2477
2020: Het jaar van groene vingers voor iedereen
Gepubliceerd: 01-01-2020 Laatste update: 24-01-2020

Intratuin helpt de Nederlandse plant(h)ouders op weg met onlineplantencursus De tijd waarin slechts een enkel vetplantje of cactus voor het raam stond te pronken is definitief voorbij. De groene invasie in onze woonkamer is een feit en vandaag de dag luidt het credo ‘hoe meer planten, hoe beter’. Een mooie plant kiezen is niet zo ingewikkeld. Zodra je die groene excentriekeling in huis hebt, begint het eigenlijk pas. Want: hoe zorg je dat je lekker lang plezier hebt van de nieuwste aanwinst?

 

Wanneer krijgt een plant te weinig of, en dit is opvallend genoeg probleem nummer één bij kamerplanten, juist te véél water? Ook een ogenschijnlijk kleine ingreep als een verplaatsing kan al grote gevolgen hebben, sommige kamerplanten hebben nu eenmaal een gebruiksaanwijzing. Om het nieuwe jaar fris in te luiden, lanceert Intratuin op1 januari de gratis onlineplantencursus ‘Meer verstand van je kamerplant’. Deze persoonlijke cursus maakt van iedereen, ongeacht hoe groen de vingers zijn, in 6 lessen een goede plantouder. Inschrijven kan vanaf 30 december via de volgende link: Intratuin.nl/cursus 

Frisse start: Houseplant AppreciationDay

Planten zijn niet enkel een leuk detail meer, ze hebben een hoofdrol gekregen in onze woonkamer. De populairste kamerplanten zijn op dit moment duidelijk de Pannenkoekplant (Pileapeperomioides),MonsteraMonkeyMask en de Strelitzia. De afgelopen tweejaar maaktenkamerplanten een verkoopgroei van ruim 30% door. En terecht, want we weten ondertussen allemaal dat planten veel voor ons kunnen betekenen op het gebied van bijvoorbeeld concentratie en creativiteit. Maar nu is het hoog tijd om eens ietsterug te doen. Een bedankje zo nu en dan is wel op zijn plaats. Het is tijd om écht aandacht te besteden aan je planten en Houseplant AppreciationDay op 10 januari is daar het uitgelezen moment voor! Dit is dé dag waarop we met z’n allen hulde brengen aan de awesomeness van de kamerplant. Want, geef toe: meestal kopen we een plant vooral omdat ‘ie er mooi uitziet, zonder stil te staan bij de verzorging vanaf het moment dat je de plant mee naar huis neemt.Denk aan zaken als lucht, water en voeding, maar het gaat veel verder dan dat. Geloof het of niet, er zijn onderzoeken die aantonen dat praten tegen je planten ze kan helpen om sneller te groeien en langer te leven. Dus waarom niet een extra lang babbeltje met je plant op Houseplant Appreciation Day? Wist je dat, naast het hebben van een onderonsje met je plant, ze ook heel goed op muziek reageren? Ze voelen namelijk de vibraties van de geluidsgolven.Tot slot: geef ze eens verrijkteplantenvoeding voor het stimuleren van de ontwikkeling van de plant of koop een nieuwe fijne (ruimere!) pot. Met de juiste kennis kan werkelijk ie-de-reen een plant verzorgen en liefde geven.

6 online lessen | groene vingers in een handomdraai

Lang niet elke plantenliefhebber wordt geboren met groene vingers. Weet jij hoe vaak die Paradijsvogelbloem graag een slokje water wil? En houdt de Sanseveria van veel licht, of juist niet? De groenexperts van Intratuin bundelden hun jarenlange ervaring met alles dat groeit en bloeit in de nieuwe gratis online plantencursus ‘Meer verstand van je kamerplant’. De snelcursus stoomt je, op individuele basis, in 6 lessen klaar tot de beste versie van je plantverzorgende zelfen werkt op basis van het vraag-antwoord principe.Om de dag ontvangje een nieuwe les in je mail, met daarin concrete tips en een informerende video. Na deze snelcursus weet je exact hoeveel water, licht en voeding je planten nodig hebben, hoe je moet stekken en of je moet snoeien en besproeien. Kun je, aanvullende op de snelcursus, nog meer hulp gebruiken? Download de Intratuin Extra App met de bijbehorende plantverzorgingstool. Je krijgt tips voor iedere plant die je in huis hebt en een melding wanneer je plant wel wat extra aandacht kan gebruiken. Zo weet je precies wanneer het tijd is om water te geven, te verpotten of te snoeien. Handig toch? Voor iedereen die zelf met de handen in de grond wil, geeft plantlover en blogger Iris van Vliet van Mama Botanica in januari en februari op geselecteerde Intratuin-vestigingen een masterclass. Wij mogen 2x het boek Plant van Iris van Vliet verloten! Zie de winactie onderaan dit artikel.

Een voorproefje van de cursus ‘Meer verstand van je kamerplant’

We zetten alvast vijf snelle plantentips and tricks voor jou op een rij waarmee je het verschil kunt maken:

1. Bijvoeden- Rond half maart/begin april beginnen de meeste planten aan hun groeispurt. Om ze een handje te helpen, kun je ze in deze periode wat vaker een scheut plantenvoeding geven!

2. Hot, hot, hot- De verwarming kan grote invloed hebben op de gezondheid van je plant. Pas daarom op met het plaatsen van een plant op de vensterbank boven een verwarming, want dan verdampt het water eerder. Geef je planten af en toe een verfrissende sproeibeurt om het vochtgehalte op peil te houden.

3. Natte voeten - Zorg ervoor dat het water niet onderin de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Tip: koop een pot met een gat in de onderkant en zet hem op een schoteltje, dan kun je zien wanneer de plant natte voeten heeft. Je hebt dan nog wel steeds last van overtollig water. Dat blijft in het schoteltje staan, maar gooi je daarna makkelijk weg. Zo gepiept!

4. Hello, Sunshine- Plaats een kamerplant niet in de volle zon achter het raam. Het kan hier behoorlijk heet worden en dan kunnen de bladeren van een kamerplant zelfs verbranden!

5. Wrapit up- Zorg dat je je nieuwevriend na aankoop niet beneden de 14 graden zonder verpakking vervoert naar huis. Ze houden namelijk niet zo van deze Nederlandse kou, dus een stukje noppenfolie of warme deken om de grote bladeren doet wonderen. 

Urban jungle showstoppers van 2020

Intratuin daagt je uit om het nieuwe jaar met een groen voornemen te beginnen: goed plant(h)ouderschap! Easy peasy, want met de onlineplantencursus van Intratuin heb je dat zo onder de knie. Als je een plant goed verzorgtbeloont hij je met nieuwe blaadjes, zie het als dehigh five van de plantenwereld. Omdat oefening toch altijd een beetje kunst baart, hebben we 8 showstoppers voor je opgelijnd die een lust voor het oog zijn, maar jou ook op weg helpen naar goed plantouderschap.

Vrouwentong.jpg

 1. Vrouwentong (Sanseveriakirkii ‘Friends’) | Easy peasy huisgenoot
  De Sanseveria aka vrouwentong (door z’n scherpe bladeren) is een goede plant voor beginnende plantparents, want het is een makkelijk groen kindje zonder hele harde eisen. Het liefst heeft de Sanseveria een plekje in de halfschaduw, maar kan ook tegen volle zon of een langere tijd geen water zonder meteen het loodje te leggen.

  Begonia.jpg

 2. Stippenplant (Begonia maculata) | Beginnen met Begonia
  De mooie felle kleuren en de prints op de bladeren van de Begonia zijn een lust voor het oog. Deze plant staat het liefst in de halfschaduw en heeft genoeg aan één keer per week een slok water, niet over de bladeren of stippen maar via de wortels. Vergeten water te geven? Geen ramp: de plant is na wat water zo weer de oude.

  8717263110002.jpg

 3. Bonsai| Boom in pot
  Voor de beginnende maar toegewijde plant(h)ouder. De verzorging van het Japanse Bonsai-boompje is namelijk lang niet zo spannend als vaak wordt gedacht: wekelijks water geven en hij heeft goed licht (maar geen volle zon!) nodig. Maar, omdat dit boompje in kleine potjes – bonsai betekent ‘boom in pot’ - staat moet je ‘m goed in de gaten houden. Over het algemeen kan worden gezegd dat de aarde altijd licht vochtig moet zijn. Dit moet je van dag tot dag even controleren.

  White_Measure_1.jpg
 1. Philodendron White Measure | Exclusieve huisvriendin
  Deze Philodendron komt uit China en houdt van veel licht, maar niet van volle zon. Philo groeit als ze ‘t naar haar zin heeft. Hoe? Houd de grond licht vochtig en zet de plant niet in de volle zon. Af en toe sproeien helpt tegen bruine randen. Als de White Measure een fijne jeugd heeft gehad komen de kenmerkende witte strepen op het groene blad tevoorschijn. De White Measure is exclusief verkrijgbaar bij Intratuin, en een musthave voor de echte plantenliefhebbers.

  Paradijsvogelplant_Strelitzia.jpg
 1. Paradijsvogelplant (Strelitzia) | Pi-pa-paradijsvogelbloem
  Dit is een tropisch paradepaardje dat het goed doet in menig woonkamer op Instagram. De Strelitzia is een snelle groeier, kan binnen een jaar uit zijn pot groeien en heeft in het groeiseizoen (zomer en lente) dus ook veel water nodig. De plant komt van origine uit de tropen en kirt daarom van geluk als je ‘m af en toe besproeit met de plantenspuit. Last but notleast: de Strelitzia geeft prachtige bloemen als ‘ie 8 jaar oud is en de juiste verzorging krijgt.

  Vlinderorchidee.jpg
 1. Vlinderorchidee (Phalaenopsis) | Ohhhh Orchidee
  Wat is er zo leuk aan de Orchidee? Hij bloeit! De Orchidee is een makkelijke bloeiende huiskamerplant. De orchidee houdt van een lichte plek, maar plaats ‘m niet in direct zonlicht en ook niet op de tocht. Eén keer per week bewateren is voldoende. Ben jij een extra goede plantparent? Dan besproei je het blad (niet de bloemen!) af en toe en geef je een keer in de maand wat voeding om de bloei vast te houden.

  Calathea_Calathea_Medallion_2.jpg
 1. Calathea (Calathea 'Medallion') | Voor gevorderde plantouders
  Calathea’s brengen met hun instagrammablebladeren die typisch tropische sfeer in huis. Een kleine ‘maar’: het is niet de makkelijkste plant om mooi en gezond te houden. Deze plant vindt het fijn als de grond licht vochtig is, dus houdt dit regelmatig in de gaten om te kijken of de grond alweer toe is aan een nieuwe scheut water. Maar pas op, geef ook niet te veel water want daar is ze ook niet van gediend. Het bijzondere aan deze plant? Als het donker wordt sluiten de bladeren zich, die weer openvouwen wanneer het licht wordt en dit geeft een heerlijk rustgevend geritsel.

  Olifantsoor_-_Alocasia_Zebrina.jpg

 2. Olifantsoor(Alocasia 'Zebrina')| De waaier van de huiskamer 
  Deze tropische topper luistert ook naar de naam ‘Olifantsoor’ en heeft grote getekende bladeren die je doen denken aan waaiers. Deze groene huisgenoot houdt van een lichtvochtige grond, niet te nat, en staat het liefst niet in de volle zon maar ook niet in een donker hoekje. Lastig? Een beetje, Alocasia’s vragen vrij veel verzorging en kunnen snel achteruitgaan als het ze niet zint. Voor de ietwat gevorderde plant(h)ouder.

WIN het boek Plant van plantlover en blogger Iris van Vliet

De winactie is helaas afgelopen. De 2 winnaars van het boek Plant zijn geworden: 
Philip Kraaiveld uit Papendrecht
Sanne Drissen uit Venlo

 

  Intr._P_1_dag_3_Liggend.58053_LOW_RES.jpg

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide