1820
Schuif aan bij de perfecte eettafel
Gepubliceerd: 15-04-2022 Laatste update: 01-07-2023

Een eettafel vormt het centrale punt in het interieur van de keuken. Er wordt aan gegeten, goede gesprekken gevoerd of ruzie gemaakt. Een tafel waar je graag aanschuift en genoeg ruimte biedt voor gasten is dan ook zeer belangrijk. 

De combinatie met stijlvolle eetkamerstoelen maakt het helemaal af. Maar een goede eettafel kost ook zeker het nodige, daarom is het goed om een gewogen keuze te maken.

Hoe je dit doet? Wij leggen uit.

inspiratiebrochures1.png

Materiaalkeuze eettafel

Eettafels zijn er in allerlei verschillende materialen. Wij zetten de meest voorkomende materialen op een rijtje, er zijn naast onze opties ook nog alternatieven zoals marmer of aluminium. Maar deze zijn niet gangbaar in het hedendaagse assortiment.

Hout

Dit is de meest gangbare keuze waar het gaat om materiaalkeuze voor eettafels. Het heeft een natuurlijke uitstraling en is vrij tijdloos. Binnen hout variëren de opties ook; Van keurig gelakt tot robuust.

Omdat het een natuurproduct is vergt een houten tafel wel wat onderhoud. Af en toe oliën en schuren verlengt de levensduur enorm. Dit verschilt wel per houtsoort, verdiep je hier vooraf in.

Metaal

Metaal is een zeer stevige, robuuste en onderhoudsarme keuze qua materiaal voor een eettafel. Het geeft een industriële uitstraling aan een interieur. Het enige nadeel aan metaal is dat het soms wat kil kan aandoen en wanneer het niet bewerkt is, het kan gaan roesten.

Kunststof

Een eettafel van kunststof is ideaal in een groot gezin waar nog wel eens wordt gekliederd aan de keukentafel. Hij is namelijk zeer schoon en niet vatbaar voor vuil. Ze zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en motieven.

Een kunststof tafel zien we dan ook vaak in moderne interieurs terug. Het nadeel van kunststof is wel dat het gevoelig is voor krassen, dus pas op met scharen en messen.

MDF

Dit materiaal lijkt erg op hout, maar is vaak de goedkopere variant daarvan. Daarnaast is het een materiaal wat eenvoudig te verven is, dus zitten er krasjes op? Dan is hij zo weer als nieuw. Het nadeel is dan weer dat ook deze tafel gevoelig is voor beschadigingen.

Glas

Nog een kwetsbare maar mooie variant, de glazen tafel. Een glazen tafel is ideaal schoon te houden, een doekje erover en klaar ben je weer. Maar zoals je gewend bent van glas, dit is breekbaar. Met kinderen is het dus opletten geblazen.

Geef je eettafel vorm

Naast het materiaal is de vorm ook van grote invloed op de uitstraling van jouw eettafel. Ze zijn er namelijk in allerlei vormen en maten. Naast de verschillende vormen is vooral die maat ook een belangrijke keuze.

Meet vooraf goed de ruimte op en kijk hoeveel mensen jij minimaal kwijt wilt én kunt. Een grote tafel staat garant voor gezelligheid, maar je wilt nog wel om de tafel heen kunnen lopen. Wees dus realistisch bij deze keuze.

Welke vormen er zijn? Lees snel verder.

Ronde eettafel

Een eettafel die we steeds vaker weer terug zien komen. En dit is niet voor niks, een ronde tafel staat namelijk gelijk aan gezelligheid. Het zorgt er namelijk voor dat iedereen evenveel ‘aan tafel’ zit. Een ronde tafel past qua omvang in veel ruimten, maar het is wel de voorkeur dat hij vrij staat ten opzichte van de wand. Daarmee vormt een ronde tafel automatisch een middelpunt in de keuken.

Kijk dus vooraf wel goed of jouw ruimte geschikt is voor een ronde eettafel. Maar gezelligheid gegarandeerd.

Rechthoekige eettafel

Dit is de meest traditionele vorm en zeer praktisch. Deze eettafel kun je namelijk wél tegen de muur zetten. Ook het gebruik van een (vaste) bank in combinatie met een rechthoekige eettafel zien wij vaak terug. Een traditionele eettafel die werkelijk tijdloos is.

Ovale eettafel

Een vorm van een eettafel die trendgevoelig maar nu helemaal hip is. Het is de middenweg tussen rond en rechthoekig. Door deze specifieke vorm is hij minder geschikt voor de kleinere ruimte. Wat dan wel weer eenvoudig is, is dat er geen hoeken zijn. Hierdoor schuif je zo een extra stoel aan. Dat is dan wel weer erg gezellig aan een ovale tafel.

Vierkante eettafel

De vorm voor een eettafel die misschien wel het meest praktisch is, een vierkante eettafel. Je zit allemaal evenveel ‘aan tafel’ en hij kan zowel in de hoek als tegen de wand geplaatst worden. Met een vierkante eettafel kun je alle kanten op. Het nadeel is wel dat het vaak een grote óf kleine tafel betreft. Er zit weinig tussenin.

Maak je keuze!

Aan welke eettafel ga jij tafelen? Kies je favoriete of het best passende materiaal, en combineer dit met de juiste vorm. En voilà, daar is je droomeettafel!

Lees ook:


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide