2170
Samenwonen
Gepubliceerd: 31-08-2012 Laatste update: 09-11-2017

Ieder zn eigen plekje op de bank. Gezellig samen eten en natafelen. En zondagochtend op bed de krant doornemen met verse koffie. Niks geen Hollandse kneuterigheid maar een kwestie van samen wonen én samen genieten. Het Nederlandse meubel heeft in dit opzicht alles in huis: een stuk comfort en functionaliteit plus een bepaalde nuchtere vormgeving waardoor de meeste meubels eerder tijdloos dan heel trendy zijn. Ook duurzaamheid is belangrijk. Ook in dat opzicht heeft Nederlands design een streepje voor. Want sociaal maatschappelijk verantwoord ontwerpen en ondernemen zit van oudsher in onze cultuur. Maak kennis met de nieuwe meubeltrends van eigen bodem, waarin zowel de kleuren als dessins dit seizoen een zomerse frisheid tonen.

SMAKELIJK INGERICHTE WOONKEUKEN VOOR FIJNPROEVERS
De eet- of woonkeuken is vaak hét sociale kruispunt in huis. Hier wordt gekookt en samen gegeten. En als het even kan gezellig nagetafeld. Vaak is de eettafel ook de plek om de post uit te zoeken, koffie te drinken, huiswerk te maken of samen een spelletje te doen. Kortom: hier gebeurt het! Ronde en organische gevormde tafels zoals deze Circlips-tafel van Castelijn hebben als grote pluspunt dat ze veel socialer zijn. Je zit veel meer echt samen aan tafel en er ontstaan niet zo snel aparte (praat)groepjes. Eetkamerstoelen moeten vooral lekker zitten. Maar dat is heel persoonlijk; waar de een het liefst een comfortabele kuipstoel heeft in een dikke, gewatteerde stof (fauteuil Lotus M van Montis), zit de ander liever harder. Bijvoorbeeld op de vriendelijk gevormde Pebble van De Vorm of de opvallend opengewerkte kunststof Hare Chair van Hartman. Zoveel smaken, zoveel stoelen. En tóch vormen al deze verschillende stoelen aan tafel een mooi geheel, omdat de kleuren kloppen: lichtgrijs, olifantengrijs, roomwit en wit. Kleuren die harmonieus samenkomen in het armfauteuiltje Tanja van Meubitrend met letterprint bekleding.

Tafel Circlips van Castelijn meubelindustrie, www.castelijn.nl; witte en lichtgrijze stoel Pebble chair van De Vorm, www.devorm.nl; witte stoel Hare chair van Hartman, www.hartman.nl; grijze eetkamerstoel Lotus M van Montis, www.montis.nl; witlederen lamp van Pepe Heijkoop via Montis+, www.pepeheijkoop.nl; spindekast Carco van Van Dijk Meubelen, www.vandijk-meubelen.nl; fauteuil met grijze letterprint bekleding van Meubi Trend via Quintell meubelagenturen, www.meubitrend.com; lichtblauwe kast Adammer van Pastoe, www.pastoe.com; grijs staande wandkastje Pivot van Arco, www.arco.nl; linten behang en grijs kussen Lui Varken van www.studioditte.nl; servies, glaswerk en textiel via Kookpunt Rotterdam, www.kookpunt.nl; collage James Deans jeans door Priscilla de Putter; kleed van Ikea.

Stoere jeans
Blauw is een belangrijke nieuwe accentkleur en zien we terug in het bonte lintenbehang van Studio Ditte, de bekende Amsterdammer-kast van Pastoe die écht van alle tijden is, het keukentextiel, glaswerk en serviesgoed. Het palet varieert van fris turkoois en zacht grijsblauw tot diep aquamarijn. Lekker Hollands met een vleugje retro zijn de handgemaakte patchwork kussens en smalle loper van SecondaVita waarin grijs gecombineerd wordt met o.a. jeans! Jeansstof gaan we dit jaar vaker terug zien in het interieur; lekker stoer en rauw. Ook de met lamsleer bekleedde hanglamp van nieuw talent Pepe Heykoop, uit de collectie van Montis+, heeft iets industrieels.

Nederlands design, Dutch design

Tafel Circlips van Castelijn meubelindustrie, www.castelijn.nl; fauteuil met grijze letterprint bekleding van Meubi Trend via Quintell meubelagenturen, www.meubitrend.com; witlederen lamp van Pepe Heijkoop via Montis+, www.pepeheijkoop.nl; houten bijzettafeltje Annebeth van Pilat&Pilat, www.pilat.nl; lichtblauwe kast Adammer van Pastoe, www.pastoe.com; grijsblauwe loper en kussens van www.secondavita.nl; glaswerk via Kookpunt Rotterdam, www.kookpunt.nl; kleed van Ikea

Design, milieu en ambacht
Nederlandse meubelfabrikanten zijn van oudsher goed met hout. De houtsoorten zijn dit jaar lichter dan voorheen; eerlijk eiken voert de boventoon en zien we terug in stoel- en tafelpoten en opbergmeubelen. Het mooie van hout als grondstof is dat het duurzaam en recyclebaar is. Ook lopen Nederlandse ontwerpers voorop in het bedenken van constructies waarbij poten zonder lijm of schroeven aan tafelbladen of stoelzittingen bevestigd kunnen worden. Volledig demontabele meubelen hebben ook nog eens als pluspunt dat het transportvolume hiermee tot een minimum beperkt kan blijven.

Net als de eetkamerstoelen, zijn ook de kasten in de woonkeuken bijzondere combinaties van design en ambacht. Zo is het wandladekastje Pivot van Arco een designklassieker in spe, het kleine kubuskastje op rvs pootjes van Pilat & Pilat een mooi staaltje ambachtelijk vakmanschap en de open kast Cargo van Van Dijk Meubelen een ode aan de Oudhollandse spindekasten van vroeger. Hier mooi gedecoreerd met een ouderwetse glazen stolp; getipt als hét nieuwe stylingaccessoire voor 2010.

Bont, boers en blauw
Al met al is deze eetkeuken een bonte verzameling van meubels, stijlen en materialen. Rauw en robuust. Maar ook poëtisch en romantisch. Landelijk en toch ook modern. Hier en daar boers met een vleugje folklore, maar wel met een hippe draai eraan door de toepassing van coole blauwtinten en een maf, multicolour behang. Dessins zorgen sowieso voor gezelligheid. Een mooi voorbeeld van een interieur waarin geleefd wordt. En waarin plaats is voor individualiteit en persoonlijke smaak. Leven en laten leven!

UITNODIGENDE WOONKAMER VOL FAVORIETE PLEKJES
Nederlanders willen in hun woonkamer allereerst lekker zitten. En als het even kan ook liggen en hangen. Kussentje onder het hoofd. Voeten op de bank. Benen over de armfauteuil. In een woonkamer waarin iedereen al gauw zijn of haar eigen favoriete plekje heeft. Onze zitmeubelen moeten dus tegen een stootje kunnen. En tegelijkertijd uitnodigen om te zitten zoals gewenst. Sterk in opkomst want heel flexibel én sociaal, zijn draaifauteuiltjes zoals deze donkergrijze Sketch van Arco. Handig: met automatisch terugdraaimechanisme.

Nederlandse fabrikanten zijn sterk in modulaire zitprogrammas, zoals deze Jumbo van Danca, waarmee iedereen zijn eigen bank kan samenstellen; van een leuke tweezitter tot royale hoekbank. Uiteraard mét chaise longue en poef. Met zijn ietwat nonchalante stoffering, dikke zitkussens en extra rugkussens oogt de bank gezellig en uitnodigend.

Nederlands design, Dutch design

inspiratiebrochures1.png

Tweezitsbank, chaise lonque, kussens en pouffe Jumbo van Danca, www.danca.nl; salontafel Vanity van Linteloo, www.linteloo.nl; geel kuipstoeltje Ella van Montis, www.montis.nl; grijze stoel Sketch, geel, zwart en wit bijzettafeltje Tre van Arco, www.arco.nl; Carpet Reloaded karpet via Wilhelmina van Aerssen agenturen, www.wva.nl; fluorgeel kunstobject Objection van www.potterysupreme.nl; kunstwerk Daydreaming about you van Eelco Viel (Okami GFX) via www.dutchdigitaldesigner.nl; groene vaas in kast via www.galeriaanimaux.nl; behang VP64204 van Elitis; geel met groen kussen van Ikea.

Neutrale basis, kleurrijke accenten
Door in de basis te kiezen voor vrij neutrale grijstinten, is er alle aandacht voor accentkleuren. Geel is dé nieuwe trendkleur voor 2010: van écht neon tot warm oker, zoals hier het kuipstoeltje Ella en een verticale kast van Montis. Het is een kleur die perfect samen gaat met de andere sfeermakers: donkergroen, blauw en paars. Ze zijn urban en eigentijds, maar hebben ook iets doorleefds, waardoor ze automatisch een vintage-gevoel op roepen. Dit is mooi verbeeldt in het (digitale) kunstwerk van Eelco Viel. Ook het patchwork-kleed van Carpet Reloaded, gemaakt van oude kleden, oogt op en top vintage. Gedessineerde kleden zijn overigens een trend op zich. De salontafel Vanity van Roderick Vos voor Linteloo heeft ook wel iets van patchwork. Het blad bestaat uit verschillende verdiepte compartimenten op tijdschriftenformaat. Voor een wekelijks wisselende beeld. Tip: ook hier niet bewust gaan stylen; laat het maar gewoon ontstaan.

We are family
Absolute musthaves dit seizoen zijn bijzettafeltjes. Het liefst in verschillende hoogtes, bladvormen en materialen. Allemaal anders en tóch een familie, zoals de Tre-tafeltjes van Arco. Voor de onderstellen is resthout gebruikt, waardoor weliswaar duurzame, maar toch schaarse grondstoffen optimaal benut worden. Iets waar veel Nederlandse meubelontwerpers en -producenten goed op letten. Dutch design is dus veelal al social design; groen en eco.

SFEERVOLLE SLAAPKAMER IN RAVISSANT ROOD
Warme roodtinten zorgen voor een relaxte sfeer in de slaapkamer. Speel met rood, oranje, roze en paars; zowel qua verlichting, bedtextiel, meubels als accessoires. De tijd dat er alleen maar een bed in onze slaapkamers stond, is definitief voorbij. Een gezellig zitje, multifunctionele hockers, (digitale) kunst (door Jeroen van Eerden), een opbergkastje, mooie groene planten, en een karpet (CarpetSign) geven de slaapkamer een eigen stijl. Trek je terug om nog wat te lezen, TV te kijken, voor een gezellig afzakkertje of gewoon om even samen te zijn. Lage meubels verdienen de voorkeur, zoals dit heerlijke loungefauteuiltje in pied-de-poule dessin van het duo Scholten en Baijings. Een perfecte match met het in leer(!) gestoffeerde salontafeltje Drop van Bertjan Pot. Zowel de fauteuil als het tafeltje zitten in de collectie van Gelderland, een Nederlands topmerk dat bewust de samenwerking zoekt met jong talent van eigen bodem. Dutch design in optima forma!

Handig voor al die spulletjes die je in de slaapkamer onder handbereik wilt hebben, is zon open vakkenkast. De losse compartimenten hebben verschillende afmetingen en dieptes en worden bij elkaar gehouden door een spanband. Een interieurbouwer (Rick Smeenk) maakt ze op maat; net zo hoog, lang en breed als gewenst. En thuis schilder je eventueel de binnen- of buitenkant. Ook handig als roomdivider.

Nederlands design, Dutch design

Boxspring Inspiration 375 met hoofdbord Energy van Eastborn Slaapsystemen, www.eastborn.nl; fauteuil 7020 en tafel Drop van Gelderland, www.gelderlandgroep.com; op maat gemaakte Vakkenkast van Interieurbouw Rick Smeenk, www.ricksmeenk.nl; zwart-wit beddengoed van www.marimekko.com; gestreept plaid en kussen, roze vilten kussen en oranje Jielde lamp van Jean-Louis Domecq via www.depotrotterdam.nl; oranje kussen Aliette van LeLievre, www.bartbrugman.com; karpet uit de collectie Sauvage van Carpet Sign; kunstwerk This is for you van Jeroen van Eerden via www.dutchdigitaldesigner.nl; gestapelde kopjes van Kookpunt Rotterdam, www.kookpunt.nl.

Kleurexplosie
Nog meer maatwerk vinden we bij het bed. Vooral met een boxspringcombinatie kan iedereen zijn persoonlijke smaak tonen, door te kiezen voor eigen voet- en hoofdborden. Deze verstelbare Inspiration boxspring van Eastborn heeft een gestoffeerde dubbele box en een topdekmatras. Doordat de matras als het ware mee gestoffeerd wordt - kleur en stof naar keuze - kan een boxspring veel makkelijker mooi opgemaakt worden. De matras hoeft immers niet aan het zicht onttrokken te worden. Het bedtextiel voor dit seizoen laat een ware dessin- en kleurexplosie zien. Veel warme en tropische kleuren, maar ook hier weer fluortinten en sterk grafisch zwart en wit. Een extra plaid en sierkussens in verschillende kleuren en maten, zorgen voor een gevoel van luxe en welbehagen.

Of het nu gaat om het uitzoeken van eetkamerstoelen rondom een tafel, de zitmeubelen in de woonkamer of de accessoires en het bedtextiel op de slaapkamer; kies en combineer naar eigen idee. En ontdek dat inderdaad alles kan. Een interieur moet groeien. Spontaan. En daarbij zorgt een gevoel van willekeur voor de nodige levendigheid én echtheid. Je woont toch om te leven!

"Met dank aan: Centrale Bond van Meubelfabrikanten (CBM), Toonkamer, Angelique Hoorn Agency (Visagie), model Charis via Max Models. Meer informatie: www.woonmodetrends.nl "

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide