2199
Woonplant van de maand januari 2016
Gepubliceerd: 01-01-2016 Laatste update: 07-05-2017

Perfect om de leegte van de kerstboom op te vangen en al het kale groen buiten te compenseren: indrukwekkende en rustgevende kamerbomen.

Groene binnenreuzen
Kamerbomen vormen een rustpunt in een hectische tijd. De groene bladeren absorberen geluid, brengen de natuur dichterbij binnen en geven een gevoel van beschutting tegen de buitenwereld. Daarmee passen ze naadloos bij de stijltrend waarin alles in huis een eigen verhaal vertelt, van een dierbaar object tot een goed gekozen woonplant. Zo regelt Beaucarnea grotendeels zijn eigen waterhuishouding en staan de bladeren van Pachira bekend als gelukspakkers. Dat is groene schoonheid die iets te vertellen heeft. Hier vind je een paar voorbeelden van kamerbomen, maar het assortiment in natuurlijk veel uitgebreider. Zoek in je tuincentrum of bij je bloemist gewoon naar groen wat overal bovenuit steekt, dan vind je allicht iets imposants met bladeren, waaiers of sprieten, dat een groene huisvriend van formaat kan worden.

Functionele verbinding
Centraal in het 'connect the story' thema zijn cirkelvormen, die staan voor eeuwigheid, eenvoud en tevredenheid. Aangezien elke kamerboom een ronde vorm én een eigen verhaal te bieden heeft, zijn het sterke, harmonieuze elementen in huis, met verbindende krachten. Van kamerbomen een groene roomdivider maken is hiervan het ultieme voorbeeld: rust én orde, en gescheiden en toch één zijn.

Harmonieuze combinatie
Door een kamerboom op een bankje te zetten, verandert het perspectief en lijkt het groen nog imposanter, terwijl de ruimte eronder de kamer juist weer lucht geeft. Omdat normaal gesproken het zwaartepunt van een kamerboom zich op de grond bevindt, ontstaat zo een vrije flow die de bomen en het vertrek nog meer rust biedt. Zo'n nieuw spanningsveld wordt extra aangezet door aanvullende materialen, zoals kunststof met een kern van riet, keramiek dat gevlochten lijkt of potten van leer.

Robuuste boom
Beaucarnea (Olifantspoot) biedt mooi contrast tussen de rechte stam en groene lancetvormige sprieten die uit de kroon groeien. Het aparte silhouet combineert prachtig met kamerbomen die over de hele stam groen bieden. Door zijn opvallende uiterlijk is het een echte blikvanger in huis, met een aparte, subtropische uitstraling. Het is een makkelijke plant die zelf water opslaat in de stam en knol, en zo grotendeels zelfvoorzienend is.

Afkomstig uit Mexico, waar Beaucarnea's staan die al 350 jaar oud zijn.

De Olifantspoot is al sinds 1870 een Europese sierplant.

Gedijt het best op een lichte standplaats, maar staat liever niet in de volle zon.

Geef pas water als de grond droog aanvoelt.

Schaduwster
Polyscias staat graag in de schaduw en ontwikkelt daar karakteristieke takken waaraan van laag tot hoog mooie bladeren groeien. Het blad kan, afhankelijk van de variëteit, groen, geel of wit zijn. Omdat Polyscias' recht omhoog groeit, blijft de vorm vrij compact, zodat deze kamerboom ook geschikt is voor wat kleinere ruimten. Omdat de stam deels schuilgaat achter de bladeren, heeft de kamerboom een echte bosuitstraling.

De plant groeit in het wild in gebieden rond de Stille Oceaan.

'Poly' betekent 'veel', 'scias' staat voor 'schaduw' in het Grieks.

De aarde niet laten uitdrogen: liever vaker water geven dan meer water.

Polyscias is honkvast en verandert niet graag van standplaats.

Kamerklassieker
Dracaena (Drakenbloedboom) is een hoge, volle kamerboom met een stevige stam, waaruit schitterende bladeren in groen, geel en goud groeien, met soms was roze of rood. Volgens de NASA Clean Air studie is Dracaena een krachtige luchtzuiveraar. Door de wat palmachtige vorm heeft deze woonplant een stoere, tropische uitstraling die elk interieur iets exotisch geeft en fraai combineert met kamerbomen die kleiner blad dragen.

In het wild groeit Dracaena vooral in Afrika.
De helderrode hars van de dracovariëteit bezorgde de plant de naam drakenplant.

Pas water geven als de kluit indroogt, af en toe sproeien.

Geen volle zon, wel een lichte standplaats om de bladtekening mooi te houden.

Gelukspakker
Pachira (Watercacao) heeft meestal twee tot drie in elkaar verweven stammen en diepgroene bladeren die lijken op een hand met vijf vingers. Volgens de Chinese Feng Shui leer pakken die groene handen geluk en fortuin, en zijn de gedraaide stammen de schatbewaarders. In Azië wordt de plant ook wel geldboom genoemd; het is daar een traditioneel housewarming geschenk.

Geen volle zon, verdraagt ook een minder lichte standplaats.

Hou de potgrond vochtig, maar voorkom een voetbad.

Regelmatig benevelen houdt het blad mooi.

Pachira is een snelle groeier die al vrij snel een mooie volle bladkroon heeft.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide