538
Oude meubels opknappen met meubelbeslag
Gepubliceerd: 26-06-2023

Het opknappen van oude meubels zien we steeds vaker gebeuren. Het past bij duurzaamheid omdat je een oud meubel, met een verhaal en karakter, nieuw leven in kan blazen waardoor deze nog jaren mee gaat. Zo kun je een oud meubel transformeren tot een meubel dat weer helemaal bij jouw stijl en interieur past. En hier is gelukkig een vrij eenvoudige oplossing voor: het toevoegen van nieuw meubelbeslag! In dit blog lees je meer over het kiezen van meubelbeslag voor je oude meubel(s). 

Verschillende soorten meubelbeslag

Meubelbeslag is de verzamelnaam voor (decoratieve) elementen en accessoires om meubels mee te ‘beslaan’. Het omvat onder andere ladeknoppen, meubelgrepen, scharnieren, sloten en nog veel meer. Het is daarom goed om na te denken wat de toepassing van het beslag gaat zijn voor jouw meubel, of het nu voor lades, kastdeuren, kastjes of andere meubelonderdelen is. Verschillende soorten beslag zijn geschikt voor verschillende functies. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

Meubelknoppen

Wanneer je een oud dressoir wilt opknappen, kun je nieuwe meubelknoppen toevoegen om een frisse en eigentijdse uitstraling te creëren. Denk aan messing knoppen voor een vleugje elegantie of houten knoppen voor een rustieke charme.

WIN-VLOERKLEED.png

Afbeelding2.png

Handgrepen

Voor kastdeuren en kastjes zijn handgrepen een praktische keuze. Kies handgrepen die goed in je hand liggen en die passen bij de stijl van het meubelstuk. Kies bijvoorbeeld zwarte handgrepen voor een moderne kast of gedetailleerde handgrepen met een vintage of verouderde afwerking voor een klassieke kast.

Afbeelding3.jpg

Scharnieren

Als de scharnieren van je meubelstukken versleten zijn, kun je overwegen om ze te vervangen. Kies scharnieren die passen bij de stijl en grootte van het meubelstuk. Zo kun je voor sierlijke scharnieren gaan voor een vintage kast of minimalistische scharnieren voor een moderne kast.

Afbeelding4.jpg

Bepaal de stijl voor je meubel

Nadat je het soort meubelbeslag hebt gekozen, is het ook belangrijk om te bepalen wat voor stijl je het oude meubel wilt geven. Daarbij is het goed om te kijken welke stijl er bij jouw interieur en smaak past. Er zijn namelijk talloze stijlen beschikbaar, variërend van antiek tot modern en van minimalistisch tot sierlijk. Hieronder vind je enkele voorbeelden van stijlen: 

Antieke stijl

Wanneer je een antieke uitstraling wilt creëren, kun je kiezen voor meubelbeslag met een verouderde afwerking, zoals brons of koper. Dit kan perfect zijn voor het renoveren van een oud dressoir of een klassieke kast.

Afbeelding6.png

Moderne stijl

Voor een strakke en moderne uitstraling kun je kiezen voor meubelbeslag met een gepolijste of matte afwerking, zoals roestvrij staal. Dit past goed bij moderne meubels met een minimalistisch design.

Afbeelding5.png

Landelijke stijl

Als je van een landelijke en rustieke stijl houdt, kun je kiezen voor meubelbeslag gemaakt van smeedijzer. Dit kan een interessante toevoeging zijn aan bijvoorbeeld een kast.

Afbeelding7.png

Vergeet de afwerking niet

Ook de afwerking van het meubelbeslag is erg belangrijk. Dit speelt een grote rol in de algehele uitstraling van het meubel. Het kan een subtiele maar grote impact hebben. Zo kun je gaan voor een antieke stijl, maar met een verouderde afwerking. Of voor een moderne stijl, maar met een matte afwerking. Hier zit dus nog wel verschil in. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Matchende afwerking

Wanneer je oude meubel al een afwerking heeft, zoals messing of chroom, dan kun je voor meubelbeslag kiezen met dezelfde afwerking. Dit zorgt voor een samenhangende en harmonieuze uitstraling.

Contrast

Als je wilt dat het meubelbeslag opvalt en een statement maakt, kun je kiezen voor een afwerking die een mooi contrast geeft met het meubelstuk. Bij een donker houten dressoir kun je bijvoorbeeld kiezen voor een zilveren of gouden afwerking, waardoor het beslag echt opvalt.

Verouderde afwerking

Wanneer je een vintage look wilt bereiken, kun je kiezen voor meubelbeslag met een verouderde afwerking, zoals antiek brons of roestig smeedijzer. Dit geeft je meubels een rustieke en doorleefde uitstraling.

Transformeer je oude meubels met meubelbeslag

Zoals je kunt zien, is er veel keuze op het gebied van meubelbeslag. Daarom is het ook een fijne manier om jouw oude meubels een nieuw leven te geven. Door de juiste stijl, functie en afwerking te kiezen, kun je je meubels transformeren en aanpassen aan je eigen smaak en interieurstijl. Of je nu een vintage dressoir opknapt met antieke meubelknoppen of een modern kastje voorziet van strakke roestvrijstalen handgrepen, meubelbeslag kan een groot verschil maken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide