10207
Top 8 hippe kamerplanten
Gepubliceerd: 01-01-2016 Laatste update: 10-03-2022

Dat kamerplanten zorgen voor zuurstof en zuivere lucht, dat weten we allang. Maar dat je kamerplanten kunt inzetten als dé accessoire in je huis; dat is nieuw! Steeds meer mensen deden hun kamerplanten in de ban wegens ruimtegebrek of het idee dat zij er niet goed genoeg voor konden zorgen. Maar de kamerplant is weer helemaal terug van weggeweest. In januari en februari zet Intratuin de kamerplant een maand lang centraal en laten we zien welke planten superhip zijn, hoe je ze kunt presenteren en wat de voordelen van het ‘groene geluk’ in je huis en kantoor zijn.

Intratuin heeft een top 8 van hippe planten ontwikkeld op basis van hun groeiende populariteit.

Top 8 hippe kamerplanten

Op de 8e plaats staan de hangplanten direct gevolgd door de nummer 7: de vleesetende plant. In de winter zijn deze planten nog in rust en klein, zodra het warmer wordt, worden ze grilliger en kleurrijker. Uiteraard ontbreken de varens niet. Deze staan op de 6e plaats. De kamerplanten met mooie, decoratieve bladeren, zoals de Calathea, staan op nummer 5. Op de 3e en 4e plaats staan de vetplanten en cactussen. Ook kiezen we steeds vaker voor grote kamerplanten, zoals de Philodendron. Deze staan op de 2e plaats. En met stip op nummer 1: de zeer hippe en populaire planten met grijsachtige bladeren, zoals de Hertshoorn.

Trends en tips
Met ‘groen’ in je huis kun je meer doen dan je denkt. Intratuin ziet een aantal belangrijke trends als het gaat om het presenteren van planten.

Hangplanten: de plantjes in de macramé plantenhangers zijn nog steeds even populair. Niet alleen een bloempot is geschikt maar ook een vaas of een kom.

Op hoge poten: zeer sterk in opkomst. Hiermee zet je een plant op een voetstuk. Dit kan een zuil zijn, een kruk of speciaal hiervoor ontworpen hoge plantenstandaards. Een plant op hoge poten in de woonkamer zorgt voor meer dynamiek in de ruimte.

In groepjes: zet een groepje planten in potten op verschillende hoogtes dicht bij elkaar. De verschillende materialen, structuren en hoogtes geven een spannend contrast. Kies voor planten met grote grove bladeren en combineer ze met planten met kleine, tere blaadjes. Gebruik een mix van verschillende potten en varieer in structuur en vorm. Met de groepjes bereik je het meeste effect door de setting regelmatig te veranderen. De ene keer veel kleur, de andere keer kies je voor strak.

Achter glas: Succulenten (vetplanten) of varens in glas geven een mooie, transparante doorkijk. Vooral terrariums zijn een bijzondere toevoeging in huiskamer én keuken. Creëer een minituin in je huis! Gebruik verschillende varens in één glazen object. Bedenk de potgrond met mos, schors of decoratieve steentjes.

In kommen of waxinelichthouders: een kommetje of waxinelichthouder is uitermate goed geschikt voor kleine plantjes. Hoe leuk is dat: drie verschillende vetplantjes die samen een geheel vormen. Bedek de potgrond met wat gouden steentjes. Je kunt deze mini stillevens overal een plekje geven.

Aan de muur: Ben je geïnspireerd geraakt, heb je geen ruimte in je huiskamer en wil je toch iets doen met kamerplanten? Decoreer dan een wand met planten. Hiervoor gebruik je planken, kistjes en hangers.

Voordeel van planten in huis en kantoor

Kamerplanten zorgen niet alleen voor sfeer, maar ook voor zuurstof. Er zijn kamerplanten die zelfs de lucht zuiveren. Onze huizen en kantoren zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat we sneller te maken krijgen met droge lucht en te weinig zuurstof. Dit kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, huid- en slaapklachten. Voor een gezond en prettig binnenklimaat spelen verschillende dingen mee, zoals de temperatuur, de hoeveelheid daglicht en een goede luchtkwaliteit. Natuurlijk is voldoende ventilatie belangrijk maar ook planten kunnen helpen. Elke kamerplant produceert zuurstof maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Er is een tiental planten dat wel in staat is dit te doen, zoals de Ficus en de Krulvaren. Als je wilt weten hoe ze dat doen en welke planten het zijn, klik dan op https://www.intratuin.nl/ideetjes-weetjes/binnen/luchtzuiverende-planten/

Kamerplanten bestellen kan online bij Studioplant.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide