1339
Cymbidium: Woonplant van oktober
Gepubliceerd: 27-09-2019

Beeldschone bloemen tussen hoge groene sprieten: maak kennis met Cymbidium, de orchidee die in niets lijkt op een orchidee. 

 

Gracieus en…groot! 
De stengel zit ergens verborgen in een woud van zachte groene bladeren. De bloeistengels zijn al snel bijna topzwaar van de bloemen. Cymbidium bloeit wekenlang in een toorts met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen die soms een lichte, aangename geur hebben. En deze orchidee is er van mini en een normale potmaat tot een buitenformaat die een beeldige binnenstruik van hem maakt. Soms zie je hem zelfs als hangplant, waarbij een deel van het groene blad langs de pot hangt. Wat Cymbidium extra begerenswaardig maakt, is dat het een seizoensproduct is, dat alleen verkrijgbaar is in het najaar en de winter.  

5 redenen om voor Cymbidium te gaan 

 • Je hebt door het blad héél veel plant aan een Cymbidium
 • De orchidee bloeit lang en rijk en blijft er mooi uitzien. 
 • Het is een woonplant met een absolute wauwfactor. 
 • Makkelijk in de omgang, kan op een lastig plekje staan. 
 • Cymbidium helpt de lucht in huis schoon te houden. 

Thuis in de Himalaya 
Cymbidium ziet er tropisch uit, maar is een werkelijkheid een koel type. De orchidee is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is hij in staat zijn mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Een echte overlever, dus.

QUOTE 
"You can get off alcohol, drugs, women, food, and cars, but once you’re hooked on orchids, you’re finished. You never get off orchids… never."
UIt: 'Orchid Fever'

Cymbidium trivia 

 • Cymbidium staat bekend als de 'koning van de orchideeën', met dank aan wijsgeer Confusius die hem zo omschreef. 
 • Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. 'Kymbos' is Grieks voor bootje en daar komt de naam Cymbidium dan ook vandaan.
 • Cymbidium is in China een speciaal geschenk voor vrienden, want de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.

Cymbidibuffer
Als woonplant past Cymbidium met het prachtige evenwicht tussen het rijke groen aan de onderkant en de weelderige bloemen aan de bovenkant bij de 2019 stijltrend waarin het gaat om balans. Groen en kleur als tegenwicht in een woonomgeving die steeds meer technologische snufjes bevat. De styling mag krachtig zijn: grote exemplaren in robuuste sierpotten als groen statement in het interieur.

Zo hou je 'm mooi! 

 • Cymbidium staat het liefst op een plek waar indirect licht valt.
 • In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft Cymbidium een echte kluit. Eens in de twee weken dompelen, half uurtje laten staan, laten uitlekken, klaar. 
 • Plantenvoeding kun je in het dompelwater doen. 
 • Heb je een heel grote Cymbidium, dan kun je hem eens per week een scheutje water geven, maar niet zoveel dat de wortels permanent in het water staan. 
 • Is Cymbidium uitgebloeid, snij dan de bloemstengel eruit. Zet de plant licht en koel weg, dan is de kans groot dat hij een nieuwe stengel produceert. 
Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide