1740
Plantfulness: hét recept voor nieuwe energie en inspiratie
Gepubliceerd: 04-09-2019 Laatste update: 02-03-2023

Leven in het hier en nu. Het klinkt zo logisch maar wat kan het een uitdaging zijn om dichtbij jezelf te blijven met een volle agenda, ambitieuze doelen en hoge verwachtingen. Intratuin brengt hét recept om makkelijk nieuwe energie en inspiratie op te doen:plantfulness! Deze nieuwe beweging met planten in de hoofdrol bezorgt je een positieve state of mind. Zie het als een nieuwe vorm van meditatie, bezinning en yoga in jouw groene oase. Met plantfulness haal je de natuur naar binnen. Letterlijk en figuurlijk. De thema’s rust, energie, welzijn en identiteit staan hierin centraal.

 

Intratuin biedt vanaf maandag 2 september vier speciaal ontwikkelde online plantfulness classes aan die, lekker comfortabel, vanuit huis te volgen zijn en voor iedereen toegankelijk via deze link. 

Planten leven, planten geven

Wetenschappelijke studies toonden al de helende kracht van planten aan. Ruimtevaartorganisatie Nasa ontdekte dat planten giftige stoffen kunnen neutraliseren (wel 87% binnen 24 uur!). Luchtzuiverende planten kunnen een positieve mentale boost geven. En een groeneomgeving zorgtervoor dat je je beter kunt concentreren en dat je stress vermindert. “Bij Intratuin signaleren wedat mensen meer dan ooit behoefte hebben aan rust en bezinning in het comfort van hun eigen huis. Dat dit steeds vaker gebeurt in een ruimte waarin ook veel groen staat, is een hele logische ontwikkeling. Bomen en planten verspreiden stoffen, zogeheten phytoncides, die onze weerstand verhogen en kunnen bijdragenaan een ontspannen ademhaling”, aldus Lobke Samallo van Intratuin. Planten voegen letterlijk leven, vitaliteit en energie toe en kunnen een positief effect hebben op je Chi (energie). Voor iedereen die wel wat vaker een momentje voor zichzelf kan gebruiken en behoefte heeft aan de helende kracht van planten, biedt Intratuin dit najaar praktische tips en tricks. Je kunt vandaag al een beetje plantfulness toevoegen aan je leven, de gratis sessies boordevol inspiratie zijnhier te vinden.

Zonnegroet naast je kamerplant

Of het nu gaat om meer rust, meer energie, jezelf kunnen zijn of je goed voelen; planten kunnen hierbij helpen. Intratuin ontwikkelde vier online plantfulness classes in samenwerking met experts op het gebied van yoga, meditatie en mindfulness. Yoga en mindfulness docent Thirza van de Hoef geeft de inspirerende en rustgevende sessies die 10 tot 20 minuten duren en koppelt deze aan de thema’s rust, energie, identiteit en welzijn. De classes zijn gebaseerd op het gegeven dat planten zorgen voor ontspanning; kijken naar groen stimuleert de zintuigen en reduceert stress. Met groen om je heen, stimuleer je daarnaast ook je creativiteit én neemt de concentratie toe. Dit levert bakken energie op. Plantfulness staat ook voor jezelf kunnen zijn; van ingetogen getekend blad tot uitbundig bloeiende exoten, het kan allemaal. Op het gebied van welzijn kunnen planten ook veel betekenen omdat ze de lucht zuiveren en zuurstof geven, wat een positief effect kan hebben op je mentale gezondheid. Thirza: “Planten en de natuur zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mij. Als je ze omarmt dan geven ze je energie en rust. In de vier verschillende online plantfulness classes laat ik je door middel van yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen ervaren hoe het jou kan helpen om je goed te voelen.”

Namasté –8 plantfulness tips

De vier speciaal ontwikkelde online plantfulness classes zijn één manier om tot jezelf te komen. Met welke planten, geuren en materialen zit je sowieso goed als je thuis een omgeving wilt creëren waarin je optimaal tot rust komt en energie opdoet? Met deze tips waan je je in een mum van tijd in een groene oase; de ideale omgeving om te wortelen, je te verbinden met de natuur en alle drukte even he-le-maal te vergeten:

Plantfulness-4.jpg

ENERGIE | niks zweverigs aan

Heb je een drukke week gehad en ben je toe aan een uplifting yogasessie? Naast een luchtzuiverende blauwvaren (Phlebodium aureum 'Blue Star') krijg je precies de energieboost die je nodig hebt.  Een luchtzuiverende plant zet overdag CO₂ om in zuurstof en brengt waterdamp in de lucht. De luchtvochtigheid verbetert hierdoor structureel. De bladeren van de blauwvaren nemen schadelijke stoffen op die in de lucht hangen en breken ze vervolgens af in de wortel. Behoorlijk pienter, toch?

STILSTAND BETEKENT VOORUITGANG dankbaarheid

Met de uitgesproken Tiengebodenplant (Maranta leuconeura ‘Erythroneura’) aan je zijde voeg je een eyecatcher toe aan iedere ruimte. Bijzonder aan deze plant is dat de bladeren, zodra het donker wordt, zich een beetje naar boven richten. De bladeren hebben dan wel iets weg van twee handen; een mooie gentle reminder om aan het einde van je practice na te denken over alles waarvoor je dankbaar bent.

VERKWIKKEND NATUURLIJK PARFUM | over je longen

Om jouw plantfulness moment compleet te maken, kies je voor rustgevende en natuurlijke geuren op de plek waar je jouw mat uitrolt. Je denkt misschien aan een geurkaars of geurstokjes maar met een plant bereik je een vergelijkbaar effect. Gebruik bijvoorbeeld de heerlijk zacht geurende jasmijnplant (Stephanotis of de Gardenia). Een natuurlijk en verkwikkend parfum vult de ruimte tijdens jouw zen moment, wat direct invloed heeft op jouw welzijn. Wist je dat lavendel een kalmerend en rustgevend effect heeft en helpt bij de ontspanning van spieren en zenuwen? Ook kan dit paarse plantje stresshormonen in het bloed verlagen en heeft ‘ie een gunstig effect op de bloeddruk. Adem in, adem uit…

PARTNER IN CRIME | koele kikker

Met zijn grote bladeren, ook wel vioolblad genoemd, en robuuste uiterlijk brengt de Vioolplant (Ficus lyrata) kalmte in een ruimte.Laat dat nou nét zijn wat je nodig hebttijdens een meditatie of yogasessie. De bladeren van de vioolplant hebben een gezonde glans en worden gesierd door lichte nerven. Jawel, dit is jouw ideale yogapartner in crime

BEND IT | kies voor bamboe

Als we dan toch bezig zijn om onze connectie met de natuur te verbeteren, is het ook interessant om na te denken over de kleding waarin je die fijne yogales volgt. Denk aan een eco-vriendelijke yogalegging gemaakt van biologische bamboe of gerecycled materiaal, geproduceerd met aandacht voor mens en milieu. Dat zit nét wat lekkerder! 

MAAR NATUURLIJK! | diepe ontspanning

Blijf bij de inrichting van je yogaplekinde materiaalkeuze dichtbij de natuur. Je hebt eigenlijk maar een ‘postzegel’ nodig om je mat op uit te rollen. Met een paar details creëer je jouw eigen oase waar je in een mum van tijd kunt landen in het hier en nu. Kies op die plek voor materialen als wol, katoen en linnen voor kussens en plaids en glas voor lampen en kaarsenhouders.

HELEND EFFECT | adieu, negatieve energie

Eucalyptus maakt je rustig in tijden van spanning en stress. De luchtzuiverende eucalyptusplant heeft alles in huis om jouw nieuwe favoriet te worden. Eucalyptus heeft een zuiverende werking en negatieve energieën kunnen verdwijnen als je een eucalyptusblad verbrandt. Van de bladeren kun je overigens ook een heerlijk dampend stoombad maken door deze fijn te hakken en overgieten met kokend water. Heerlijk verkwikkend bij een verkoudheid. What’s not to like?

LESS IS MORE | hi, Marie Kondo

In een opgeruimde omgeving is het net wat makkelijker om ontspanning te vinden. Een rommelige ruimte zorgt onnodig voor stress dus omarm de Marie Kondo in je en ga kritisch door je huis heen. Does it spark joy? Lekker houden. No joy? Weg ermee!In een ruimte zonder rommel kom je vervolgens met één grote plant als eyecatcher al een heel eind: directe impact gegarandeerd.

Wil jij weten wat plantfulness in jouw leven kan betekenen? Ga naar intratuin.nl/groentest en doe de test.

                                                                

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide