1043
DIY: Een verticale tuin maken
Gepubliceerd: 08-10-2023

Woon je in een appartement met weinig ruimte maar droom je van een huis vol met planten? Een verticale tuin kan dan een uitkomst bieden. Het is de perfecte manier om toch te genieten van groen om je heen zonder veel vloeroppervlak te gebruiken. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf een verticale tuin kunt maken en delen we enkele leuke en nuttige tips. Tot slot nog een aantal leuke alternatieven voor deze DIY.

Wat heb je nodig?

Materialen

  • Een houten of metalen frame
  • Plantenbakken of hangpotten
  • Potgrond
  • Planten naar keuze
  • Waterdruppelsysteem (optioneel)
  • Schroeven en pluggen voor montage

Gereedschap

  • Boormachine
  • Schroevendraaier
  • Waterpas
  • Meetlint

Stappenplan

Kies de juiste locatie

Bepaal eerst waar je je verticale tuin wilt plaatsen. Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht die de planten nodig hebben en zorg ervoor dat de muur sterk genoeg is om het gewicht van het frame en de planten te dragen.

Maak het frame

Je kunt kant-en-klare frames kopen, maar het is ook leuk om er zelf een te maken. Meet de ruimte op en zaag het hout of metaal in de gewenste maten. Bevestig de stukken aan elkaar zodat je een stevig frame hebt.

inspiratiebrochures1.png

Monteer het frame aan de muur

Gebruik een boormachine om gaten in de muur te maken en bevestig het frame met schroeven en pluggen. Gebruik een waterpas om te zorgen dat het frame recht hangt.

Voeg de plantenbakken toe

Bevestig de plantenbakken of hangpotten aan het frame. Je kunt hiervoor speciale haken gebruiken of ze direct aan het frame schroeven.

Planten toevoegen

Vul de bakken met potgrond en plant je favoriete planten. Kies bij voorkeur voor planten die passen bij de hoeveelheid licht en de locatie van je verticale tuin.

Optioneel: installeer een waterdruppelsysteem

Als je het jezelf makkelijk wilt maken, kun je een waterdruppelsysteem installeren. Dit zorgt ervoor dat je planten automatisch water krijgen.

Tips en tricks

Diversiteit

Kies voor een mix van verschillende plantensoorten om je verticale tuin visueel interessant te maken. Combineer verschillende kleuren, vormen en texturen.

Seizoensgebonden

Vervang de planten afhankelijk van het seizoen om je verticale tuin het hele jaar door levendig te houden.

Onderhoud

Houd je planten gezond door ze regelmatig water te geven en ze zo nu en dan wat plantenvoeding te geven.

Bevochtiging

In een huis met droge lucht kan het handig zijn om een luchtbevochtiger te plaatsen in de buurt van je verticale tuin.


Extra ideeën voor een unieke verticale tuin

Gebruik een schoenenorganizer

Een over-de-deur schoenenorganizer kan gemakkelijk worden omgetoverd tot een reeks kleine plantenbakken. Hang het aan je muur en vul de zakken met aarde en kleine plantjes zoals kruiden of vetplantjes.

verticale-tuin2.jpg

Recycle plastic flessen

Snijd de onderkant van lege plastic flessen af, vul ze met aarde en gebruik ze als hangende plantenbakken. Dit is een duurzame en budgetvriendelijke oplossing.

Maak een kruidenrek

Als je een liefhebber bent van koken, waarom dan niet een verticale tuin speciaal voor kruiden? Hang kleine potjes op aan een rek en vul ze met je favoriete kruiden zoals basilicum, munt en oregano.

Houten pallets

Een oude houten pallet kan ook dienen als basis voor je verticale tuin. Plaats deze tegen de muur en vul de lege ruimtes met aarde en planten. Dit geeft een rustieke uitstraling en is bovendien heel budgetvriendelijk.

Klimplanten

Gebruik je verticale tuin om klimplanten zoals klimop of een passiebloem omhoog te laten groeien. Dit geeft een natuurlijke, wijdverspreide groene look.

Creëer niveaus

Gebruik planken of bakken van verschillende groottes om niveaus te maken. Dit voegt een extra dimensie toe aan je verticale tuin en maakt het geheel visueel aantrekkelijk.

Speel met vormen

Wie zegt dat een verticale tuin rechthoekig moet zijn? Experimenteer met ronde, driehoekige of golvende vormen voor een echt unieke tuin.

Kleurrijke potten

Je hoeft niet alleen met planten te variëren, maar ook met potten. Kies potten in verschillende kleuren en patronen om je verticale tuin nog meer karakter te geven.

Hangende tuin

Als boren in de muur geen optie is, overweeg dan om een hangende verticale tuin te maken. Gebruik een sterke tak of een metalen stang als basis en hang daar meerdere plantenbakken aan.

Geïntegreerde verlichting

Voeg wat sfeerverlichting toe aan je verticale tuin. Gebruik bijvoorbeeld kleine LED-lampjes om de planten 's avonds mooi uit te lichten.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide