4282
5 manieren om het CO2-niveau in je huis te verlagen
Gepubliceerd: 26-09-2022 Laatste update: 18-07-2023

Als we tijdens de koude dagen meer tijd thuis doorbrengen, kunnen we dingen opmerken die we eerder niet zagen: een scheur in de muur, een langzame afvoer. Maar één ding zul je waarschijnlijk niet opmerken: stijgende kooldioxidegehaltes.

Tenzij je een CO2 meter hebt gekocht. Kooldioxide, of CO2, is een geurloos, kleurloos aardgas dat vrijkomt in de lucht wanneer we ademen. Hoewel CO2 in kleine hoeveelheden onschadelijk is, kan de ophoping van dit aardgas leiden tot nadelige gezondheidseffecten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieverlies, duizeligheid, kortademigheid, verhoogde hartslag en meer. Wil je dit voorkomen? Verlaag dan het CO2 waarde in huis met deze tips! 

Beperk open vuur

Kastanjes roosteren boven het open vuur is geweldig tijdens de komende winterdagen, maar vuur verbruikt de zuurstof in je huis en vervangt deze door CO2, dus wees voorzichtig met hoe vaak je een vuur of een kaars aansteekt. Evenzo komen er bij roken ook grote hoeveelheden CO2 vrij, samen met andere chemicaliën, die vervolgens in je huis vast komen te zitten. Je moet dus eigenlijk geen open vuur in je huis aansteken! 

inspiratiebrochures1.png

Beperk je blootstelling aan VOS

Naast koolstofdioxide kunnen ook andere koolstofverbindingen die vluchtige organische stoffen (VOS) worden genoemd, in de lucht blijven hangen. Helaas kunnen VOC's worden verborgen in veel alledaagse materialen, meubels, schoonmaakmiddelen en meer. Zo blijven VOS uit interieurverven nog maanden of zelfs jaren ontgassen nadat de geur van verse verf is verdwenen. Kies volgens de expert Wooninformatie.nl indien mogelijk voor producten gemaakt van natuurlijke materialen en ingrediënten, zoals niet-giftige verf.

Laat je HVAC-systeem goed werken

Laten we eerst het voor de hand liggende uit de weg ruimen: controleer je HVAC-systeem, of het nu een stralingssysteem of geforceerde lucht is. Veel efficiënte ventilatieoplossingen recyclen lucht om energie te besparen, wat goed is voor het milieu, maar verontreinigde lucht kan verplaatsen in plaats van in nieuwe lucht te circuleren, wat kan leiden tot een hogere CO2-concentratie. Vervang je luchtfilters en andere onderdelen indien nodig om de ventilatie te verbeteren en het CO2 - gehalte in je huis te verlagen.

Let op de luchtvochtigheid

Vocht in de lucht kan hoesten en bloedneuzen helpen voorkomen, maar te veel vocht en problemen zoals schadelijke schimmelgroei kunnen optreden. De ideale relatieve luchtvochtigheid voor je huis moet volgens experts tussen 30% en 50% liggen. Om extra vocht in de lucht te verminderen, dek je kokende potten en pannen af, zet je een ventilator aan tijdens warme douches en houd je ramen open tijdens het koken om extra condensatie te beperken. 

Breng planten in huis

Planten stimuleren niet alleen je humeur, concentratie en creativiteit - om nog maar te zwijgen van stress - maar groen helpt ook de lucht te zuiveren door CO2 om te zetten in zuurstof en gifstoffen te absorberen. Roodgerande dracaena, huilende vijg en bamboepalm behoren tot de beste kamerplanten vanwege hun luchtfilterende eigenschappen. Als je het CO2-niveau in je woning wilt verlagen dan doe je er dus goed aan om deze planten ergens in je woonkamer of een andere ruimte te plaatsen. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide