1694
Maak je interieur persoonlijk met een foto aan de wand
Gepubliceerd: 26-02-2020 Laatste update: 08-05-2022

Op zoek naar wanddecoratie die gelijk opvalt en de blikvanger van de ruimte wordt? Wil je iets unieks, maar toch ook heel persoonlijk in je interieur laten terugkomen? Heb je een grote witte muur die schreeuwt om wat invulling? Ga voor foto’s aan de wand.

Met persoonlijke beelden op de muur maak je je interieur in een keer eigen. Het kan echter lastig zijn om foto’s op een stijlvolle manier in het decor te integreren. Je wilt geen kitsche fotogalerij of een ondoordachte compositie. In dit artikel inspiratie om wanddecoratie met foto’s op de juiste manier aan te pakken.

Foto’s aan de muur voor unieke decoratie

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. We houden allemaal ontzettend van foto’s, met slechts een blik wordt je teruggebracht naar een mooi moment, een bijzondere plek, een belangrijke gebeurtenis. Met een foto aan de wand breng je een persoonlijke touch aan in jouw interieur. Voor jezelf is het een mooie herinnering, voor bezoek een intiem kijkje in jouw leven. Het straalt openheid en vertrouwen uit en is vaak een goede gespreksstarter.

inspiratiebrochures1.png

Echter is het makkelijk de mist in te gaan met een fotocollage in huis. Het is goed om even aandacht te besteden aan verschillende zaken, zodat je niet met een interieur faux-pas thuis zit. Je hebt veel aandacht besteed aan het uitkiezen van de mooiste meubels, de beste accessoires en stijlvolle verlichting. Wat je vervolgens aan de muur hangt kan het hele interieur maken of breken.

Waar let je op bij foto wanddecoratie?

Wat zijn dus de punten om te overwegen wanneer je foto’s aan de muur hangt?

Kies de foto’s zorgvuldig

Dit is wellicht de belangrijkste. Zorg ervoor dat de foto’s die je uitkiest om af te drukken echt geschikt zijn voor het doeleinde. Je wilt dat ze niet te persoonlijk zijn, tenzij je ze in de slaapkamer hangt (en dan nog!), maar ook niet te algemeen. Ga voor de kiekjes van momenten die je echt wil herinneren en die met een beeld, of een aantal beelden, precies de gebeurtenis hebben vastgelegd.

Let er ook zeker op dat de foto voldoende resolutie heeft. Zeker als je de afbeelding uitvergroot wilt laten afdrukken, zoals een foto op canvas maken bij Pixum, dan wil je niet dat straks elke pixel te zien is. Over het algemeen moet de digitale foto minstens 72 dpi (dots per inch) ofwel 72 pixels per 25 millimeter hebben, gerekend op het formaat waarop je de foto wilt afdrukken. De dpi waarde kun je nakijken in elk fotobewerkingsprogramma, wat je dus wel even moet uitrekenen is hoeveel pixels er overblijven zodra je de werkelijk afmetingen hebt bepaald.

In welke ruimte komt de foto aan de wand?

Welke foto je kiest en hoe je deze ophangt, is ook aan te passen aan de specifieke ruimte waar de foto komt te hangen. Zoals genoemd, in de slaapkamer kun je voor wat intieme kiekjes gaan, zoals de eerste kus na het trouwen. In de woonkamer en de gang doen de spectaculaire vakantie foto’s het goed, en uiteraard een mooi familieportret of een compositie van gezinsfoto’s

Het toilet, ook een fantastische plek om wat foto’s op te hangen, is bij uitstek geschikt voor de wat grappige foto’s. Die ene dronken avond, de blunders op het werk of foto’s van de kinderen die kijken hoeveel gekke bekken ze kunnen maken. Je zult zien dat bezoek zonder falen terugkomt van het toilet met een glimlach op het gezicht.

Compositie met ruimte en klasse

Het kan erg leuk zijn verschillende foto’s bij elkaar te zetten. Een foto van elk jaar sinds de geboorte van je dochtertje bijvoorbeeld, of een spectaculair uitzicht van elke verre reis die je tot nu toe hebt gemaakt. Het is hierbij echter belangrijk dat de compositie een mooi geheel vormt. Je kunt zorgen dat alle fotolijstjes goed bij elkaar passen, of simpelweg alleen de foto laten zien door deze op canvas te laten drukken zonder lijst.

Hang de foto’s vervolgens met voldoende ruimte tussen elkaar op, zodat elke foto tot zijn recht komt. Het is leuk wanneer de foto’s verschillende groottes hebben, en deze niet allemaal op een lijn hangen. Je kunt gaan voor een foto “wolk”, waarbij van een afstandje alle foto’s binnen een bepaalde vorm vallen.

Ga niet overboord met foto wanddecoratie

Het is makkelijk om te ver te gaan met foto’s. Tegenwoordig hebben we overal wel een foto van en is het afdrukken van foto’s op papier, op canvas of op behang is makkelijker dan ooit.

Kies je afbeeldingen dus zorgvuldig, en hang alleen de foto’s op die je echt aan de hele wereld wilt laten zien. Het is beter om er maar een select aantal aan de muur te hebben, dan om je hele collectie aan de wand te hangen. Je kunt altijd om de zoveel tijd je afgedrukte foto’s roteren, en zo je interieur fris houden. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide