792
Calathea de Woonplant van de maand.

In september is Calathea de Woonplant van de maand. Je herkent deze plant aan zijn opvallende bladeren die via stengels direct uit de aarde omhoogsteken. Ze zijn versierd met patronen en bladtekeningen en ritselen bij beweging.

Patronen en bladtekeningen
Ze golven, ze zijn geribbeld, rond, ovaal en versierd met de mooiste patronen: we hebben het over de bladeren van de Calathea, Woonplant van september. Deze bladeren zien er niet alleen oogverblindend uit, ze maken ook indruk door te bewegen. Zodra de zon doorbreekt spreiden de bladeren zich namelijk om het licht op te vangen en ‘s-avonds sluiten ze zich weer, met zacht geritsel.

Van het oerwoud naar de woonkamer
Calathea’s komen uit de diepe oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar groeien ze in de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie. Ze zijn daardoor gewend aan vochtige omstandigheden en beperkt daglicht, waardoor de Calathea zich ook binnen thuis voelt op een plekje zonder directe zonneschijn. Niet alleen in de woonkamer maar ook in de badkamer bijvoorbeeld, de hal of de slaapkamer.

Gefilterd licht, vochtige lucht
De Calathea is een makkelijke plant maar heeft een paar verzorgingswensen. Zo is de plant het beste in zijn element bij een temperatuur van 15-23 graden Celsius en weinig of gefilterd zonlicht (bijvoorbeeld via een raam op het westen). Ook houdt de Calathea van 2 keer per week een scheutje wateren wordt hij graag regelmatig besproeid. Zo geniet je lang van zijn mooie bladeren.

Leuk om te weten:

Op de bladeren van sommige soorten Calathea lijken ogen te zitten, zoals op pauwenveren. Daarom heeft de plant de bijnaam Pauwenplant.

Wordt het blad van je Calathea bruin en rolt het op? Dan is de lucht te droog. Dit kun je verhelpen door te sproeien of de plant op een schotel met vochtig grind te zetten.

Wist je dat er ook een bloeiende Calathea bestaat? Dat is de Calathea crocata, deze heeft bloeiaren met geel/oranje schutbladeren.

De Calathea heeft naast bladeren in allerlei groentinten, soms ook paars-rode of zilverkleurige accenten.

Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Die betekenis is afgeleid van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt.

Wist je dat planten van muziek houden? Ze zijn vooral fan van geluidsgolven met een lage frequentie, onder duizend Hertz. Rustige deuntjes dus.

In het Amazonegebied worden de bladeren van de Calathea gebruikt als dakbedekking, als materiaal om manden mee te vlechten en als medicijn.

De Calathea staat bekend als een zeer luchtzuiverende kamerplant. Dat maakt ‘m dus een gezonde gast.

In de winter is jouw Calathea niet zo dorstig, je kunt ‘m dan wat minder vaak water geven.

Calathea kan absoluut niet tegen tocht en rook. Zet ’m dus maar niet in de rookruimte.

Woonplant van de maand
De Calathea staatdeze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van september2014.‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners