2410
De meest veelzijdige plant; Eucalyptus
Gepubliceerd: 25-07-2023 Laatste update: 23-01-2024

Soms komt er opeens een plant of bloem voorbij waarvan we de naam wel kennen, maar de mogelijkheden (nog) niet. Eucalyptus is hier een voorbeeld van. Een plant die we wel kennen van horen zeggen, maar waar we niet zo snel aan dachten wanneer wij weer eens groen wilden gaan doen in ons interieur. Waarom wij deze onbekende gast een goed idee vinden? Lees snel verder.

Alles over de eucalyptus

Wanneer je je gaat verdiepen in de Eucalyptus dan kom je het ene na het andere leuke weetje tegen. Zo eten koala's bijna alleen maar eucalyptus, de bladeren van de eucalyptus boom dan. Deze zijn vezelrijk en bevatten gif dat voor de meeste andere dieren gevaarlijk is. Je blijkt ook goed te kunnen slapen op Eucalyptus, aldus de koala, die doet dit namelijk minstens 20 uur per dag. En waar? Juist, op de Eucalyptus boom.

Eucalyptus is daarnaast een overkoepelende naam voor verschillende soorten, ieder met zijn eigen uitstraling. Van origine komt de eucalyptus boom uit Australië, zijn veelzijdigheid werd dan ook al vroeg ontdekt door de Aboriginals. Zij maakten er huizen van, gebruikten het als medicijn en ze aten het zelfs.

inspiratiebrochures1.png

De kracht van Eucalyptus

Vandaag de dag wordt Eucalyptus nog steeds gebruikt om zijn helende werking. Vaak in de vorm van Eucalyptus olie. Dit heeft een ontstekingsremmende maar ook verfrissende werking. Wanneer je zeer verkouden bent kan het stomen met Eucalyptus ontzettend helpen om je luchtwegen weer vrij te krijgen. Een potje met olie van de Eucalpytus boom is dus echt iets wat je standaard aan je medicijnkast kunt toevoegen. Daarnaast heeft de Eucalyptus nog veel meer verborgen krachten.

 1. Supersnelle Groeiers: Eucalyptusbomen zijn de Usain Bolts van het plantenrijk! Ze groeien met een indrukwekkende snelheid en kunnen in no-time een aanzienlijke hoogte bereiken, waardoor ze de sterren zijn van het bosbouwfeest.

 2. Wereldreizigers: Deze bomen zijn echte globetrotters, ze zijn in staat om in uiteenlopende omgevingen te overleven, van natte moerassen tot droge woestijnen. Ze zijn het bewijs dat je je echt overal thuis kunt voelen!

 3. Vuurvechters: Eucalyptusbomen zijn de brandweerlieden van het bos. Dankzij hun speciale schors en knoppen kunnen ze zich na een brand herstellen en zelfs regenereren. Een betere comeback-artiest is er niet!

 4. Natuurlijke Apothekers: Eucalyptusbomen zijn de natuurlijke apotheek die je altijd bij de hand wilt hebben. De olie die uit hun bladeren wordt gewonnen, heeft veel medicinale toepassingen, van pijnverlichting tot het bestrijden van verkoudheden.

 5. Dierenliefhebbers: Eucalyptusbomen zijn de beste vriend van menig dier, met inbegrip van de schattige koala. Ze bieden niet alleen onderdak, maar ook een smakelijke maaltijd van hun bladeren.

 6. Bouwmeesters: Eucalyptusbomen zijn de verborgen helden van de bouwsector. Hun snelle groei en hoge houtopbrengst maken ze perfect voor gebruik in de bouw, papierproductie en zelfs als brandstof.

 7. Geurgoeroes: Eucalyptusbomen hebben de subtiele kunst van het parfumeren onder de knie. Hun kenmerkende geur, afkomstig van de essentiële olie in hun bladeren, kan zelfs de meest vermoeide geesten opfrissen.

 8. Mooimakers: Met hun unieke bladvormen, glanzende stammen en kleurrijke bloesems, zijn eucalyptusbomen een feest voor het oog. Een natuurlijke schoonheid waar zelfs topmodellen jaloers op zouden zijn!

 9. Insecteninquisiteurs: Last van vervelende insecten? Eucalyptus is hier om de dag te redden! De sterke geur van hun olie is een krachtig natuurlijk insectenwerend middel.

Haal Eucalyptus in huis!

Naast alle goede eigenschappen van de Eucalyptus plant is hij ook gewoon ontzettend stylisch. De plant gaat bij een goede verzorging, en die is vrij eenvoudig, jaren mee. Hij geeft je interieur een extra groene twist en zorgt er daarnaast voor dat er nóg meer zuurstof in de lucht komt. De perfecte plant om bijvoorbeeld ook in je werkkamer te plaatsen.

eucalyptus-interieur.jpg

Hier zijn enkele creatieve manieren om de schoonheid en de geur van eucalyptus in huis te brengen:

 1. Vrolijke vaas: Een bosje verse eucalyptustakken in een vaas kan een frisse, organische toets geven aan je woonruimte. Het is net zo eenvoudig als het klinkt, maar het effect is stijlvol en verkwikkend.

 2. Hangende helden: Hang gedroogde eucalyptustakken op in je douche. Wanneer de stoom van het warme water de oliën in de bladeren activeert, vult je badkamer zich met een heerlijk ontspannende geur. Bonuspunten voor het spa-achtige gevoel!

 3. Betoverende kransen: Gebruik eucalyptustakken om een prachtige, natuurlijke krans te maken. Perfect voor feestdagen of gewoon om je voordeur wat extra karakter te geven.

 4. Kussensprays en kaarsen: Creëer je eigen geurkaarsen of kussensprays met eucalyptusolie. Het is een geweldige manier om je huis met een kalmerende geur te vullen en jezelf een rustgevende slaap te bezorgen.

 5. Tafel decoratie: Een eucalyptustak kan een mooi accent geven aan je tafelinstelling. Het werkt perfect voor feestelijke diners, bruiloften of gewoon voor een stijlvolle maaltijd thuis.

 6. Plantenterrarium: Voeg eucalyptus toe aan een miniterrarium samen met andere Australische planten. Zo creëer je een uniek groen hoekje in huis dat zowel boeiend als stijlvol is.

 7. Creatief met canvas: Druk de mooie vormen en texturen van eucalyptusbladeren af op canvas voor een uniek, DIY-kunstwerk dat niemand anders heeft.

 8. Zwevende frames: Leg gedroogde eucalyptusbladeren tussen twee stukken glas en plaats ze in een zwevend frame. Dit creëert een botanisch stuk wanddecoratie dat er zowel modern als natuurlijk uitziet.

Kortom, de naam kende je ongetwijfeld al maar de mogelijkheden waarschijnlijk nog niet. Ga daarom eens voor een Eucalyptus plant in je interieur en vergeet niet ook meteen een potje olie aan te schaffen. Eucalyptus, het meest veelzijdige… plantje!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide