2001
Mixen en matchen met fotolijsten: 3 handige tips
Gepubliceerd: 02-12-2021 Laatste update: 10-06-2022

Foto’s kunnen niet ontbreken in het interieur. Ze zorgen niet alleen voor een persoonlijk tintje, maar maken de woning ook gelijk een stuk gezelliger. Tegenwoordig is het hip om foto’s en posters met elkaar te combineren als muurdecoratie, maar deze hebben natuurlijk wel een lijst nodig.

Mixen en matchen met foto’s kun je wel, maar hoe doe je dit met fotolijsten? Schaf je steeds dezelfde soort lijst aan of kan het geen kwaad om verschillende stijlen, formaten en vormen met elkaar te combineren? Hieronder vind je drie handige tips, zodat mixen en matchen met fotolijsten een eitje wordt.

Waar moet je op letten?

Voordat je zomaar een aantal fotolijsten aanschaft, is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten. Je wilt natuurlijk wel dat de lijsten goed aansluiten bij de foto’s of posters. En vergeet de stijl van je interieur niet.

inspiratiebrochures1.png

  • Formaat

Heb je al een aantal foto’s thuis liggen? Dan is het belangrijk dat je het juiste formaat fotolijst aanschaft. Het zou namelijk zonde zijn als de foto of poster niet in de lijst past. Het meest voorkomende formaat voor foto’s is 10x15 centimeter. Maar deze kun je ook gerust in een grotere fotolijst plaatsen met een handige passe-partout. Maar vergeet niet: bepaal altijd eerst het formaat van de foto voordat je een lijst koopt.

  • Stijl

Zoals je misschien wel weet zijn er verschillende stijlen fotolijsten verkrijgbaar. Deze stijl moet niet alleen goed bij de foto passen, maar ook bij je interieur. Een specifieke stijl kan een foto er echt uit laten springen of bijvoorbeeld kleuren extra benadrukken. Daarnaast is het leuk als de stijl van de lijst goed bij de rest van je woning past. Zo creëer je namelijk een passend geheel.

  • Vorm

De meeste fotolijsten zijn rechthoekig, maar er zijn nog veel meer vormen waar je uit kunt kiezen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ovale lijst. Het is misschien niet zo praktisch als je de hele foto graag in beeld wilt hebben, maar het creëert wel een leuk contrast.

mix-match-01.jpg

Meerdere materialen met elkaar combineren

Fotolijsten zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen: van klassiek hout tot modern aluminium. Natuurlijk is het een kwestie van persoonlijke smaak, maar het ene materiaal past soms toch net iets beter bij de rest van je interieur.

Hout is misschien wel het meeste gebruikte materiaal voor mixen en matchen met fotolijsten. Het is namelijk heel veelzijdig en kan toegepast worden in elk interieur. Of je nu van modern, romantisch of de Scandinavische stijl houdt, een houten lijst kan altijd. Kies bijvoorbeeld voor een ongeverfd exemplaar in een landelijk interieur en voor een zwarte lijst als je meer van stoer en modern houdt.

mix-match-02.jpg

Mixen en matchen met fotolijsten: alles kan en mag

Vind je het lastig om verschillende lijsten met elkaar te combineren? Het mixen en matchen lijkt misschien een moeilijke klus, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Kies van tevoren een aantal leuke foto’s of posters uit die je wilt inlijsten. Vervolgens zoek je hier leuke lijsten bij. En wees niet bang om een zwarte houten lijst te combineren met een grijze aluminium variant. Hiermee creëer je juist een leuk effect. Wees creatief en onthoud dat alles kan en alles mag, zolang jij het maar leuk vindt staan.

Bovendien is het een optie om met de laatste trends mee te gaan. Een fotolijst kun je namelijk makkelijk vervangen als je er op uitgekeken bent geraakt. Neem een kijkje in het assortiment van Fotolijsten-online en vind de perfecte lijsten voor jouw foto- of posterwand.

Hoe hang je de fotolijsten op?

Nu je weet welke fotolijsten je gaat mixen en matchen, is het tijd om ze op te hangen. Er zijn verschillende manieren om fotolijsten te bevestigen aan de muur. Doe je dit op de ouderwetse manier met hamer en spijker? Of wil je liever geen gaten maken in de wand? Tegenwoordig zijn er diverse alternatieven waarbij je niet in de muur hoeft te boren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de klevende spijker? Deze is speciaal ontwikkeld om lijsten makkelijk te bevestigen. Plak de spijker op de muur en hang de fotolijst eraan: dit is het enige wat je hoeft te doen. Bovendien verwijder je het ophangsysteem eenvoudig van de muur en kun je deze in sommige gevallen zelfs verplaatsen.

Wil je een grote fotolijst van bijvoorbeeld 50x70 cm ophangen? Niet alle klevende spijkers hebben dezelfde draagkracht. Kijk daarom eerst goed op de verpakking of deze geschikt is om de lijst te dragen.

Bepaal de juiste positie voor jouw muurdecoratie

Kies je voor de klevende spijker? Nu je het ophangsysteem hebt gekozen, gaan we verder met het bepalen van de positie van de verschillende lijsten. Hang je ze in een rechte lijn op? Of wil je misschien een schots en scheve fotowand creëren? Beide hebben zo zijn charmes en het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. We hebben echter nog wel een aantal handige tips die van pas komen bij het bepalen van de juiste hoogte:

  • Er is een speciale vuistregel bedacht: een fotolijst hang je ongeveer 145 tot 155cm van de grond. Zo hangt deze mooi in het midden.
  • De hoogte van de fotolijst hangt ook af van andere factoren, zoals de plafondhoogte en meubels.
  • Heb je een mooie positie gevonden? Plak dan niet gelijk de klevende spijker op de muur, maar kijk eerst of het wel mooi staat. Dit doe je door bijvoorbeeld een papiertje in hetzelfde formaat als de lijst op de muur te plakken.

Veel plezier met het mixen en matchen met fotolijsten!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide