1029
Sprankelende bloeier
Gepubliceerd: 09-09-2014 Laatste update: 07-05-2017

In november is de kerstcactus de Woonplant van de maand. De kerstcactus is ook bekend als Lidcactus. Een plant die de winter aangrijpt om flink te bloeien. Dus hoe korter de dagen, hoe meer paarse, rode, witte, oranje of roze bloemen.

Sprankelende bloeier
Een sprankelende bloeier, dat is de kerstcactus. Deze vetplant heeft platte bladeren met gebogen stekeltjes en bloeit van nature in de winter. Dan produceert de kerstcactus paarse, rode, witte, oranje of roze bloemetjes. Grote kans dus dat je rond Kerstmis geniet van zijn kleuren.

De boom in
Zoals veel woonplanten, heeft ook de kerstcactus een exotische achtergrond. In het wild vind je de plant namelijk in de regenwouden van Brazilië. De kerstcactus groeit daar op bomen in de regenwouden, zonder dat die bomen daar overigens last van hebben.

Beperkt water, beperkt licht
Jouw kerstcactus verkiest een koele plek, liefst niet warmer dan 20 °C, maar kan licht goed verdragen. Tijdens de bloei geef je de plant een keer per week water en haal je af en toe oude bloemetjes weg. Na de bloei wil de kerstcactus even vakantie en heeft hij in augustus of september een maand volledige droogte nodig en wat minder licht. Daarna verlangt de plant weer wat water en plantenvoeding en zal hij opnieuw bloeien in november.

Leuk om te weten:
• Als je goed zorgt voor je kerstcactus kan de plant wel 20 tot 30 jaar oud worden.

• Wist je dat planten helpen om geluidsoverlast terug te dringen? Het meeste effect hebben ze in ruimtes met veel grote, harde oppervlakken.

• Een plant die zoals de kerstcactus groeit op een boom, noemen we een epifyt.

• De botanische naam van de kerstcactus is Schlumbergera, vernoemd naar Frédéric Schlumberger (1823–1893).

• Zitten er bloemknopjes aan je kerstcactus? Verplaats de plant dan niet meer, want de cactus houdt niet van verandering en laat dan zijn bloemknoppen vallen.

• Er zijn kerstcactussen met een doorsnee van meer dan een meter die meer dan duizend bloemen dragen.

• Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig, dat stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien. Een bloem bloeit ongeveer zeven dagen.

• Wist je dat je een kerstcactus het beste om de drie jaar kunt verpotten tussen februari en april?

• Je kunt een kerstcactus na de bloei verhuizen naar het terras of balkon, maar zorg dat de plant geen direct zonlicht krijgt in de zomer.

• De afhangende stengels van de kerstcactus kunnen wel 60 centimeter lang worden, dus zet de plant hoog genoeg.

Meer informatie over de kerstcactus en veel andere planten vind je op www.groenvanbijons.be.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide