1722
Tips en advies voor het kopen van: Salon- en bijzettafels
Gepubliceerd: 14-04-2022 Laatste update: 01-07-2023

Een eettafel is vaak een eyecatcher in het interieur, maar er is meer in de wereld van tafels. Zo zijn er ook nog salon- en bijzettafels. Wij zijn er dol op want ze bieden net dat beetje extra aan je interieur én zijn ook nog eens heel erg handig. Het is wel de kunst om de juiste salon- en/of bijzettafel te kiezen voor jouw situatie. Daarom zetten wij alle belangrijke aspecten voor jou op een rijtje.

Verschillende tafels

Een bijzettafel is daadwerkelijk iets anders dan een salontafel. Waar de salontafel een prominente rol vervult in de zithoek is een bijzettafel vaak een bescheidenere gast in het interieur.

Een bijzettafel plaats je naast de bank, in een loos hoekje of als basis voor bijvoorbeeld een schemerlamp. Een bijzettafel is vaak ook eenvoudig te verplaatsen en weg te halen. Gasten over de vloer of een feestje? Dan kan een extra bijzettafel net handig zijn om glazen of hapjes neer te zetten.

WIN-VLOERKLEED.png

De salontafel daarentegen is een vaste gast in het interieur. Hij blijft vaak staan en biedt de gelegenheid om spullen op neer te zetten wanneer je op de bank ploft.

Sommige salontafels hebben ook nog een praktische taak doordat er laden en kastjes in zitten. Daar kunnen afstandsbedieningen, onderzetters of tv-gidsen opgeborgen worden.

Naast deze grove scheiding in tafels is er ook nog de sidetable. Een stijlvolle tafel die vaak hoger is dan de salon- en bijzettafel en tegen de rug van een bank of muur wordt geplaatst. Het zijn vaak slanke tafels waar spullen als sleutels en tassen snel op neergelegd worden.

Materiaal

Zoals ook bij andere tafels het geval is, worden bijzet- en salontafels gemaakt van zeer diverse materialen. Het meest gebruikte materiaal is hout, maar ook staal en glas zien wij regelmatig terug. Kunststoffen bijzettafels kennen we allemaal wel, soms heel stijlvol maar soms hebben ze ook een ietwat goedkope uitstraling. Denk aan de LACK tafeltjes van de Ikea.

Let bij het kiezen van een salon- of bijzettafel wel altijd op de praktische kant van het materiaal. Er wordt namelijk nog wel eens robuust met dit soort tafels omgegaan. Een materiaal als glas kan dan erg gevoelig zijn.

Heeft je huisgenoot de neiging om de voeten op de salontafel te leggen na een lange dag? Zweetvoeten kunnen bij een houtentafel dan voor vochtplekken zorgen. Een kunststof- of glazen tafel is dan beter.

Die vochtplekken zien we ook bij het neerzetten van vochtige bekers. Hier is een eenvoudige oplossing voor, namelijk een setje leuke onderzetters.

Voor de vorm

Bijzet- en salontafels zijn er in allerlei soorten en maten. Om ervoor te zorgen dat er eenheid in een interieur blijft bestaan raden wij aan om een complementaire set te kopen.

Wanneer je de tafeltjes in dezelfde stijl, vorm en kleur kiest, zorg je ervoor dat het niet snel als een ratjetoe oogt. Maar welke vormen zien wij veel terug bij salontafels? Hier komen ze!

Vierkant

Strak, overzichtelijk, tijdloos én eenvoudig te plaatsen. Dat zijn vierkanten salontafels. Je kunt één grote vierkanten tafel kiezen, maar de trend van de afgelopen jaren is ook om diverse kleine tafeltjes te combineren tot één. Vierkanten salontafels zijn hier zeer geschikt voor.

Rond

Ook een ronde salontafel past nog helemaal in het interieur van nu. Wij raden wel aan dat wanneer je voor een ronde salontafel gaat, je dit doorvoert in de andere tafeltjes in het interieur.

Een ronde tafel staat gelijk aan gezelligheid aangezien iedereen evenveel ‘aan tafel’ zit. Ook hier is het combineren van verschillende tafeltjes een trend.

Ovaal

Deze vorm is wellicht de meest trendy op dit moment. Een ovalen salontafel oogt vriendelijkheid uit en past goed bij de vorm van een gemiddelde bank. Zeker de ovalen salontafels die bestaan uit een combinatie van materialen zoals hout en staal zijn momenteel helemaal een hippe keuze.

Rechthoekig

Ook deze vorm past perfect bij een twee- of driepersoonsbank. Net als de ovalen salontafel is deze helemaal hip, maar minder geschikt om te combineren in de vorm van diverse kleine tafeltjes.

Wat verder ter tafel komt

Kortom, er is veel keuze in de wereld van salon- en bijzettafels. Ga altijd voor een geharmoniseerd totaalbeeld. Hierbinnen is echter wel veel mogelijk; Combineer verschillende kleine tafeltjes, wellicht in diverse vormen, maar altijd van hetzelfde materiaal.

o kun jij de grote en hoeveelheid aan tafels aanpassen naar de wens van dat moment.

Lees ook:


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide