1783
Calathea: Woonplant van november
Gepubliceerd: 31-10-2019 Laatste update: 23-10-2019

Wonderbaarlijk: een plant die letterlijk met je meeleeft en duidelijk maakt wanneer het tijd is om te gaan slapen. 

 

Wonderblad 
Bont of effen. Golvend, ribbelend of glad. Ovaal of spits. Keurig symmetrisch getekend of juist een beetje uit de losse pols. Desgewenst met de tekening van een oog, als je graag in de gaten gehouden wilt worden. Als je op zoek bent naar bijzonder blad is Calathea de woonplant van je dromen. En dat is dan nog zonder de knaloranje bloem die als een fakkel boven de 'Crocata' variant uittorent. 

Even uitrekken 
Het blijft niet alleen bij fotogeniek blad, Calathea heeft ook nog eens een dag- en nachtritme. Als het donker wordt, sluit hij zijn bladen en toont de plant zo de donkerrode onderkant van het blad. En in de ochtend rolt het blad zich dan weer open, klaar voor een nieuwe dag. 

Calathea heeft een sterk luchtzuiverende werking en draagt zo bij aan een prettig binnenklimaat

Weinig licht geen bezwaar 
Calathea groeit in de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. In de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie om precies te zijn. Om die reden gedijt de plant ook op een plek waar het niet heel licht is, zoals de badkamer, gang of slaapkamer. Het stevige blad wordt door de lokale bevolking vaak als verpakkingsmateriaal gebruikt: in plaats van in de krant, gaat verse vis daar in het blad van Calathea.

Calathea is niet schadelijk voor huisdieren, huisdieren kunnen wel euh… schadelijk zijn voor Calathea 

Nieuw begin 
In de plantentaal staat Calathea staat symbool voor 'een nieuw begin'. Die betekenis komt van de Engelse uitdrukking 'to turn a leaf', wat de plant doet als het donker wordt. Het maakt het een ideaal geschenk voor een nieuwe woning, een baan of een nieuwe start. 

Geïntegreerd groen 
Calathea past uitstekend bij de woontrend waarin planten een steeds grotere rol gaan spelen in huis. Niet alleen als decoratie, maar ook om de lucht in huis te verbeteren, als vochtvreters en mogelijk zelfs als energieleverancier. De kracht van Calathea zit in het rijkelijk aanwezige groene blad. Hierdoor is de plant heel goed in het omzetten van CO2 in zuurstof en het zuiveren van de lucht. 

Zet gerust zes verschillende Calathea's bij elkaar: allemaal anders, toch samenhang 

Zo hou je 'm mooi 

  • Met zijn jungleachtergrond staat Calathea graag in gefilterd zonlicht, tussen de 15-23°C. 
  • Er zijn niet veel planten die dolgraag voor een raam op het noorden staan, maar dit is er een. 
  • De kluit mag iets vochtig aanvoelen, maar er mag geen laagje water in de sierpot staan. 
  • De vochtigheidsgraad van het regenwoud hoeft niet, maar regelmatig nevelen wordt gewaardeerd. 
  • In de zomer om de twee weken wat plantenvoeding geven, in de winter niet bijvoeden. 
  • In de winter kan Calathea ook met minder water af omdat de plant dan rust. 
  • Bruine of krullende bladeren kun je wegknippen. 
  • Verpotten zo om de twee jaar, liefst in het voorjaar. 

Niet op, maar ín de tafel 
Om Calathea trendy op je Instagram te laten verschijnen, style je 'm als onderdeel van het interieur. Dus niet op de tafel, maar ín de tafel. In gebreide potten die sprekend lijken op de plaid waar je onder kruipt op de bank. Of heel verrassend als kokedama-hangplant in de kamer. Ook die manier van presenteren onderstreept nog eens het unieke aan Calathea: hij is niet zomaar mooi om naar te kijken, maar leeft echt met je mee. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide