 'smart home' weer een stapje dichterbij gekomen. Mits installatie van de nodige apps heb je ondertussen immers al snel de mogelijkheid om je huis te bedienen via je smartphone of tablet.

Kinderveiligheid
Hangende koordjes, het kan een gevaarlijke feature zijn van sommige raamdecoraties zoals lamellen of rolgordijnen. Daarom is het opvallend hoe veilige decoraties meer en meer standaard worden, eerder dan zomaar een (upgrade) optie. Vele lamellen en rolgordijnen hebben het koordje zelfs voorgoed vaarwel gezegd. Deze 'koord-loze' alternatieven worden tegelijk ook almaar betrouwbaarder in hun prestaties. De tijd van de dure herstelwerken aan vastgelopen constructies lijkt zo voorgoed voorbij. Opnieuw wordt hier overigens een belangrijke rol gespeeld door de automatisering. Zij zorgen voor even efficiënte als effectieve alternatieven.

Multi-layer en 2-in-1 designs
Deze trend is eigenlijk een blijvertje van in 2014. Decoratie die erin slaagt om overdag privacy en tijdens het slapen verduistering te bieden, blijft het goed doen. De koppeling van esthetiek aan functionaliteit is dan ook perfect voor de meeste moderne huizen.

Energiebesparende raambehandelingen
Opvallend blijft tot slot ook de trend richting almaar betere energieprestaties. Ook deze trend zet zich door van in voorbije jaren en lijkt nog wel even mee te gaan. Met name schaduwwering van buitenaf wint daarbij aan populariteit, denk aan jaloezieën en rolluiken. Zij houden de warmte buiten in de zomer en binnen in de winter. Zo houden ze de temperatuur van je woning constant en maken ze een duidelijk verschil voor je energierekening.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide