1596
Yucca: woonplant van december 2020
Gepubliceerd: 01-12-2020 Laatste update: 05-11-2020

Stoer, groen, sterk en het toppunt van trendy: met een palm als Yucca in huis krijgen de feestdagen meteen een heel andere sfeer. Ook een beetje klaar met de bubbel van je tijdlijnen? Doorbreek het bekende met Yucca, de het-is-niet-wat-het-lijkt-woonplant.

 

Tropische uitstraling, maar meer een woestijnbewoner. Grote groene bladeren, maar toch echt een palm. Al kan ie ook voorkomen als een enorme grijsgroene bol zonder stam. Zie zo'n type maar eens in een hokje te stoppen, alle algoritmes lopen er meteen op stuk. Precies wat goed past in een wereld waarin steeds meer grenzen tussen generaties, genders en afkomst vervagen. Zo kan dit groene statement bijvoorbeeld ook prima feestverlichting aan, als een extra kerstboom 2.0: geen wonder dat influencials er mee weglopen!

inspiratiebrochures1.png

12_yucca_2020_4_med.jpg

Optimistische huisgenoot 
Yucca heeft lange, puntige bladeren die direct uit de aarde of uit een stam groeien. Het blad is puntig en groen, met soms een vleugje roomwit of geel. Bij de ene soort is het vrij breed, bij de andere spits – het is maar net wat je mooi vindt. Het blad groeit voornamelijk omhoog, wat de plant een vrolijke, optimistische uitstraling geeft. Yucca is verkrijgbaar van vensterbankformaat tot binnenboom. 

Nieuwe wereld 
Yucca is een oude bewoner van de nieuwe wereld en groeit in het zuiden van de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. De plant floreert in woestijnachtige gebieden en geniet daar van zon en relatieve droogte. Dat maakt 'm ook in de huiskamer makkelijk in de omgang.

5 x yay voor Yucca! 

  • Het is een grappige woonplant, soms groeien zijn bladeren als een woeste kroon, soms als twee groene staarten uit zijn stam. 
  • Het stammodel neemt weinig vloeroppervlak in beslag en biedt groen op verrassende hoogte. 
  • Niet erg veeleisend, kan tegen een keertje vergeten water te geven. 
  • Yucca wordt gekweekt in allerlei vormen, met interessante stammen. 
  • De plant heeft een ongedwongen, opgewekte uitstraling in huis die goed past bij deze tijd. 

Goede voornemens
Yucca staat voor nieuwe kansen en zuiverheid. Het eerste is een mooie voorzet voor het nieuwe jaar, het laatst slaat op de luchtzuiverende werking van deze palm.

12_yucca_2020_2_med.jpg

Zó style je Yucca
Yucca past bij de woontrend waarin verschillende culturen samenkomen. Denk aan potten waarin een gezicht is geboetseerd of waar etnische of folklore motieven op zijn aangebracht. Het geheel mag een bonte verzameling zijn van verschillende planten en spullen die samen een weerspiegeling zijn van de moderne maatschappij, waarin iedereen erbij hoort, ook deze groene mafkees. 

Zo hou je Yucca mooi

  • De plant staat graag licht en kan tegen een beetje zon.
  • Regelmatig water geven, tussen de gietbeurten door mag de kluit licht indrogen. 
  • Elke maand een beetje plantenvoeding volstaat. 
  • De bladranden en punten kunnen scherp zijn; niet zo geschikt voor kleine kinderen.  
  • De onderste bladeren verdrogen en dat ziet er best decoratief uit. Als je dat mooi vindt, kun je ze gewoon laten zitten, anders haal je ze gewoon weg. 

Woonplant van de maand
Yucca is Woonplant van december 2020. De 'Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide